Geboorteaangifte in Amersfoort

Algemeen

Heb je een kindje gekregen? Gefeliciteerd! De aangifte van geboorte doe je uiterlijk de derde dag na de geboorte in de gemeente waar het kind geboren is. Bij de gemeente Amersfoort kan dat altijd door een afspraak te maken om langs te komen bij de balie in het stadhuis. In bepaalde gevallen kan het ook digitaal. Lees hieronder alle informatie over hoe dit gaat en wat de voorwaarden zijn.

Belangrijke keuzes over de namen van jouw kind

Als bewijs van geboorte van jouw kind maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. In de geboorteakte komt bijvoorbeeld te staan wanneer het kind geboren is, hoe het kind heet en wie de juridische ouders zijn. Als aanstaande ouder heb je diverse keuzes voor de namen van het kind. Vóór de geboorte(aangifte) van je kindje kun je hiervoor al een en ander regelen bij de gemeente. 

Voornamen

Bij de aangifte geef je alle voornamen van jouw kind op. Als de voornamen in de geboorteakte zijn opgenomen, kun je die daarna niet zomaar meer wijzigen. Let er dus goed op dat je de juiste voornamen doorgeeft.

Achternaam

Welke achternaam jouw kind krijgt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Soms kun je kiezen of het kind jouw achternaam of de achternaam van jouw partner krijgt. Dit wordt naamskeuze genoemd. Beide ouders registreren dit samen vóór of bij de geboorteaangifte. Ook hier geldt dat de achternaam van het kind daarna niet zomaar gewijzigd kan worden.

Vanaf 2024 kun je samen ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders: de zogenoemde gecombineerde geslachtsnaam (ook wel dubbele achternaam genoemd). 

Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid: Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen?

Wil je naamskeuze doen (achternaam van één van beide ouders) of kies je voor een gecombineerde geslachtsnaam (combinatie van de achternamen van de ouders)? Dan kun je de aangifte niet online doen. Beide ouders moeten bij deze aangifte aan de balie persoonlijk aanwezig zijn! Zonder beide ouders is het niet mogelijk om bij de geboorteaangifte dit kind een dubbele achternaam te geven: het kind krijgt dan één achternaam (van één van de ouders) en dit kan daarna niet eenvoudig worden gewijzigd. Er is dan een ingewikkelde en kostbare procedure nodig (soms zelfs via de rechter). 

Twijfel je wat voor jouw kind de mogelijkheden zijn? Vraag dan op tijd informatie bij de afdeling Burgerzaken. Dit kan telefonisch via 14 033. Of maak een afspraak via de website Een afspraak maken.

Wanneer kun je online aangifte van geboorte doen?

Je kunt bij de gemeente Amersfoort alleen online aangifte doen, als aan de volgende 4 voorwaarden wordt voldaan:

1

Je hebt een DigiD nodig om online aangifte te doen.

2

Er is sprake van één van de volgende gevallen:

  • Je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap.
  • Je bent als duomoeder getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap en het kind is al vóór de dag van de geboorte erkend.
  • Je hebt het kind erkend al vóór de dag van de geboorte.
  • Er is geen andere ouder bekend (jij bent de enige ouder van dit kind).

3

Je wilt geen naamskeuze doen (voor achternaam van een van beide ouders) en je kiest niet voor een gecombineerde geslachtsnaam. Daarvoor is het namelijk nodig dat de aangifte aan de balie van de burgerlijke stand wordt gedaan, omdat beide ouders zelf een handtekening moeten zetten! Als je toch online aangifte doet, is het daarna niet meer mogelijk om deze keuze bij de burgerlijke stand alsnog te doen. Er is dan een ingewikkelde en kostbare procedure nodig (soms zelfs via de rechter). 

4

De bevalling is begeleid door een verloskundige, die behoort bij een praktijk genoemd in onderstaande lijst:

  • Praktijk voor verloskunde de Oorsprong
  • Puah's Vroedvrouwen
  • Veldroos Verloskundigen
  • Verloskundigen Aandelaak
  • Verloskundigen Amersfoort
  • Verloskundigen Viandenstraat
  • Verloskundigenpraktijk de Kei
  • Verloskundigenpraktijk de Parel
  • Verloskundigenpraktijk Geboortehuis Bussum
  • Verloskundigenpraktijk Luna
  • Verloskundigenpraktijk Pala
  • Vrouw- en geboortezorg Soof
  • Ziekenhuis Meander 

LET OP: Als het kind thuis of in het Geboortecentrum Amersfoort is geboren (met een verloskundige), kies dan in de online aangifte voor de juiste naam van de verloskundigenpraktijk uit deze lijst. 

