De autoluwe binnenstad

De binnenstad van Amersfoort is autoluw. Dat betekent dat er zo min mogelijk auto’s door de binnenstad rijden. Door meer ruimte te geven aan fietsers en voetgangers maken we de historische binnenstad groener, veiliger en gezonder. Een fijne plek om te zijn.

Wat is er veranderd?

Door de autoluwe binnenstad verandert er wat voor bewoners en ondernemers in de binnenstad en voor bezoekers aan de stad. Dit zijn de veranderingen in het kort: de toegangswegen naar de binnenstad zijn aangepast, in enkele straten is de rijrichting veranderd, er zijn twee toegangscamera’s in het autoluwe gebied geplaatst. Op de website van ParkStart.nl kunnen bewoners en ondernemers hun bezoek aanmelden. De betaald parkeerplekken in de binnenstad zijn opgeheven.

Bekijk basiskaart automaatregelen (.pdf) voor een groter formaat van de kaart.

Toegangswegen naar de autoluwe binnenstad

Het eerste wat zichtbaar is geworden in de stad zijn de aanpassingen aan de toegangswegen naar de autoluwe binnenstad. Door een andere inrichting van de weg, is het duidelijk dat men een ander gebied inrijdt. Namelijk het autoluwe gebied waar andere regels gelden. Dat betekent dat de toegangswegen bij de Molenstraat, de Kleine Haag, de Kamp (ter hoogte van de Kamperbinnenpoort) en de Bloemendalsestraat (ter hoogte van de Teut) zijn aangepast.

Omdraaien van de rijrichting

Op 2 plekken is de rijrichting voor autoverkeer omgedraaid. De 1ste plek is de Zuidsingel, tussen de Kamperbinnenpoort en de Sint Andriesstraat. Uit onderzoek blijkt dat de Kamp – Zuidsingel – Sint Andriesstraat wordt gebruikt als sluiproute. Door de rijrichting hier om te draaien, is deze sluiproute niet meer mogelijk. De 2de plek waar de rijrichting is omgedraaid, is de Grote Sint Jansstraat. Dit geeft de bezoeker op de Kamp de mogelijkheid om zowel via de Coninckstraat als via de Grote Sint Jansstraat de stad te verlaten.

Camera's

Er staan 2 camera’s om sluipverkeer tegen te gaan. De camera’s registreren de kentekens van de voertuigen die het autoluwe gebied inrijden. Als u in het gebied woont of een onderneming heeft, dan heeft u een doorlopende ontheffing. Het aanvragen van de ontheffing loopt via ParkeerService. Een bezoeker van het autoluwe gebied moet aangemeld worden via ParkStart. Is een bezoeker niet binnen 15 minuten aangemeld dan is hij/zij in overtreding en krijgt een bekeuring.

De kentekens van de bezoekers worden 48 uur bewaard, tenzij een boete volgt. Dan wordt het kenteken bewaard zo lang de juridische procedure loopt.

Aanmelden bezoek

Er is gekozen om het aanmelden van het bezoek vanuit de website aan te bieden, zodat inwoners met alle soorten devices (pc, telefoon, tablet, apple, android, etc.) op dezelfde manier toegang hebben. Een bewoner of ondernemer die bezoek ontvangt, meldt het voertuig van de bezoeker aan via de webapplicatie ParkStart.

Denk bijvoorbeeld aan visite, servicediensten zoals aannemers en klanten van ondernemers met grote producten in het gebied. Komt de bezoeker onverwachts dan heb je nog 15 minuten de tijd om dat voertuig alsnog aan te melden. Aangemelde bezoekers van de bewoners mogen het gebied in om bijvoorbeeld iemand in- of uit te laten stappen. Parkeren moet in de parkeergarages of op eigen terrein.

Parkeren

Het bezoek van een bewoner parkeert op eigen terrein of in een parkeergarage tegen een laag tarief via een digitale bezoekersregeling. Parkeren kan in één van de drie parkeergarages: Koestraat, Stadhuisplein of Flintplein. Let op: het parkeren moet nog weer apart aangemeld worden bij ParkStart.

Klanten van ondernemers in het autoluwe gebied parkeren tegen normaal tarief in één van de parkeergarages in de binnenstad (aangemeld via ParkStart) of op eigen terrein van de ondernemer.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

Heeft u een gehandicaptenkaart? Dan mag u de autoluwe binnenstad in. U heeft wel de ontheffing nodig om in het gebied te mogen rijden. Deze kunt u via ParkeerService aanvragen. De locaties van de gehandicaptenparkeerplaatsen veranderen niet.

Ontheffing aanvragen

Ontheffing voor gehandicapten

Wat betekent een autoluwe binnenstad voor bewoners, ondernemers en bezoekers van Amersfoort?

We hebben in het kort uitgelegd wat er gaat gebeuren nu de binnenstad van Amersfoort autoluw wordt. Er verandert voor iedereen iets, maar voor bewoners veranderen er andere dingen dan voor ondernemers en voor ondernemers veranderen andere dingen dan voor bezoekers. Daarom kunt u voor uzelf nagaan wat er gaat veranderen.

  • Autoluwe binnenstad voor bewoners
  • Autoluwe binnenstad voor ondernemers
  • Autoluwe binnenstad voor bezoekers
    Als bezoeker van de binnenstad parkeert u uw voertuig in een van de parkeergarages. Rond de binnenstad zijn zeven parkeergarages.

Documenten autoluwe binnenstad

Raadsbesluit autoluwe binnenstad - 3 december 2019

Raadsinformatiebrief - 18 mei 2020

Stadshart Amersfoort

Een autoluwe binnenstad is een van de stappen om het stadshart van Amersfoort aantrekkelijker te maken. Nu en in de toekomst. Daarom willen we meer bewoners, werkenden, bezoekers en toeristen in en rond het stadshart aantrekken. Dat bereiken we onder andere door een goed bereikbaar stadshart met meer aantrekkelijke plekken. Het gaat om het Stationsgebied, de Binnenstad, Zonnehof en Langs Eem en Spoor (Wagenwerkplaats, Trapezium, Eemplein, De Nieuwe Stad en Kop van Isselt).

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Florian de Ligt via: binnenstadenverkeer@amersfoort.nl.

Projectleider Florian de Ligt Projectleider Florian de Ligt