Langs Eem en Spoor

De gemeente ontwikkelt tot 2030 ‘Langs Eem en Spoor’: 5 gebieden met een rijk verleden. Een stadsgebied met volop ruimte voor nieuwe woningen, winkels en werkruimtes en cultuur.

Digitale kaart en video

Om de ontwikkeling van Langs Eem en Spoor inzichtelijk te maken, hebben we een digitale kaart ontwikkeld: Langs Eem en Spoor. Op die kaart krijgt u per deelgebied een overzicht van de plannen en actuele ontwikkelingen.


Bekijk de video over Langs Eem en Spoor:

Wat is Langs Eem en Spoor?

Steeds meer mensen willen wonen, werken en leven in Amersfoort. Daarom ontwikkelt de gemeente tot 2030 ‘Langs Eem en Spoor’: vijf gebieden met een rijk verleden rondom de binnenstad veranderen samen in een duurzaam divers geheel. Een stadsgebied met volop ruimte voor nieuwe woningen, winkels en werkruimtes en cultuur. Een plek die mensen uitnodigt om doorheen te slenteren, elkaar te ontmoeten en te ontspannen op de pleinen, in het groen of langs het water. Met het Soesterkwartier als historisch hart en De Nieuwe Poort als centrale as voor mobiliteit en bereikbaarheid; dichtbij station Amersfoort Centraal. 

Meer weten?

Bekijk dan onderstaand document:

Gesprek met de stad

Wat er precies gaat gebeuren in de verschillende gebieden die Langs Eem en Spoor wordt nog uitgewerkt. Die plannen worden samen met de stad gemaakt. Per gebied gaat de gemeente in gesprek met bewoners, betrokkenen en belanghebbenden. Aan de hand van die gesprekken komt voor elk gebied een voorstel waarin de inbreng is verwerkt. Voor sommige gebieden zijn die gesprekken al aan de gang.

Gesprekken in het Soesterkwartier

Het Soesterkwartier ligt vlakbij Langs Eem en Spoor en daarom willen we van bewoners van die wijk weten waar hun wijk beter van wordt. Op 28 november, 30 november en 4 december 2019 waren de eerste gesprekken met bewoners. We hebben een verslag gemaakt met de reacties van de bewoners:

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel en -besluit - Ontwikkeling Langs Eem en Spoor

Samenwerking

De gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht hebben een handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst voor het gebied Langs Eem en Spoor. Hierin staan afspraken en ambities over bijvoorbeeld de woningbouwopgave, gezond stedelijk wonen, duurzaamheid, inclusiviteit, groenontwikkeling en mobiliteit.

Wethouders Astrid Janssen en Roald Van der Linde van de gemeente Amersfoort en gedeputeerde Rob van Muilekom van de provincie Utrecht ondertekenen de overeenkomst.

Op 28 oktober 2021 zetten wethouders Astrid Janssen en Roald Van der Linde en gedeputeerde Rob van Muilekom van de provincie Utrecht hun handtekening onder de overeenkomst.

Contact

Meer informatie over Langs Eem en Spoor? Neem contact op met de programmamanager Gerry Zwier via:

langseemenspoor@amersfoort.nl