Maar als het kind niet in het Geboortecentrum Amersfoort is geboren, maar in het Ziekenhuis Meander (met een arts, bijvoorbeeld bij een keizersnee), kies dan in de online aangifte voor de optie Ziekenhuis Meander.

In alle andere situaties doe je dus geen online aangifte, maar doe je de aangifte aan de balie in het stadhuis. Maak hiervoor een afspraak via de via de website Een afspraak maken of telefonisch via 14 033.

Twijfel je? Neem dan gerust eerst contact op de afdeling Burgerzaken voordat je de online aangifte doet. Dit kan ook telefonisch via 14 033.

Om digitaal aangifte te doen heb je DigiD nodig. En als dat van toepassing is een erkenningsakte ongeboren kind of akte van Naamskeuze.

Online aangifte doen

Afhandeling

Als de aangifte akkoord is, verwerken wij deze tot een geboorteakte. Daarna wordt je kind in de Basisregistratie personen (BRP) van de woongemeente van de moeder ingeschreven. Vervolgens brengt de gemeente waar het kind woont (overheids)instanties op de hoogte van de geboorte. Je ontvangt van ons een kopie van de geboorteakte van je kind.

Als je online geboorteaangifte doet, mag je zelf je kindje bijschrijven in je trouwboekje of partnerschapsboekje.

Aangifte bij de publieksbalie

Aangifte bij de publieksbalie kan alleen op afspraak. Kijk bij Meenemen bij de aangifte wat je mee moet nemen.

Je maakt de afspraak online of door te bellen met telefoonnummer 14 033.

Afspraak maken

Wie er aangifte van geboorte mag doen

De volgende personen mogen deze aangifte doen:

  • De vader, moeder of meemoeder van het kind
  • Iemand die bij de geboorte aanwezig was
  • De eigenaar van de woning waar de geboorte was
  • Het hoofd of een gemachtigde van de inrichting waar het kind geboren is (bijvoorbeeld een ziekenhuis of gevangenis)

Als de ouders een naamskeuze willen doen of willen kiezen voor een combinatie van de achternamen van de ouders (gecombineerde geslachtsnaam), dan moeten beide ouders bij de geboorteaangifte persoonlijk aanwezig zijn, omdat zij allebei een handtekening moeten zetten.

Wanneer aangifte doen

Na de geboortedag moet je binnen 3 dagen (waarvan 2 werkdagen) aangifte doen. De geboortedag telt niet mee. Valt de laatste dag van de 3 dagen op een zaterdag, zondag of een in Nederland erkende feestdag? Dan wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

Voorbeelden

  • Het kind is op maandag geboren: doe uiterlijk donderdag aangifte
  • Het kind is op dinsdag geboren: doe uiterlijk vrijdag aangifte
  • Het kind is op woensdag geboren: doe uiterlijk maandag aangifte
  • Het kind is op donderdag geboren: doe uiterlijk maandag aangifte
  • Het kind is op vrijdag geboren: doe uiterlijk dinsdag aangifte
  • Het kind is op zaterdag geboren: doe uiterlijk dinsdag aangifte
  • Het kind is op vrijdag geboren en de maandag is een feestdag: doe uiterlijk woensdag aangifte

Meenemen bij de aangifte

  • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, Nederlands rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsvergunning)
  • een geldig legitimatiebewijs van je partner als je niet gehuwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt (paspoort, Nederlands rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsvergunning)
  • de geboortedatum, geboortetijd en voornamen van het kind
  • als de ouders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, kan het kind in het trouw- of partnerschapsboekje bijgeschreven worden. Als je dit wilt, neem dan het boekje mee
  • bewijs van erkenning, als het kind van tevoren is erkend in een andere gemeente. Lees er meer over op de pagina Erkenning.

Kosten

Geen

Kind geboren in het buitenland

Als je kind in het buitenland is geboren, doe je aangifte in de geboorteplaats in het buitenland.

Juridische ouderschap bij twee vrouwen

Ben je vrouw en ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap met een andere vrouw? En krijgen jullie samen een kind? Dan is de vrouwelijke partner niet automatisch de meemoeder van het kind. Om het juridisch ouderschap vast te leggen, zijn er verschillende mogelijkheden. Zie: Hoe krijg ik als duomoeder het ouderschap over het kind van mijn partner?

Levenloos geboren kindje registreren in de Basisregistratie Personen (BRP)

Als je kindje levenloos is geboren, kun je geen online aangifte van geboorte doen. Je kunt wel een akte van geboorte (levenloos) laten opmaken. Doe dan altijd aangifte aan de balie van de burgerlijke stand (dus niet online!). Maak hiervoor een afspraak via de website Een afspraak maken of telefonisch via 14 033. Dit is niet nodig als de uitvaartondernemer dit voor u regelt. Meer informatie vind je op de pagina Levenloos geboren kindje registreren in de Basisadministratie Personen (BRP).