Fiets verwijderd?

Algemeen

Verkeerd geparkeerde fietsen veroorzaken overlast en zorgen voor een rommelig straatbeeld. Daarom verwijdert de gemeente fietsen die verkeerd of te lang geparkeerd staan bij stations en in de binnenstad.

Voorkom weghalen

Voorkom het verwijderen van je fiets door deze op de juiste manier en plek te parkeren.

Dit mag wel:

  • Parkeer je fiets in de binnenstad in een van de 4 gratis fietsenstallingen.
  • Parkeer je fiets in een fietsenrek, een fietsklem of een plek die als fietsvak staat aangegeven.
  • Zet je fiets met een slot vast aan het rek om te voorkomen dat iemand anders je fiets meeneemt.

Dit mag niet:

  • Je fiets langer dan 21 dagen ongebruikt laten staan.
  • Je fiets parkeren op een plek waar deze het verkeer tot last is, zoals een stoep, een weg of voor een uit- of inrit. 
  • Je fiets parkeren op een plek waar schade kan ontstaan.
  • Je fiets parkeren tegen een gebouw, waardoor de entree of het uitzicht wordt geblokkeerd.

Ook in de bewaakte fietsenstallingen van de NS kunnen fietsen worden weggehaald als die niet volgens de huisregels van NS-Fiets geparkeerd zijn. Het gaat om stallingen op het Stationsplein en het Piet Mondriaanplein (rondom station Amersfoort Centraal) en op het Inputplein (station Schothorst).

Weggehaald of gestolen?

Is je fiets weg? Kijk dan eerst op www.verlorenofgevonden.nl. Zoek op ‘Amersfoort’. Daar zie je de fietsen die naar het fietsendepot zijn gebracht. Staat je fiets er niet bij, dan is die mogelijk gestolen. Doe in dat geval aangifte bij de politie.

Fiets ophalen bij fietsendepot

Is je fiets verwijderd en zie je dat deze is aangemeld op www.verlorenofgevonden.nl, dan kun je tegen betaling van € 25,- je fiets ophalen bij het gemeentelijke fietsendepot. Je kunt contant betalen of pinnen. Neem de sleutel van je fiets (of het aankoopbewijs) en een legitimatiebewijs mee. 

Bewaren fiets

Verkeerd gestalde fietsen die zijn weggehaald, worden 6 weken in het gemeentelijke fietsendepot bewaard. Weesfietsen en fietswrakken bewaren we 2 weken. 

Adres fietsendepot 

Nijverheidsweg-Noord 76D
3812 PM Amersfoort
Telefoon: 033 465 9393
E-mail: fietsendepot@u-stal.nl

Openingstijden

  • Maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 19.00 uur
  • Zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur
  • Gesloten op zon- en feestdagen

Je kunt geen fietsen kopen bij het gemeentelijke fietsendepot. 

Waarom verwijdert de gemeente fietsen?

De gemeente verwijdert fietsen om overlast te voorkomen en de openbare ruimte leefbaar te houden. Welke regels er gelden voor het parkeren van fietsen in Amersfoort en wanneer de gemeente een fiets mag weghalen staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) artikel 5:12. Er zijn 4 verschillende soorten fietsen die de gemeente kan verwijderen.

Gevaarlijk gestalde fietsen

Dat zijn fietsen die zorgen voor gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld fietsen op de stoep of de weg die de doorstroming, de doorgang of het uitzicht tegenhouden of schade kan veroorzaken. Of fietsen die tegen een gebouw staan waardoor de entree of het uitzicht wordt geblokkeerd. De gemeente kan gevaarlijk gestalde fietsen overal in de gemeente verwijderen.

Hinderlijk gestalde fietsen

Hinderlijk gestalde fietsen zijn fietsen die binnen een zogeheten fietsparkeerverbodzone niet in een fietsenrek, -klem of fietsvak staan. 

Weesfietsen

Weesfietsen zijn fietsen die langere tijd niet meer gebruikt zijn. Weesfietsen zorgen voor een vervuild straatbeeld, blokkeren soms de stoepen of houden parkeerplekken voor andere fietsen lang bezet. Medewerkers van de gemeente bevestigen een label aan de fiets waarvan zij denken dat dit een weesfiets is. Als na 21 dagen het label nog aan de fiets zit, is duidelijk dat de fiets niet wordt gebruikt. De gemeente brengt de fiets dan naar het gemeentelijke fietsendepot.

Fietswrakken

Een fietswrak is een fiets waarop je niet meer kunt fietsen, omdat er meer onderdelen kapot zijn. De wielen zijn bijvoorbeeld krom, de banden zijn lek of alleen het frame staat nog in het rek. Zie je ergens een fietswrak staan? Dan kun je dit melden bij de gemeente.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar fietsenstallingen in Amersfoort.