Kind erkennen

Algemeen

Heb je een kind of krijg je een kind? En ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met de biologische moeder? Dan kun je het kind erkennen. Hiermee word je de juridische ouder. Ook krijg je gezag over het kind. Een kind erkennen doe je in het stadhuis. We raden je aan dit voor de geboorte te doen.

Zo werkt het

Erkennen kan op 3 momenten: 

We adviseren je om het voor de geboorteaangifte te doen. Zo voorkom je extra regelwerk in de drukke tijd na de geboorte. 

Biologische moeder komt mee

Erkennen gaat op afspraak. De biologische moeder komt mee naar de afspraak. Neem je identiteitsbewijs mee. Tijdens de erkenning kies je de achternaam van het kind. Dat is de achternaam van de biologische moeder, duomoeder of de vader. Of je kiest voor een combinatie van de achternamen van de ouders: een dubbele achternaam.

In bepaalde situaties hoeft de biologische moeder niet mee te komen. Dan is schriftelijke toestemming genoeg. Wil je weten of dat voor jou geldt? Bel dan naar telefoonnummer 14 033

Erkennen na geboorteaangifte

Je kunt een kind ook erkennen als het ouder of zelfs meerderjarig is. Wie mee moet komen naar de afspraak, hangt af van de leeftijd van het kind:

  • Is het kind jonger dan 12 jaar? Dan is alleen de biologische moeder nodig.
  • Is het kind 12, 13, 14 of 15 jaar? Dan is de biologische moeder en het kind nodig.
  • Is het kind 16 jaar of ouder? Dan is alleen het kind nodig.