De Nieuwe Stad

Algemeen

De komende jaren gaat De Nieuwe Stad aan de Eemhaven veranderen in een nog levendiger gebied waar mensen wonen en werken. In het gebied komen zo’n 850 woningen en circa 10.000 vierkante meter kantoorruimte. Er komt ruimte voor bedrijven, culturele en maatschappelijke voorzieningen, horeca en een groene en autoluwe buitenruimte met aandacht voor duurzaamheid en klimaatveranderingen. Hierdoor ontstaat een levendig en aantrekkelijk gebied.

Nieuw bestemmingsplan

Om de ontwikkeling van De Nieuwe Stad mogelijk te maken, is een nieuw bestemmingsplan nodig. Dit plan geeft aan hoe de grond op een bepaalde locatie gebruikt mag worden en wat op de grond gebouwd mag worden. Bekijk een beknopte samenvatting van het ontwerpbestemmingsplan. Op 9 juli heeft het college van burgemeester en wethouders het bestemmingsplan De Nieuwe Stad vastgesteld. De gemeenteraad neemt het definitieve besluit.  

Reageren op bestemmingsplan

Van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024 kon je reageren, met een zienswijze, op het ontwerpbestemmingsplan en de bijbehorende documenten. Er zijn 13 zienswijzen ingediend. Deze zijn samengevat en van een reactie voorzien in een zienswijzennota. De zienswijzennota wordt samen met het bestemmingsplan ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Planning bestemminsplan

Raad bespreekt in Commissie Omgeving het ontwerpbestemmingsplan en de zienswijzennota.

3 september

Inspreken is mogelijk, je moet je dan wel vooraf aanmelden bij de griffie.

Raad neemt het Besluit

17 september

Na het besluit van de raad wordt het bestemmingsplan weer ter inzage gelegd voor 6 weken.

Ontwikkelgebieden

De Nieuwe Stad is ingedeeld in een aantal ontwikkelgebieden (kamers). De ontwikkelgebieden kamer 10 ‘Het Hoekhuis’ en 2 ‘Het Havenhuis’ doorlopen voor hun omgevingsvergunning een verkorte procedure (projectbesluit). Omdat dit een afzonderlijke procedure is, gelden de zienswijzen voor het ontwerp bestemmingsplan De Nieuwe Stad niet voor kamer 10 en 2. 

Kamer 10, Het Hoekhuis

Op de hoek van de Brabantsestraat en de Amsterdamseweg/De Nieuwe Poort wil de ontwikkelaar een gebouw bouwen van 70 meter hoog met op de begane grond van het gebouw onder andere een restaurant, commerciële ruimten en een woonlobby. Vanaf de begane grond komen er 19 verdiepingen met 133 appartementen. 

Kamer 2 ‘Het Havenhuis’

Boven de bestaande hallen waarin Het Lokaal en kunsthuis Glue zijn gehuisvest, komt een driehoekig gebouw met 6 verdiepingen. Op de begane grond wordt de hal aan de voorkant uitgebreid in de richting van de Oliemolenhof. Zo krijgt Markthal Het Lokaal In de toekomst meer ruimte.

De rest van de kamers zullen op basis van het bestemmingsplan hun omgevingsvergunning aanvragen. Het gaat om Kamer 3 ontwikkelgebied Kleine Koppel waar voorheen studentenboxen stonden, Kamer 4 Zandfoort aan de Eem en Kamer 8 Het Parkeerhuis. 

Reageren op ontwerp omgevingsvergunningen

Reageren op de ontwerp omgevingsvergunning kamer 10 kon van 2 mei tot en met 24 juni. In deze periode zijn 3 zienswijzen ingediend. Voor kamer 2 ‘Het Havenhuis’ kan nog tot en met 24 juli gereageerd worden met een zogenaamde zienswijze. Op de pagina Plannen in procedure staat hoe je kunt reageren. 

Planning projectbesluiten kamer 2 en kamer 10 volgt na de zomervakantie. 

Plattegrond met daarop aangegeven de ontwikkelgebieden van De Nieuwe Stad
Kaart met de ontwikkelgebieden (kamers) De Nieuwe Stad

Participatie

Voor de ontwikkeling van De Nieuwe Stad werken we volgens de stappen van de Participatiegids Ruimtelijke Ontwikkelingen. Tijdens elke stap hebben belanghebbenden de mogelijkheid (gehad) om formeel te reageren. Hieronder een overzicht van stappen. 

Achtergrond bij ontwikkeling

Meer weten over de historie en de toekomstige ontwikkeling van De Nieuwe Stad? Kijk dan op de projectwebsite De Nieuwe Stad groeit van ontwikkelaar Schipper Bosch.

Langs Eem en Spoor

Steeds meer mensen willen wonen, werken en leven in Amersfoort. Daarom ontwikkelen we tot 2030 Langs Eem en Spoor. De Nieuwe Stad is 1 van de 5 gebieden. Gebieden met een rijk verleden rondom de binnenstad. De andere zijn:

De Nieuwe Stad is een stadsgebied met ruimte voor nieuwe woningen, winkels en werkruimtes en cultuur. Een plek die mensen uitnodigt om doorheen te slenteren, elkaar te ontmoeten en te ontspannen op de pleinen, in het groen of langs het water. Met het Soesterkwartier als historisch hart en De Nieuwe Poort als centrale as voor mobiliteit en bereikbaarheid, dichtbij station Amersfoort Centraal. 

Contact

Vragen? Neem contact op met Waldo Ramsoender (projectleider) of
Elize Rohof (projectassistent). Stuur daarvoor een e-mail naar denieuwestad@amersfoort.nl.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden