Toegankelijk(e) gebouwen en wonen

Algemeen

Het streven is dat alle gebouwen in eigendom van Gemeente Amersfoort toegankelijk zijn voor iedereen. Alleen voor monumenten kan worden afgeweken. Ondanks de druk op de woningmarkt zetten wij ons ook in voor passende en betaalbare woningen voor iedereen. Ook voor inwoners met een beperking.

Openbare gebouwen

Onze openbare gebouwen, zoals het stadhuis, de bibliotheek, zwembaden, buurthuizen en sportcentra zijn getoetst en aangepast op basis van het Nederlandse Keurmerk voor Toegankelijkheid (NLKT). Voor nieuwe gebouwen, zoals het nieuwe Stadhuis, stellen wij als eis dat moet worden voldaan aan de Integratie Toegankelijkheid Standaard (ITS) Totaal of gelijkwaardig Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid (NLKT) Platinum.

Laat je zelf iets bouwen of wil je de woning aanpassen? Meer informatie over het aanvragen en de eisen opgenomen in de Omgevingsvergunning vind je bij Bouwen en verbouwen.

Ontwerprichtlijnen voor (onder-)aannemers

Ga je als ontwikkelaar, aannemer of onderaannemer aan de slag binnen de gemeente? Dan zijn dit concrete tips en adviezen die wij samen met onze ervaringsdeskundigen kunnen meegeven.

Nieuwe initiatieven

Voor nieuwe initiatieven van gebouwen, openbare ruimte, evenementen en plaatsen van inrichtingselementen (bijvoorbeeld betaalautomaten) geven wij de voorkeur aan het toepassen van de Integrale Toegankelijkheid Standaard. Lees er meer over op de website van PBT consult.

Bestaande situatie aanpassen

Voor het aanpassen van bestaande situaties kan worden uitgegaan van het Nederlands Keurmerk Toegankelijkheid. Lees er meer over op de website van het Keurmerk Toegankelijkheid. Alleen voor monumenten kan hiervan worden afgeweken.

Woonadviescommissie (WAC)

De Woonadviescommissie geeft bij bouwplannen gratis en vrijblijvend advies om gebouwen, woningen en openbare ruimte toegankelijk te maken. Hiermee wordt Amersfoort toegankelijker en jouw plan levensloopbestendig, multifunctioneel, beter verkoopbaar en plezieriger in gebruik.

Passende woonruimte

De gemeente werkt samen met de woningcorporaties om afspraken te maken over het woningaanbod in Amersfoort. Met name toegankelijke en levensloopbestendige woningen. Ook voor wonen met een beperking zijn er verschillende mogelijkheden.

Een wooncoach kan helpen om een passende woning te vinden. Ook ouderen die een alternatief zoeken voor hun koopwoning kunnen advies vragen aan een wooncoach.

Urgentie aanvragen op basis van bijvoorbeeld medische noodzaak? Daarover vind je alle informatie op de website van het vierde Huis.  

Informatie woningaanbod

Kijk voor meer informatie over het vinden van een zelfstandige huurwoning op de pagina Huren in Amersfoort.

Op de website sociale kaart staan andere mogelijkheden genoemd om in Amersfoort te wonen.

Huurtoeslag

Wil je weten of je huurtoeslag kunt krijgen of een bijdrage in je huurkosten? Informatie daarover is te vinden op de website van Rijksoverheid.

Contact

Team toegankelijk: