Toegankelijk Amersfoort
Online melden
Agenda Toegankelijkheid
Amersfoort vindt het belangrijk dat haar stad toegankelijk is voor iedereen. Daarom werken we de komende jaren met concrete activiteiten verder aan het toegankelijk maken van gemeentelijke gebouwen, onze communicatie, dienstverlening en voorzieningen. We hebben extra aandacht voor Amersfoorters met beperkte digitale vaardigheden en inwoners die laaggeletterd zijn. Amersfoort behoort tot de kleine groep van gemeenten die voorop lopen (koplopers) in de aanpak en vooruitgang op het gebied van toegankelijkheid. Wij werken graag samen met ondernemers, bedrijven, organisaties en inwoners van Amersfoort.
Aanpak
Als gemeente Amersfoort zorgen we voor de lokale uitvoering van het “VN (Verenigde Naties)-verdrag Handicap” van 14 juli 2016. Wij vinden het belangrijk om in gesprek te gaan met onze inwoners met en zonder een beperking. Zij weten het beste wat nodig is om Amersfoort toegankelijker te maken.
Wij houden rekening met een diversiteit aan beperkingen. Een fysieke, mentale of psychosociale beperking kan een belemmering zijn om volledig zelfstandig te zijn. Hieronder verstaan wij:
Fysiek: lopen, bewegen, zien, horen, luchtwegen, maag/ darmen
Verstandelijk: problemen met geschreven/ gesproken informatie
Psychosociaal: prikkels, geluid, concentratie, tempo, autisme spectrum
Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat mensen met een beperking de volgende belemmeringen ervaren:
Fysieke barrières: slechte toegankelijkheid van gebouwen of openbare ruimte.
Praktische barrières: te weinig voorzieningen ter plaatse en een lange voorbereidingstijd.
Sociale barrières: hoe mensen met een beperking worden benaderd en behandeld (bejegening)
Alles kost meer tijd en energie. Vaak is er sprake van veel emotionele spanning. Bijna iedere situatie vraagt veel van de sociale vaardigheden (assertiviteit) van iemand met een beperking. Daar zijn wij ons bewust van en daar houden wij rekening mee, waar nodig gaan wij samen op zoek naar een maatwerk oplossing.
Acties Amersfoort Toegankelijk
Wilt u weten welke acties wij samen met ervaringsdeskundigen voor 2022 hebben bedacht om Amersfoort Toegankelijker te maken? De acties vindt u in de Raadsinformatiebrief Agenda Amersfoort Toegankelijk 2022.
Hulp nodig of meehelpen
Wij werken samen met IndeBuurt033. Zij hebben een wijksteunpunt bij u in de buurt. U kunt met al uw vragen altijd terecht bij IndeBuurt033.
Melding doen
De meeste belemmeringen worden ervaren in de openbare ruimte (buiten). Wij zetten ons graag in om dit zo goed en zo snel mogelijk op te lossen. Het is daarom belangrijk voor ons om te weten. Het herstellen van losliggende stoeptegels, verlichting of gaten in de weg proberen wij direct op te pakken. Ook kan het zijn dat we het groter, als onderdeel van een project moeten aanpakken. Uw melding is daarom erg belangrijk.
Tip:
Wilt u bij uw melding zelf “Toegankelijkheid” erbij zetten? Dat zou ons erg helpen. Vooral als het gaat om bijvoorbeeld: geleidelijnen, invalideparkeerplaatsen en gevaarlijke situaties voor rolstoel/ rollator.
Goed om te weten:
- Wij werken aan een verbetering van het meldsysteem. Het bericht dat u automatisch ontvangt na een melding vraagt helaas om herprogrammering of mogelijk aanschaf van een nieuw systeem.
- Reparaties van gaten in de weg en verlichting worden over het algemeen binnen 2 weken opgelost. Houdt u er rekening mee dat andere meldingen, met name als het om een “wens” gaat, langer kunnen duren voordat u een reactie ontvangt of verandering ziet. Er wordt dan eerst onderzoek gedaan wat er mogelijk is en of er budget voor beschikbaar is..
- Digitaal melden: www.amersfoort.nl/melden
- Telefonisch melden: 14033 (is een vijfcijferig telefoonnummer van de gemeente)
- Whatsapp melden: 06 57505302
Is het voor u niet mogelijk om op deze manier een melding te doen, kom dan gerust langs op het stadhuis, daar helpen wij u graag verder. Om u zo goed mogelijk te helpen is het handig om van te voren een afspraak te maken, als dat voor u mogelijk is.
Het team toegankelijkheid is te bereiken via toegankelijk@amersfoort.nl.
Toegankelijk(e) gebouwen en wonen
Toegankelijke informatie en dienstverlening
Toegankelijk onderwijs
Toegankelijke openbare ruimte
Toegankelijk sport en bewegen
Toegankelijk aanbod toerisme en cultuur
Toegankelijk vervoer en verkeer
Toegankelijk werk en dagbesteding
Toegankelijke zorg en ondersteuning
Contact
Hulp- en ondersteuning
Heeft u vragen over (huishoudelijke) hulp en ondersteuning neem dan contact op met het wijkteam: Wijkteam Amersfoort - Wijkteam Amersfoort
Woningaanpassing-, hulpmiddelen en vervoer
Heeft u vragen over noodzakelijke aanpassingen aan uw woning? Wilt u hulpmiddelen aanvragen? Heeft u vragen over vervoer of wilt u een pas voor de regiotaxi aanvragen?
Bel dan met de afdeling zorg van gemeente Amersfoort op het nummer 14033. Vraag naar de gemeente Amersfoort, afdeling Zorg. Wij helpen u graag verder.
Openbare ruimte
Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich in Amersfoort in principe zelfstandig kan verplaatsen van en naar iedere bestemming. Ervaringsdeskundigen geven aan de meeste belemmeringen te ervaren in de openbare ruimte. Om hier inzicht in te krijgen is het belangrijk dat u ontoegankelijke situaties aan ons doorgeeft.
Komt u buiten ontoegankelijke situaties tegen? Een gat in de weg? Een paaltje die in de weg staat? Verlichting die niet werkt?
Geef dan uw melding door aan de wijkbeheerder
Ervaringsdeskundigen
Komt u ontoegankelijke situaties tegen? Heeft u tips om de toegankelijkheid van Amersfoort te verbeteren? Of wilt u meedenken als ervaringsdeskundige?
De gemeente Amersfoort heeft een team die zich specifiek inzet om de Toegankelijkheid van Amersfoort te verbeteren. Zij zorgen jaarlijks voor het opstellen en uitvoeren van de Agenda Amersfoort Toegankelijk en werken aan bewustwording binnen de gemeente en bij partners in de stad. Geef uw tips en signalen aan ons door. Samen maken we Amersfoort Toegankelijk.
Team Toegankelijk mail: toegankelijk@amersfoort.nl).