Starterslening

Algemeen

Koop je voor het eerst een huis? Dan kun je als je aan bepaalde voorwaarden voldoet een starterslening aanvragen. Daarmee kun je naast je hypotheek bij de bank maximaal € 35.000,- als tweede hypotheek lenen om je eerste koopwoning te kunnen kopen.

Video over de starterslening

In de video wordt de starterslening stap voor stap uitgelegd.

Starterslening Gemeente Amersfoort

Voor wie

Starters die minimaal 1 jaar staan ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente kunnen een starterslening aanvragen. Vraag je de lening samen met iemand anders aan? Dan geldt dit voor 1 van de 2. De starterslening geldt voor bestaande bouw en nieuwbouw.

Voorwaarden

De voorwaarden zijn vastgelegd in de Verordening Startersleningen Amersfoort 2020 en het bijbehorende raadsbesluit. De belangrijkste voorwaarden:

  • Je hebt niet eerder een koopwoning gehad.
  • De aankoopprijs van de woning mag niet hoger zijn dan € 405.000,-.
  • Verbeterkosten zijn toegestaan voor de berekening van de hoogte van de starterslening.
  • Zowel de eerste als tweede hypotheek moet worden verstrekt onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  • De starterslening is niet hoger dan 20% van de verwervingskosten, met een maximum van € 35.000,-.
  • Als het budget voor de starterslening op is, kun je geen aanvraag meer doen. Als daar sprake van is, lees je dat op deze pagina.
  • Starters die minimaal 1 jaar staan ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente kunnen een starterslening aanvragen.

Aanvragen

Wil je een starterslening aanvragen? Stuur dan de volgende gegevens naar de gemeente.

  • Een e-mail of brief waarin je aangeeft een starterslening aan te willen vragen en dat je verklaart dat je aan de gestelde voorwaarden voldoet.
  • Een kopie van een getekend koopcontract (bij bestaande bouw) of een kopie van een getekende koop- en aannemingsovereenkomst (bij een nieuwbouwwoning). Daarbij moet alle privacygevoelige informatie onleesbaar worden gemaakt, behalve de naw-gegevens, mailadres en telefoonnummer van de kopende partij.

Stuur deze informatie naar:

Gemeente Amersfoort
Postbus 4000 3800 EA
Amersfoort

Of per e-mail naar info@amersfoort.nl.

Als je aan alle voorwaarden voldoet en er nog budget voor de starterslening beschikbaar is, krijg je binnen 5 werkdagen een toekenningsbesluit. Daarmee vraag je de starterslening verder aan via de website van SVn. Als je niet aan de voorwaarden voldoet of het budget op is, krijg je binnen 5 werkdagen een afwijzing. Die kun je gebruiken om aan te tonen dat je de financiering niet rond hebt gekregen.

Meer informatie

Inhoudelijke vragen over de starterslening kun je stellen aan SVn. Kijk daarvoor op de website van SVn.

Meer informatie over de Starterslening vind je in de Verordening Starterslening gemeente Amersfoort (Overheid.nl).

Duurzaam wonen en verbouwen

Met wat aanpassingen kun je je woning duurzamer maken en besparen op de energiekosten. Lees meer over duurzaam verbouwen en wonen.