Transformatie Jeugdhulp regio Amersfoort

Algemeen

Op deze webpagina vind je achtergrondinformatie over de transformatie jeugdhulp: de veranderingen in hoe we (samen)werken rondom onze jeugd in de regio Amersfoort.

Transformatie jeugdhulp

Sinds 1 januari 2024 is de nieuwe werkwijze binnen de jeugdhulp in de regio Amersfoort van kracht. Daarmee werken we aan de ambities die de gemeenteraden hebben vastgelegd in de regiovisie Samen Werken aan specialistische jeugdhulp

Ons streven is dat kinderen en jongeren in de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg dichtbij de hulp en ondersteuning krijgen die nodig is. Bijvoorbeeld thuis, in hun wijk of op school. Dit betekent in eerste instantie ondersteuning vanuit een sterke sociale en pedagogische basis en begeleiding door lokale (wijk)teams. En als het nodig is, moet er voor hen aanvullend specialistische jeugdhulp beschikbaar zijn. 

Eén aanbieder voor aanvullende specialistische jeugdhulp

Sinds 1 januari 2024 is MetMaya dé aanbieder van aanvullende specialistische jeugdhulp in de regio. Dit is het resultaat van een aanbestedingstraject waarbij de regio Amersfoort ervoor koos om intensief samen te werken met één aanbieder die werkt vanuit een vooraf vastgesteld financieel kader. En die de opdracht heeft alle specialistische hulp te bieden die nodig is. Dit in plaats van kortlopende contracten met veel aanbieders (ruim 250) die per cliënt factureren en waarbij kinderen met complexe hulpvragen moeizaam hulp konden vinden. 

Hervormingsagenda Jeugd

Met de start van MetMaya heeft de regio een nieuwe werkwijze in gang gezet in lijn met de Hervormingsagenda jeugd. Met als doel passende en betaalbare jeugdhulp voor alle kinderen en jongeren. En specialistische jeugdhulp die beschikbaar is voor de kinderen, jongeren en gezinnen die dat meest nodig hebben. Ook op de lange termijn.

Goed is goed genoeg

De veranderingen die we met de nieuwe werkwijze hebben ingezet, vragen iets anders van gezinnen, scholen, lokale (wijk)teams, partners in de sociale basisinfrastructuur, huisartsen én hulpverleners van MetMaya dan zij gewend zijn. Traditionele vormen van jeugdhulp veranderen naar nieuwe vormen waarin aanvullend op elkaar wordt samengewerkt. Lichte hulpvragen worden niet langer specialistisch beantwoord. Goed is goed genoeg is het uitgangspunt. Dat is een grote verandering die van alle betrokkenen tijd en flexibiliteit vraagt. 

Handboek

Om alle medewerkers van de lokale (wijk)teams en andere verwijzers van jeugdhulp goed te informeren over de overgang naar de nieuwe werkwijze, is er een Handboek specialistische jeugdhulp gemaakt. Hierin staat informatie van zowel de gemeenten in de regio als van MetMaya.

Contact en informatie

Inwoners, verwijzers en jeugdhulpverleners vinden meer informatie over de veranderingen in de jeugdhulp op de website Hulp en Ondersteuning regio Amersfoort.

Meer informatie over de inkoop van hulp en ondersteuning in de regio Amersfoort (inclusief contactgegevens) staat op de pagina Inkoop hulp en ondersteuning sociaal domein

Nieuwsbrief Inclusieve Stad

Maandelijks verschijnt de nieuwsbrief Inclusieve Stad, bedoeld voor professionals die in en rond het sociaal domein werken. En voor geïnteresseerde inwoners. 

Aanmelden