Fiets verwijderd?

De gemeente haalt regelmatig fietsen weg die verkeerd gestald staan. Dit gebeurt bij stations en in de binnenstad.

Weggehaalde fietsen worden bewaard in het Fietsendepot. Kijk onder het kopje ‘Bewaartermijn’ hoelang fietsen worden bewaard.

Fiets weg? Kijk dan eerst op www.verlorenofgevonden.nl. Daar staan de fietsen die naar het Fietsendepot zijn gebracht. Staat uw fiets er niet bij? Dan is die mogelijk gestolen. Doe in dat geval aangifte via www.politie.nl/aangifte.

Opruimactie weesfietsen

In de stad en bij de stations kan het erg druk zijn met geparkeerde fietsen. Daar staan ook veel weesfietsen bij. Weesfietsen zijn fietsen die al langere tijd niet meer gebruikt zijn.

Weesfietsen:

  • Vervuilen het straatbeeld;

  • leiden tot verpaupering;

  • blokkeren soms zelfs de doorgang op de trottoirs;

  • en niet onbelangrijk, ze houden een deel van de fietsparkeerplekken continu bezet.

De gemeente ruimt regelmatig weesfietsen op het Eemplein, de binnenstad en de omgeving Graaf Janlaan. Een fiets mag niet langer dan 21 dagen zonder tijdsonderbreking in de openbare ruimte staan. Het officiële besluit is gepubliceerd op www.overheid.nl.

Hoe weten we wat een weesfiets is?

Handhavers gaan de straat op doen een label om het stuur van fietsen waarvan zij denken dat het een weesfiets is. Als na 3 weken het label nog aan het stuur zit, weten ze dat de fiets niet wordt gebruikt en geruimd kan worden. De fietsen die zijn weggehaald, worden maximaal 2 weken in opslag gehouden. De eigenaar kan de fiets tegen betaling van € 15,- ophalen bij het Fietsdepot, zie hieronder.

Voorkom dat uw fiets wordt weggehaald:

  • Zet uw fiets altijd in het fietsenrek of in het fietsvak en niet ernaast.
  • Plaatst u uw fiets in een fietsenrek? Maak uw fiets dan vast aan het rek, zodat niemand uw fiets eruit kan halen.
  • Laat uw fiets niet langer dan 21 dagen ongebruikt in het rek staan.

Verkeerd gestalde fietsen die zijn weggehaald, worden maximaal 13 weken in het Fietsendepot bewaard.

Weesfietsen worden 2 weken in het fietsendepot bewaard.

Tegen betaling van € 15,- kunt u uw fiets ophalen bij het Fietsendepot. Vergeet niet de sleutel van uw fiets mee te nemen en een legitimatiebewijs. Na vier weken komen er extra kosten bij. Fietsen blijven maximaal 13 weken staan bij het Fietsendepot.

Adres

Nijverheidsweg-Noord 76 D

3812 PM Amersfoort

Telefoon: 033 465 9393

E-mail: fietsendepot@u-stal.nl

Openingstijden:

  • maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 19.00 uur
  • zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur

Een weesfiets is een fiets die minimaal 3 weken (21 dagen) niet is verplaatst. Een fietswrak is een kapotte fiets. De wielen zijn bijvoorbeeld krom, de banden zijn lek of alleen het fietsframe staat nog in het rek. 

Ziet u ergens een fietswrak staan? Dan kunt u dit melden bij de gemeente.

Ook in bewaakte fietsenstallingen van de NS worden fietsen weggehaald die geparkeerd zijn in strijd met met de huisregels van NS-Fiets. Het gaat om stallingen op het Stationsplein en Piet Mondriaanplein (rondom het Amersfoort CS) en op het Inputplein (Schothorst CS).