Inkoop hulp en ondersteuning sociaal domein
Algemeen
Sinds 2015 zorgen de gemeenten voor het bieden van passende hulp en ondersteuning aan inwoners die dat nodig hebben op basis van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Specialistische hulp en ondersteuning kopen gemeenten in bij (zorg)aanbieders, meestal via aanbestedingen.
Specialistische hulp is aanvullend op hulp en ondersteuning via het welzijnswerk en de lokale (wijk)teams. Bijvoorbeeld hulp bij psychische problemen, pleegzorg, begeleiding bij het zelfstandig wonen, de opvang van daklozen, enzovoorts. Inkopen doen gemeenten grotendeels samen met gemeenten in de regio.
In de regio Amersfoort gaat het om de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes (alleen jeugdhulp), Leusden, Nijkerk (alleen beschermd wonen en maatschappelijke opvang), Soest, Veenendaal (alleen vrouwenopvang) en Woudenberg. Sommige hulp, zoals Hulp in het Huishouden, wordt per gemeente ingekocht.
De informatie op deze pagina is bedoeld voor aanbieders van hulp en ondersteuning op basis van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Inkoopproces regio Amersfoort
Het Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort (RISB) koopt namens de gemeenten in de regio Amersfoort specialistische hulp en ondersteuning in.
Overeenkomsten per pakket
Overeenkomsten zijn specifiek voor een pakket. Hierin staan de inhoudelijke afspraken en aanvullende eisen met betrekking tot de te leveren hulp en ondersteuning voor het desbetreffende pakket. Een aanbieder schrijft zich per pakket in en moet zich kwalificeren via een specifieke aanbesteding. Een Overeenkomst wordt afgesloten met de regio Amersfoort.
TenderNed
De benodigde documenten voor een Overeenkomst-aanvraag zijn te vinden via het digitale aanbestedingssysteem op TenderNed. De looptermijnen van Overeenkomsten verschillen. Om voor een Overeenkomst in aanmerking te komen is altijd een BerA (basiserkenning regio Amersfoort) vereist. Deze kan gelijktijdig met het inschrijven op een Overeenkomst aangevraagd worden.
Lopende en nieuwe aanbestedingen
Hieronder vind je informatie over de lopende aanbestedingen van regio Amersfoort voor hulp en ondersteuning. Ook krijg je een vooruitblik van de te verwachte aanbestedingen. De aanbestedingen verlopen meestal digitaal via Tenderned. Na registratie op Tenderned krijg je toegang tot alle relevante informatie van de aanbesteding waar je je op inschrijft.
Aanbesteding Maatschappelijke Opvang regio Amersfoort
Een van huidige maatschappelijke opvanglocaties voldoet niet meer en de andere moet medio 2025 sluiten. Daarom zoekt gemeente Amersfoort (als centrumgemeente voor de regio) naar een nieuwe locatie voor een goede opvang en ondersteuning van dak- en thuisloze mensen in Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg. De eigenaar van Nieuweweg 4 heeft de gemeente aangeboden om dit pand daarvoor te gebruiken. Maar wellicht zijn er ook andere pandeigenaren geïnteresseerd en daarom is de gemeente een aanbestedingstraject gestart. Pandeigenaren kunnen geschikte locaties aandragen inclusief ondersteuning van de dak- en thuislozen. Die ondersteuning kan een pandeigenaar ook laten uitvoeren door een derde partij.
Meer informatie kan je vinden op de pagina Aanbesteding Maatschappelijke Opvang regio Amersfoort van start.
Inkoop 2023 specialistische jeugdhulp en Wmo ambulante begeleiding en respijtverblijf, inclusief Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang/Vrouwenopvang
De gemeenten in de regio Amersfoort hebben op 1 juni 2023 een overeenkomst met MetMaya gesloten voor het bieden van specialistische jeugdhulp vanaf 2024. Meer informatie hierover en over de actuele ontwikkelingen wat betreft de inkoop van Wmo begeleiding & beschermd wonen, maatschappelijke opvang & vrouwenopvang is te vinden op een speciale webpagina.
Jeugdhulp & Wmo (begeleiding en respijtverblijf)
De lopende raamovereenkomsten jeugdhulp en Wmo (begeleiding en respijtverblijf) zijn op 1 januari 2019 gesloten voor de periode 2019 t/m 2022. Deze contracten zijn verlengd t/m 2023.
