Naamskeuze

Algemeen

Als ouders mag je kiezen welke achternaam je eerste kind krijgt: die van jezelf of van je partner. Vanaf 1 januari 2024 kun je ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van de ouders: een dubbele achternaam. Je kiest vóór de geboorte, bijvoorbeeld bij erkenning ongeboren vrucht, of bij de aangifte van de geboorte.

Wat je moet weten

Je kunt alleen bij je eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die je daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.

Wat je regelt, hangt af van je situatie:

Je bent getrouwd of geregistreerd partner

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader of de duomoeder. Wil je dat het kind de achternaam van de moeder krijgt? Leg dan samen een verklaring af bij de burgerlijke stand.

Je bent niet getrouwd

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat het kind de achternaam van de vader of de duomoeder krijgt? Dan moet de vader of duomoeder eerst het kind erkennen.

Je kind is geboren in het buitenland

Bel ons voor meer informatie op 14 033.

Dubbele achternaam

Je kunt je kind de achternaam van beide ouders geven:

  • als het op of na 1 januari 2024 wordt geboren
  • als het eerste kind geboren is op of na 1 januari 2016. Voor deze kinderen kun je de aanvraag tot en met 31 december 2024 doen

Toestemming

Beide ouders moeten toestemming geven voor de dubbele achternaam. De toestemming moet in persoon door beide ouders bij de gemeente worden gegeven. Kinderen hoeven niet mee naar de afspraak te komen.

Kosten

De naamswijziging van eerder geboren kinderen (tussen 1 januari 2016 t/m 31 december 2023) kost geld. Dit kost € 75,- voor het eerste kind en € 50,- voor elk volgend kind.

Houd er bij het aanvragen van een nieuw reisdocument rekening mee dat de naamskeuze van je kind eerst nog moet worden verwerkt. Plan daarom je afspraak voor een nieuw reisdocument na 1 week in.

Bij het wijzigen van de achternaam zijn de bestaande reisdocumenten van je kind automatisch ongeldig. Het aanvragen van een nieuw reisdocument kost ook geld.

Afspraak maken

De keuze voor de achternaam moet je persoonlijk doorgeven in het stadhuis. Maak daarvoor een afspraak.

Afspraak maken

Adoptie

Bij adoptie geldt deze regeling ook. Je kunt als ouder kiezen om de achternaam van je kind te houden met 1 van de adoptieachternamen samen. Wel geldt een maximum van 2 namen in totaal.

Informatie over de mogelijkheden bij het kiezen van een achternaam vind je bij Rijksoverheid.