De autoluwe binnenstad

De binnenstad van Amersfoort is autoluw. Dat betekent dat u er niet mag rijden tenzij u een ontheffing heeft. Bewoners en ondernemers in het gebied hebben zo’n ontheffing. Bezorgdiensten kunnen ook een ontheffing krijgen. Ontheffingen zijn via Parkeerservice aan te vragen. Dit jaar evalueren we de effecten van de genomen maatregelen in de binnenstad.

Ontheffing aanvragen

Er staan 2 camera’s om het verkeer te monitoren. De camera’s registreren de kentekens van de voertuigen die het autoluwe gebied inrijden. Als u in het gebied woont of een onderneming hebt, dan heeft u een ontheffing. Bent u bezoeker aan de binnenstad, parkeer dan in 1 van de 9 parkeergarages rond de binnenstad.

Bezoekers aan bewoners of ondernemingen in het autoluwe gebied kunnen een tijdelijke ontheffing krijgen. Aanmelden (door bewoner of ondernemer) voor een tijdelijke ontheffing kan via de webapplicatie ParkStart. Aangemelde bezoekers mogen het gebied in om bijvoorbeeld iemand in- of uit te laten stappen of iets in of uit te laden. Parkeren doet u in de parkeergarages of op eigen terrein.

Is een bezoeker niet binnen 15 minuten aangemeld dan is hij/zij in overtreding en krijgt een bekeuring. De kentekens van de bezoekers worden 48 uur bewaard, tenzij een boete volgt. Dan wordt het kenteken bewaard zo lang de juridische procedure loopt.

Vraag hier uw ontheffing aan:

Kaart autoluwe binnenstad

Parkeren

Het bezoek van een bewoner parkeert op eigen terrein - met ontheffing - of in een gemeentelijke parkeergarage tegen een laag tarief via de bezoekersregeling. Let op: het parkeren moet nog wel weer apart aangemeld worden bij ParkeerService.

Klanten van ondernemers in het autoluwe gebied parkeren tegen normaal tarief in één van de parkeergarages in de binnenstad of op eigen terrein van de ondernemer.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

Heeft u een gehandicaptenkaart? Dan mag u de autoluwe binnenstad in. U heeft wel een ontheffing nodig om in het gebied te mogen rijden. Deze kunt u via ParkeerService aanvragen.

Ontheffing voor gehandicapten

Kentekenonderzoek binnenstad

Tot en met 25 februari 2022 voeren we een kentekenonderzoek uit. Op verschillende locaties zijn camera’s opgehangen. Het plaatsen van deze camera’s is onderdeel van de evaluatie van de autoluwe binnenstad.

De camera’s registreren de kentekens van het gemotoriseerd verkeer (auto’s, motoren, vrachtwagens). Door dit onderzoek kunnen we zien hoeveel verkeer er in de binnenstad rijdt en of er bijvoorbeeld nieuwe sluiproutes zijn ontstaan. Resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om de autoluwe binnenstad te evalueren en als het kan verbeterpunten aan te dragen.

De camera’s registreren alleen de kentekens van gemotoriseerd verkeer. De bestuurder van het voertuig is niet zichtbaar. De camera’s leggen voetgangers en fietsers niet vast. De kentekengegevens worden na opleveren van de rapportage vernietigd.

Kernwinkelgebied

In het autoluwe gebied ligt het kernwinkelgebied. Dat is het gele gebied op de kaart die hierboven bij 'Vraag hier uw ontheffing aan' is afgebeeld. Dit is een voetgangersgebied. Tijdens de venstertijden mogen er auto’s rijden (bevoorraden), ook zonder ontheffing.

De venstertijden zijn van maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag tussen 07.00-11.00 uur en tussen 17.30-19.30 uur. Op donderdag en zaterdag tussen 07.00 en 11.00 uur. Voor ontheffing ga naar amersfoort.parkeerservice.nl

Documenten autoluwe binnenstad

Raadsbesluit autoluwe binnenstad - 3 december 2019

Raadsinformatiebrief - 18 mei 2020

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Florian de Ligt door te bellen naar:

14033

Projectleider Florian de Ligt Projectleider Florian de Ligt