Fiets verwijderd?

Algemeen

De gemeente haalt regelmatig fietsen weg die verkeerd gestald staan. Dit gebeurt bij stations en in de binnenstad.

Weggehaald of gestolen

Weggehaalde fietsen worden bewaard in het Fietsendepot. Is je fiets weg? Kijk dan eerst op www.verlorenofgevonden.nl. Daar staan de fietsen die naar het Fietsendepot zijn gebracht. Staat je fiets er niet bij, dan is die mogelijk gestolen. Doe in dat geval aangifte via www.politie.nl/aangifte.

Weesfietsen

In de stad en bij de stations kan het erg druk zijn met geparkeerde fietsen. Daar staan ook veel weesfietsen bij: fietsen die al langere tijd niet meer gebruikt zijn. Deze fietsen:

 • vervuilen het straatbeeld

 • leiden tot verpaupering

 • blokkeren soms de doorgang op de stoepen

 • houden een deel van de fietsparkeerplekken continu bezet

De gemeente ruimt regelmatig weesfietsen op op het Eemplein, de binnenstad en de omgeving Graaf Janlaan. Een fiets mag niet langer dan 21 dagen zonder tijdsonderbreking in de openbare ruimte staan.

Wanneer een weesfiets

Handhavers gaan de straat op doen een label om het stuur van fietsen waarvan zij denken dat het een weesfiets is. Als na 3 weken het label nog aan het stuur zit, weten ze dat de fiets niet wordt gebruikt en geruimd kan worden.

De fietsen die zijn weggehaald, worden maximaal 2 weken in opslag gehouden. De eigenaar kan de fiets tegen betaling van € 15,- ophalen bij het Fietsdepot. Hieronder lees je daar meer over.

Voorkom weghalen

Voorkom dat je fiets wordt weggehaald:

 • Zet je fiets altijd in het fietsenrek en niet er naast
 • Zet je fiets met een slot vast aan het rek om zo te voorkomen dat iemand anders je fiets eruit haalt
 • Laat je fiets niet langer dan 21 dagen ongebruikt in het rek staan
 • Als er fietsvakken zijn aangewezen als parkeervoorziening voor fietsen, geldt dat fietsen alleen binnen deze vakken mogen worden gestald
 • Zet je fiets niet op een doorgang van de weg, zodat deze het verkeer hindert of  belemmerd
 • Zet je fiets niet op een plek waar het de veiligheid, de doorstroming van of het uitzicht voor het verkeer belemmerd
 • Zet je fiets niet op een plek waar er schade ontstaat

Bewaartermijn weggehaalde fietsen

Verkeerd gestalde fietsen die zijn weggehaald, worden maximaal 13 weken in het Fietsendepot bewaard. Weesfietsen worden 2 weken in het fietsendepot bewaard.

Fiets ophalen bij Fietsendepot

Tegen betaling van € 15,- kun je je fiets ophalen bij het Fietsendepot. Vergeet niet de sleutel van je fiets mee te nemen en een legitimatiebewijs. Voor verkeerd gestalde fietsen geldt dat er na 4 weken extra kosten bij komen. Fietsen blijven maximaal 13 weken staan bij het Fietsendepot.

Adres

Nijverheidsweg-Noord 76 D
3812 PM Amersfoort
Telefoon: 033 465 9393
E-mail: fietsendepot@u-stal.nl

Openingstijden

 • maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 19.00 uur
 • zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur

Fietswrakken

Een fietswrak is een kapotte fiets. De wielen zijn bijvoorbeeld krom, de banden zijn lek of alleen het fietsframe staat nog in het rek. Zie je ergens een fietswrak staan? Dan kun je dit melden bij de gemeente.

NS-stallingen

In bewaakte fietsenstallingen van de NS worden fietsen weggehaald als die niet volgens de huisregels van NS-Fiets geparkeerd zijn. Die regels vind je via de website van de NS. Het gaat om stallingen op het Stationsplein en Piet Mondriaanplein (rondom station Amersfoort Centraal) en op het Inputplein (station Schothorst).