Verhuizen met voorrang (doorstroming)

Algemeen

De Amersfoortse woningmarkt zit behoorlijk op slot. Met verschillende doorstroomregelingen wil de gemeente hier meer beweging in krijgen. Daarmee helpen we meer mensen aan een passende woning.

Doorstroming voor meer passende woningen

Doorstroming op de woningmarkt betekent dat meerdere huishoudens verhuizen van de ene naar de andere woning. De achtergelaten woning komt hiermee beschikbaar voor anderen. Door 1 verhuizing komt vaak een hele verhuisketen op gang.

We stimuleren doorstroming met verschillende regelingen. Doorstroming is naast het bouwen van nieuwe woningen dé manier om meer mensen aan een passende woning te helpen.

In onderstaande video leggen we kort uit wat doorstroming is en welke regelingen er zijn.

Doorstroming op de Amersfoortse woningmarkt

De meeste regelingen zijn voor bewoners van sociale huurwoningen. Daarnaast is er een regeling voor koopwoningen en woningen uit de vrije huursector. Hieronder worden de verschillende regelingen uitgelegd. 

Wil je meer weten over de (komende) nieuwbouwprojecten in Amersfoort? Lees dan verder op de pagina Woningbouw in Amersfoort

Regelingen sociale huur

Regeling 1: Van Groot Naar Beter

Als gemeente willen we mensen die in een grote sociale huurwoning (minimaal 4 kamers) wonen, aanmoedigen om te verhuizen naar een woning die beter bij hen past (maximaal 3 kamers). Daardoor komen er grote sociale huurwoningen vrij. Deze worden weer verhuurd aan starters en gezinnen.

Voordelen

Deze regeling heeft verschillende voordelen:

  • Voorrang: Amersfoorters die van een grote, sociale huurwoning naar een kleinere, beter passende huurwoning verhuizen, krijgen voorrang op andere huurders. Wil je een voorrangsregeling aanvragen? Neem dan contact op met jouw corporatie: de Alliantie, Portaal, Habion of Woonzorg Nederland. De corporatie legt de voorrang vervolgens vast in jouw inschrijving.
  • Verhuispremie: je kan voor deze verhuizing een verhuispremie aanvragen van € 750,-. Heeft de woningcorporatie de regeling Van Groot naar Beter toegekend? En is je nieuwe huurcontract getekend? Dan kun je de premie aanvragen via de pagina Subsidieregeling doorstroming Van Groot Naar Beter.
  • Woonlastengewenning: is het verschil tussen je oude en nieuwe huur meer dan € 50,- per maand? Dan kan je 3 jaar lang korting krijgen op je nieuwe huur. Dit heet woonlastengewenning.

Lees meer over deze regeling op de website van Woningnet.

Regeling 2: Voorrang van sociale huur naar nieuwbouw huur

Woningcorporaties kunnen er bij nieuwbouwprojecten voor kiezen om voorrang te geven aan huurders die een sociale huurwoning achterlaten. Daarbij maakt het niet uit of je als huurder een huurwoning van de Alliantie, Portaal of Omnia Wonen achterlaat. Bij elke woning die wordt aangeboden op Woningnet staat duidelijk aangegeven of huurders die een huurwoning achterlaten in aanmerking komen voor deze regeling. Neem voor meer informatie contact op met jouw corporatie.

Regeling 3: Van sociale huur naar vrijesectorhuur of koop

Bepaalde woningcorporaties geven bij woningen in de vrijesectorhuur of bij koopwoningen voorrang aan huurders die een sociale huurwoning achterlaten:

Regeling 4: Wooncoach sociale huur

Ieder mens is uniek en elke situatie is verschillend. Een wooncoach kan je helpen met de vragen die je hebt. Bijvoorbeeld door:

  • jouw woonwensen te verduidelijken
  • een inschrijving op Woningnet te regelen
  • voor jou geschikte woningen te vinden
  • je door te verwijzen naar de juiste instanties

Lees meer over deze regeling op de pagina Wooncoaches in Amersfoort.

Regeling 5: Jongerencontract

Ben je 27 jaar of jonger, maar ouder dan 18 jaar? Dan kun je misschien een jongerencontract krijgen. Dat is een contract voor een tijdelijke woning. Het loopt maximaal 5 jaar. 

Je inschrijfduur bij Woningnet vervalt niet als je een jongerencontract hebt. Je bouwt juist extra inschrijfduur op. Neem voor meer informatie contact op met jouw corporatie.

Regelingen koop en vrijesectorhuur

Regeling 1: wooncoach woningeigenaren en huurders vrije sector

In 2021 is een proef gestart met een wooncoach voor woningeigenaren of huurders in de vrije sector van 55 jaar en ouder. Heb je een grote woning van minimaal 4 kamers? En wil je misschien kleiner of gelijkvloers gaan wonen? De wooncoach kijkt naar jouw woonwensen en -mogelijkheden en helpt je bij de keuze voor opnieuw kopen of huren.

Lees meer over deze regeling op de pagina Wooncoaches in Amersfoort.

Regeling 2: starterslening

Koop je voor het eerst een huis? Dan kun je mogelijk een starterslening aanvragen. Deze is maximaal € 35.000,- en in aanvulling op je hypotheek. Lees meer over de voorwaarden op de pagina Starterslening.

Contact

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar doorstroming@amersfoort.nl of bel 14 033.