Hoefkwartier

Algemeen

Hoefkwartier is een nieuwe stadswijk in Amersfoort. Op 10 minuten fietsen van de binnenstad, naast het groene Waterwingebied en met treinstation Schothorst op loopafstand. Het vroegere bedrijventerrein De Hoef-West verandert in een stadswijk waar het fijn is om te wonen, werken, leren én ontspannen. Er mogen maximaal 4.000 woningen komen.

Dit is Hoefkwartier

In Hoefkwartier komen steeds meer mensen te wonen, in nieuwbouw of in bestaande kantoorpanden die zijn verbouwd. Minimaal 35% van de woningen is straks beschikbaar voor sociale huur en 20% huur voor middeninkomens. 

Wonen in Hoefkwartier

Naast woningen bouwen, willen we het aantal werkplekken behouden. Ook zitten er een aantal onderwijsinstellingen. Heb je interesse in een woning? Kijk dan eens op hoefkwartier.nl. Daar vind je informatie over de bouwplannen en voortgang van Hoefkwartier.

Voorzieningen

Meer woningen betekent ook meer voorzieningen. De wijk naast Hoefkwartier heeft een basisschool en een grote supermarkt. Een nieuwe kinderopvang in Hoefkwartier is geopend. Ook zijn er plannen voor  horeca en een kleine supermarkt. De gemeente zoekt nog ruimte voor een gezondheidscentrum.

Buurthuis

In en rond Hoefkwartier zijn al verschillende sportclubs en sporttoestellen buiten te vinden. Ook heeft de wijk een middelbare school, een regionaal opleidingscentrum (ROC), een broodjeszaak en een buurthuis (het Celciushuis).

Projectenkaart

Op een kaart hebben we een overzicht gemaakt van de projecten in Hoefkwartier. 

Plan ontwikkelen

Ben je eigenaar of ontwikkelaar en heb je een bouwplan dat past bij het ontwikkelkader van Hoefkwartier? Dan geven we je graag meer informatie. Mail naar hoefkwartier@amersfoort.nl

De nieuwe bouwplannen passen niet in het huidige bestemmingsplan. Daarom moet voor elk plan een vergunning worden aangevraagd. Vergunningen maken we bekend op Overheid.nl en op de pagina Plannen in procedure. Je kunt hierop reageren als je het er niet mee eens bent.

Wil je per mail op de hoogte blijven van deze gemeentelijke bekendmakingen? Meld je dan aan bij Berichten over uw buurt.

Stappen en planning

In Hoefkwartier ontwikkelen de ontwikkelaars gebouw voor gebouw. De gemeente is alleen eigenaar van het openbaar gebied. Alle plekken waar bouwplannen zijn, zijn van marktpartijen. Zij bepalen wanneer ze willen bouwen en dat verschilt per eigenaar. Daarom wordt er verspreid door de wijk op verschillende momenten gebouwd en leggen we ook het openbaar gebied stap voor stap aan.

Van 2017 tot nu 

Verschillende projecten zijn al klaar, aan andere wordt nu gebouwd en voor sommige projecten moet de bouw nog beginnen. Actuele informatie over de projecten is te vinden op Hoefkwartier.nl.

De volgende stappen zijn gezet:

Stappen in 2024

  • Ontwerp openbaar gebied
  • Regels voor parkeren in Hoefkwartier
  • Vernieuwing ontwikkelkader
  • Plannen voor SOMT-campus

Meepraten

De mensen in en rond Hoefkwartier hebben een belangrijke rol in de ontwikkeling. Niet iedereen is het altijd eens met de uitkomsten, maar we gaan wel voor een navolgbaar proces. Dat doen we door begrijpelijk en transparant te communiceren, in gesprek te gaan en reacties op te halen. We gebruiken de reacties om plannen te verbeteren, maar ze zijn niet bindend. De uitgangspunten voor participatie zijn vastgelegd in de Participatiegids.

Weten wat er speelt

Hoefkwartier is nog niet af. Als er plannen worden gemaakt in de buurt, dan hoor je van ons. Houd daarvoor deze projectpagina in de gaten of kom naar een Hoefcafé (4 keer per jaar). Wil je per mail op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Hoefcafé

Het volgende Hoefcafé organiseren we op donderdagavond 4 april 2024. Daar gaan we in gesprek over de ontwikkeling van Hoefkwartier. We bespreken onder meer het ontwikkelkader dat we gaan vernieuwen.

Terugblik

Wil je weten wat er het laatste Hoefcafé van 23 november 2023 is besproken? Lees dan het verslag.