Werk aan fietsenstalling station Schothorst

Algemeen

De bewaakte fietsenstalling op het Inputplein bij NS-Station Amersfoort Schothorst gaat verdwijnen. Dit in verband met nieuwbouw bij het plein waarvoor ook kabels en leidingen verlegd moeten worden. Voor de fietsers komt er een nieuwe, tijdelijke, bewaakte fietsenstalling iets verderop op het plein. De onbewaakte stalling wordt anders ingericht. De komende maanden zijn hiervoor allerlei werkzaamheden te zien bij het station.

Groter plan

De geplande werkzaamheden zijn onderdeel van een herinrichting van het Inputplein bij station Schothorst, waarvoor de plannen nu nog worden ontwikkeld. Het is de bedoeling dat het plein groener, compacter en fietsvrij wordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een grotere ondergrondse fietsenstalling komt bij station Schothorst. Tot die tijd is er een tijdelijke nieuwe fietsenstalling:

 

Een voorbeeld van de nieuwe fietsenstalling die we gaan plaatsen
Een voorbeeld van de nieuwe fietsenstalling die we gaan plaatsen.

Verwijderen fietsenrekken

In mei zijn de 2 fietsenrekken van de onbewaakte stalling weggehaald om ruimte te maken voor de nieuwe stalling (zie onderstaande kaart). De 2 fietsenrekken plaatsen we later terug, aan de andere kant van het plein. Hierdoor blijft het totaal aantal parkeerplekken voor fietsen gelijk.

 

Op deze kaart staat uitgelegd dat de oude fietsenstalling bij station Schothorst weggehaald wordt en dat er nieuwe fietsenstalling geplaatst wordt.
We verwijderen de oude bewaakte fietsenstalling en plaatsen een tijdelijk nieuwe bewaakte fietsenstalling.

Planning

  • De werkzaamheden aan de nieuwe stalling zijn 21 juli 2023 afgerond. 
  • Eind juli 2023: de groene bouwhekken worden verplaatst zodat alle onbewaakte stalplaatsen weer volledig beschikbaar zijn. De nieuwe stalling kan pas worden gebruikt als we de toegangspoortjes uit de huidige bewaakte stalling naar de nieuwe stalling hebben verplaatst. Dat duurt nog even door een beperkte beschikbaarheid van installateurs. 

Na de zomervakantie:

  • Augustus-oktober 2023: het leggen van de stroom- en internetkabels naar de nieuwe stalling.
  • Eind oktober 2023: verplaatsen van de toegangspoortjes van de huidige naar de nieuwe stalling.
  • November 2023: weghalen huidige bewaakte stalling.
  • Januari 2024: terugplaatsen fietsenrekken aan de voorkant van het plein.

De planning kan afwijken, omdat we afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van meerdere partijen. We verwachten de werkzaamheden in december 2023 af te ronden. In januari 2024 starten we met het verleggen van de kabels en leidingen onder de parkeerplaats op het Inputplein.

Bereikbaarheid

Fietsers

Als we de toegangspoortjes verplaatsen, is er tijdelijk geen bewaakte stalling. Totdat de fietsenrekken zijn teruggeplaatst, zijn er tijdelijk minder parkeerplekken voor fietsers.

Automobilisten

Een deel van het parkeerterrein op het Inputplein is na de zomervakantie afgesloten vanwege de werkzaamheden in dit gebied.

Vergunning

Voor de bouw van de nieuwe fietsenstalling is een vergunning verleend. Bezwaar maken tegen deze vergunning kan tot eind mei 2023.

Contact

Heb je vragen over de werkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op via hoefkwartier@amersfoort.nl. Of bel met projectmanager Theo van Rijn op telefoonnummer 06 42 53 89 06.

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden

Gemeente Amersfoort, NS en Prorail hebben gekozen voor een locatie op het stationsplein, omdat op andere plekken rond het plein de komende jaren gebouwd kan worden. Op het parkeerterrein op het Inputplein komt nieuwbouwproject The Key van ontwikkelaar Certitudo. Ook op het andere parkeerterrein aan de Disketteweg kan gebouwd worden. Vanwege de sociale veiligheid is het voor reizigers fijn om vanaf het station vrij uit te kunnen kijken over de onbewaakte stallingen.

De werkzaamheden zijn gepresenteerd in het Hoef Café van 6 oktober 2022. Ook zijn de plannen meerdere keren besproken in de klankbordgroep en met de Fietsersbond. We voeren de werkzaamheden uit zoals beschreven in het Ontwikkelkader. Vanaf het besluit heb je 5 weken de tijd om eventueel bezwaar te maken.

Een Pixel-fietsenstalling is een losstaand gebouw dat bestaat uit grote staalplaten. Op een later moment kiest de gemeente een kunstenaar die een kunstwerk op die staalplaten gaat maken.

In de Pixel-fietsenstalling staan geen steunpilaren. Daardoor zijn er genoeg fietsparkeerplekken en kan de stalling ingericht worden op een manier die aansluit bij de eisen van ProRail en de NS. Ook heeft de stalling een mooie uitstraling.

NS verstuurt een brief naar hun abonnementhouders en hangt informatie op in of bij de huidige bewaakte fietsenstalling.