In 2019 is ook met de 7 grote aanbieders van jeugdhulp een 4-jarig contract aangegaan met gezamenlijke afspraken om samen met gemeenten de verbetering van de kwaliteit en betaalbaarheid van de jeugdhulp te realiseren. Het gaat hierbij om aanbieders die zowel jeugdhulp met verblijf als ambulante jeugdhulp bieden bij met name kinderen en jongeren die met complexe problemen te maken hebben. Ook dit contract is verlengd t/m 2023. Vanaf 1 januari 2024 gaat MetMaya vrijwel alle specialistische jeugdhulp bieden in de regio.
Huishoudelijke Hulp
De gemeente Amersfoort heeft overeenkomsten afgesloten voor Hulp in het Huishouden vanaf 1 januari 2023 voor de periode van 2 jaar met de optie om 4 keer met een jaar te verlengen.
Beschermd Wonen – Beschermd Thuis
Voor Beschermd Wonen en Beschermd Thuis heeft gemeente Amersfoort vanaf 1 januari 2020 overeenkomsten afgesloten voor de periode van 1 jaar met een optie om 4 keer met een jaar te verlengen.
Ziekenhuiszorg Jeugd
Ziekenhuiszorg Jeugd noemden we voorheen ADHD ziekenhuiszorg. De gemeente Amersfoort heeft overeenkomsten afgesloten vanaf 1 januari 2020 voor de periode van 3 jaar met een optie om 2 maal met een jaar te verlengen.
Dyslexie
De regio Amersfoort heeft overeenkomsten afgesloten vanaf 1 januari 2022 voor de periode van 3 jaar met de optie om 3 keer 2 jaar te verlengen.
Dagactiviteiten
De regio Amersfoort heeft overeenkomsten afgesloten vanaf 1 januari 2022 met een looptijd van maximaal 9 jaar. Na iedere 3 jaar kunnen de contracten voor 3 jaar worden verlengd.
Wmo hulpmiddelen
Vanaf 1 januari 2018 worden de hulpmiddelen, zoals een rolstoel, scootmobiel, driewielfiets of tillift aan inwoners in de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest, Nijkerk en Woudenberg geleverd en onderhouden door Medipoint en Meyra. De contracten zijn verlengd en tot lopen tot 31 december 2024.
Trapliften
Vanaf 1 juli 2018 worden de trapliften aan inwoners in de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest, Nijkerk en Woudenberg geleverd en onderhouden door Handicare. De contracten zijn verlengd en lopen tot 31 juni 2024.
Leerlingenvervoer
Vanaf het schooljaar 2024-2025 worden leerlingen uit Amersfoort, Leusden, Bunschoten, Baarn, Soest en Woudenberg die in aanmerking komen voor leerlingenvervoer door Willemsen de Koning van en naar school gereden. Het contract loopt in ieder geval tot en met schooljaar 2027-2028.
Regiotaxi
Per 1 september rijdt Regiotaxi Utrecht in opdracht van 22 deelnemende gemeenten, waaronder de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg. Conexxion verzorgt het regiotaxivervoer en het callcenter. In opdracht van de provincie Utrecht verzorgt Connexxion ook het OV-vangnet.
Gecontracteerde aanbieders
Informatie voor gecontracteerde aanbieders
Nieuwsbrief voor professionals in en rond sociaal domein
Maandelijks verschijnt de nieuwsbrief Inclusieve Stad, bedoeld voor professionals die in en rond het sociaal domein werken. En voor geïnteresseerde inwoners. Met korte nieuwsberichten houden we je op de hoogte van wat er gebeurt in en rond het sociaal domein in de gemeente Amersfoort.
Contact
Hulpvragen van inwoners: toegangsociaaldomein@amersfoort.nl
Vragen bestuurlijke aanbestedingsprocessen regio Amersfoort:
ba@amersfoort.nl
Vragen over toewijzings- en regieberichten voor Amersfoort, Woudenberg en Eemnes(Jeugdwet): zorgadministratie@amersfoort.nl of 033 469 5730
Vragen over toewijzings- en regieberichten voor Baarn, Bunschoten en Soest:
info-zorgadministratie@bbsuo.nl of 035 609 3144
Vragen over toewijzings- en regieberichten, facturatie en declaraties voor Leusden: zorg@SDO-support.nl of 053 203 2136
Vragen over facturatie of declaraties voor Amersfoort, Woudenberg en Eemnes: finzorg@amersfoort.nl of 033 469 5655
Vragen over facturatie of declaraties voor Baarn, Bunschoten en Soest:
facturen-zorgadministratie@bbsuo.nl of 035 609 3144
Vragen over (productie)verantwoording (ook voor BBS gemeenten en SDO-Support): zorginkoop@amersfoort.nl
Overige vragen zorginkoop regio Amersfoort: sociaaldomein@amersfoort.nl