Verhuizen met voorrang (doorstroming)

De Amersfoortse woningmarkt zit behoorlijk op slot. Om hier meer beweging in te krijgen, zet de gemeente in op verschillende doorstroomregelingen.

Verhuizen met voorrang (doorstroming)

Doorstroming op de woningmarkt betekent dat meerdere huishoudens verhuizen van de ene naar de andere woning. De achtergelaten woning komt hiermee beschikbaar voor anderen. Door één verhuizing komt vaak een hele verhuisketen op gang. We stimuleren doorstroming door verschillende regelingen in te zetten waarmee mensen door voorrang, persoonlijke begeleiding en soms met een financiële prikkel worden verleid te verhuizen. Doorstroming is naast het bouwen van nieuwe woningen dé manier om de woningmarkt in beweging te krijgen.

Voorbeeldsituatie

Er zijn diverse regelingen om inwoners te helpen verhuizen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die naar een kleinere, meer geschikte woning wil verhuizen. Een wooncoach kan hierbij helpen en in sommige gevallen zijn er ook financiële regelingen, zoals een verhuispremie of woonlastengewenning. In de grotere woning die vrijkomt kan een gezin weer een passend onderkomen vinden. En de woning die voor dit gezin te klein was, is nu een perfecte eerste woning voor een starter op de woningmarkt.

In de onderstaande video leggen we kort uit wat doorstroming is en welke regelingen er zijn.

Helaas is het niet mogelijk om deze video te bekijken aangezien u Marketing Cookies heeft geblokkeerd. Voor meer informatie kunt u terecht op onze Cookies pagina. U kunt deze video alsnog bekijken op YouTube.

Regelingen in Amersfoort

In Amersfoort bestaan op dit moment de volgende doorstroomregelingen.

Regelingen sociale huur

Wooncoach sociale huur + woonlastengewenning

Ieder mens is uniek en elke situatie is verschillend. De wooncoaches kijken daarom naar uw vraag en geven inzicht in de mogelijkheden die passen bij uw woonwensen. Zo bieden ze persoonlijke en individuele begeleiding bij het vinden van de juiste woning. Daarnaast kunnen ze u adviseren over de verschillende doorstroomregelingen.
Huurders komen ook in aanmerking voor woonlastengewenning. Als het verschil meer dan € 50,- per maand bedraagt, krijgt de huurder drie jaar lang korting op de huurprijs van de nieuwe woning.

De wooncoach kan helpen bij en adviseren over:

 • het in kaart brengen en vervullen van uw woonwensen;

 • het inzichtelijk maken van wat een verhuizing voor u kan betekenen, ook op financieel gebied;

 • uw inschrijving en profiel op Woningnet;

 • zoeken naar en reageren op geschikte woningen;

 • het vinden van instanties voor andere vragen, zoals hulp bij het onderhouden van de tuin of een aanpassing in uw woning.

Meer informatie

Van Groot Naar Beter + verhuispremie + woonlastengewenning

Amersfoorters die van een grote, sociale huurwoning naar een kleinere, beter passende woning verhuizen, krijgen voorrang op andere huurders. Bovendien kunt u hiervoor een verhuispremie krijgen van € 750,-. Dit is de Van Groot Naar Beter-regeling. U kunt ook in aanmerking voor woonlastengewenning. Als het verschil meer dan € 50,- per maand bedraagt, krijgt u 3 jaar lang korting op de huurprijs van de nieuwe woning.

Voorrang

Voor het aanvragen van de voorrangsregeling Van Groot Naar Beter neemt u contact op met uw corporatie.

 • De Alliantie: 088 – 002 3200

 • Omnia Wonen: 0341 – 27 87 77

 • Portaal: 088 – 767 82 25

Op WoningNet staat ook informatie over Van Groot Naar Beter.

  Verhuispremie

  U komt in aanmerking voor de verhuispremie als u een woning achterlaat met minimaal vier kamers en verhuist naar een woning met maximaal drie kamers, een woning voor bepaalde doelgroepen (bijvoorbeeld een senioren-, rolstoel- of rollatorwoning) of een passende woning volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning.

  Op deze pagina vindt u alle informatie over de verhuispremie. En/of ga direct naar het aanvraagformulier.

   Woonlastengewenning

   Huurders komen ook in aanmerking voor woonlastengewenning. Als het verschil meer dan € 50,- per maand bedraagt, krijgt de huurder drie jaar lang korting op de huurprijs van de nieuwe woning.

   Jongerencontract

   Woningcorporaties kunnen met een jongerencontract werken. Dit loopt maximaal vijf jaar. De jongere moet bij het aangaan van het contract minimaal achttien en maximaal 27 jaar oud zijn. Door deze contracten komen er meer woningen voor jongeren vrij.

   Meer informatie

   Voorrang nieuwbouw

   Woningcorporaties kunnen er bij nieuwbouwprojecten voor kiezen om voorrang te geven aan huurders die een sociale huurwoning achterlaten.

   Meer informatie

   Van sociale huur naar vrijesectorhuur of koop

   De woningcorporaties geven bij woningen in de vrijesectorhuur of bij koopwoningen voorrang aan huurders die een sociale huurwoning achterlaten.

    Regelingen koop en vrijesectorhuur

    Wooncoach woningeigenaren + huurders vrije sector

    Per 1 juni 2021 is een proef gestart met een wooncoach voor woningeigenaren of huurders in de vrije sector van 55 jaar en ouder. Heeft u een grote woning van minimaal vier kamers en wilt u misschien kleiner of gelijkvloers gaan wonen? De wooncoach kijkt naar uw individuele woonwensen en -mogelijkheden, en helpt u bij de keuze voor opnieuw kopen of huren.

    Meer informatie

    Starterslening

    Koopt u voor het eerst een huis? Dan kunt u, als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, een starterslening aanvragen. Daarmee kunt u naast de hypotheek van de bank maximaal € 35.000,- als tweede hypotheek lenen om een eerste koopwoning te kunnen kopen.

    Meer informatie

    Heeft u een vraag?

    Stuur dan een mail naar doorstroming@amersfoort.nl of bel 14 033.