Verhuizen met voorrang (doorstroming)

Algemeen

De Amersfoortse woningmarkt zit behoorlijk op slot. Met verschillende doorstroomregelingen wil de gemeente hier meer beweging in krijgen.

Doorstroming voor beweging

Doorstroming op de woningmarkt betekent dat meerdere huishoudens verhuizen van de ene naar de andere woning. De achtergelaten woning komt hiermee beschikbaar voor anderen. Door 1 verhuizing komt vaak een hele verhuisketen op gang.

We stimuleren doorstroming met verschillende regelingen. Mensen worden verleid te verhuizen door voorrang, persoonlijke begeleiding en soms een financiële prikkel. Doorstroming is naast het bouwen van nieuwe woningen dé manier om de woningmarkt in beweging te krijgen.

Voorbeeld

Verschillende regelingen kunnen inwoners helpen om te verhuizen. Denk aan iemand die naar een kleinere woning wil verhuizen die meer geschikt is. Een wooncoach kan hierbij helpen. In sommige gevallen zijn er ook financiële regelingen, zoals een verhuispremie of woonlastengewenning. In de grotere woning die vrijkomt kan een gezin weer een passend onderkomen vinden. En de woning die voor dit gezin te klein was, is nu een perfecte eerste woning voor een starter op de woningmarkt.

In de video leggen we kort uit wat doorstroming is en welke regelingen er zijn.

Doorstroming op de Amersfoortse woningmarkt

Regelingen sociale huur

Wooncoach sociale huur en woonlastengewenning

Ieder mens is uniek en elke situatie is verschillend. De wooncoaches kijken daarom naar je vraag en geven inzicht in de mogelijkheden die passen bij jouw woonwensen. Zo bieden ze persoonlijke en individuele begeleiding bij het vinden van de juiste woning. Daarnaast kunnen ze je adviseren over de verschillende doorstroomregelingen.

Huurders komen ook in aanmerking voor woonlastengewenning. Als het verschil meer dan € 50,- per maand bedraagt, krijgt de huurder  3 jaar lang korting op de huurprijs van de nieuwe woning.

De wooncoach kan helpen bij en adviseren over:

  • het duidelijk maken en vervullen van jouw woonwensen

  • het inzichtelijk maken van wat een verhuizing voor je kan betekenen, ook financieel

  • jouw inschrijving en profiel op Woningnet

  • zoeken naar en reageren op geschikte woningen

  • het vinden van instanties voor andere vragen, zoals hulp bij het onderhouden van de tuin of een aanpassing in jouw woning

Lees meer over Wooncoaches in Amersfoort.

Van Groot Naar Beter, verhuispremie en woonlastengewenning

Amersfoorters die van een grote, sociale huurwoning naar een kleinere, beter passende woning verhuizen, krijgen voorrang op andere huurders. Bovendien kun je hiervoor een verhuispremie krijgen van € 750,-. Dit is de Van Groot Naar Beter-regeling. Je kunt ook in aanmerking voor woonlastengewenning. Als het verschil meer dan € 50,- per maand is, krijg je 3 jaar lang korting op de huurprijs van de nieuwe woning.

Voor het aanvragen van de voorrangsregeling Van Groot Naar Beter neem je contact op met jouw corporatie.

Op de website van WoningNet staat ook informatie over Van Groot Naar Beter.

Verhuispremie

Je komt in aanmerking voor de verhuispremie als je een woning achterlaat met minimaal 4 kamers en verhuist naar een woning met maximaal 3 kamers, een woning voor bepaalde doelgroepen (bijvoorbeeld een senioren-, rolstoel- of rollatorwoning) of een passende woning volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Kijk op de pagina Subsidieregeling doorstroming Van Groot Naar Beter voor alle informatie.

Jongerencontract

Woningcorporaties kunnen met een jongerencontract werken. Dit loopt maximaal 5 jaar. De jongere moet bij het aangaan van het contract minimaal 18 en maximaal 27 jaar oud zijn. Door deze contracten komen er meer woningen voor jongeren vrij.

Neem voor meer informatie contact op met jouw corporatie. Kijk voor meer informatie op de website van de Alliantie of de website van Portaal.

Voorrang nieuwbouw

Woningcorporaties kunnen er bij nieuwbouwprojecten voor kiezen om voorrang te geven aan huurders die een sociale huurwoning achterlaten.

Neem voor meer informatie contact op met jouw corporatie. Kijk voor meer informatie op de website van de Alliantie, op de website van Omnia Wonen of op de website van Portaal. Ook op de website van WoningNet vind je meer informatie.

Van sociale huur naar vrijesectorhuur of koop

De woningcorporaties geven bij woningen in de vrijesectorhuur of bij koopwoningen voorrang aan huurders die een sociale huurwoning achterlaten.

Regelingen koop en vrijesectorhuur

Wooncoach woningeigenaren en huurders vrije sector

In 2021 is een proef gestart met een wooncoach voor woningeigenaren of huurders in de vrije sector van 55 jaar en ouder. Heb je een grote woning van minimaal 4 kamers en wil je misschien kleiner of gelijkvloers gaan wonen? De wooncoach kijkt naar jouw woonwensen en -mogelijkheden en helpt je bij de keuze voor opnieuw kopen of huren.

Kijk voor meer informatie op de pagina Wooncoaches in Amersfoort.

Starterslening

Koop je voor het eerst een huis? Dan kun je als je aan bepaalde voorwaarden voldoet een starterslening aanvragen. Daarmee kun je naast de hypotheek van de bank maximaal € 35.000,- als 2e hypotheek lenen om een eerste koopwoning te kunnen kopen.

Lees meer over de Starterslening.

Contact

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar doorstroming@amersfoort.nl of bel 14 033.