Stationsgebied Amersfoort Centraal

Algemeen

Een stationsgebied met een goed functionerend Stationsplein, een fijne verblijfsruimte met een makkelijke toegang tot de fietskelder, veel groen, en een gastvrije en levendige route van station naar de binnenstad. Dat is de essentie van de gebiedsvisie Amersfoort Centraal, die de afgelopen tijd uitgewerkt is tot een voorlopig ontwerp (VO). Het Stationsgebied is straks een gebied voor alle Amersfoorters. En is een welkomstportaal voor bezoekers aan onze stad.

Fietsrekken Stationsplein maken ruimte voor monumentale boom

ProRail heeft de eerste twee fietsenrekken op het Stationsplein verwijderd. De parkeerplaats voor scooters wordt daar naartoe verplaatst. De ruimte die vrijkomt, wordt met voedzame aarde gevuld zodat de monumentale kastanjeboom meer ruimte krijgt. Op die manier kan de boom aansterken, zodat hij straks veilig verplaatst kan worden voor de aanleg van de fietskelder.  

Tijdelijk groen

Begin 2023 is een groenvak aangelegd op het viaduct over de Ponlijn aan de Stationsstraat/Stationsplein. Dit om het gebied al wat gezelliger en aantrekkelijker te maken. Begin 2024 plaatsen we een bank en een bord met informatie. In de Stationsstraat zijn aan de zijkanten van het trottoir groenvakken aangelegd. Er ligt nu nog zwarte aarde, in het voorjaar 2024 planten we de vakken in met kleurrijke vaste bloeiende planten die maximaal 50 cm hoog worden. Zo zorgen we ook daar voor een vrolijke aanblik in de straat. Als het Stationsgebied naar verwachting in 2027 wordt heringericht, kunnen die planten worden overgenomen door inwoners en bedrijven in het gebied. 

Voorlopig ontwerp Stationsgebied

Je kunt het voorlopig ontwerp hieronder downloaden:

Spoorateliers en bijeenkomsten

Het volgende Spooratelier staat gepland voor maandag 4 maart 2024. 

Animatie

Nieuwsgierig naar hoe het stationsgebied er uit komt te zien? Bekijk de impressie in de video:

Animatie Stationsplein Amersfoort Centraal

Snouckaertlaan

De Snouckaertlaan wordt een fietsstraat. Auto’s zijn er te gast en de maximum snelheid wordt 30 km. Met een iets smallere rijbaan krijgen fietsers, voetgangers en bomen meer ruimte. Het aantal parkeerplaatsen blijft gelijk en de laan wordt gelijkvloers ingericht. We leggen een nieuw riool aan om het schone regenwater apart op te vangen.  

Het ontwerp wordt verder uitgewerkt, waarin opmerkingen van de bijeenkomst in de zomer van 2023, voor zover mogelijk, zijn meegenomen. In 2024 gaan we op zoek naar een aannemer voor de werkzaamheden aan de Snouckaertlaan. Het plan is om in na de zomer van 2024 met de werkzaamheden te beginnen. Warmtenet is klaar met de werkzaamheden. Stedin is gestart met werkzaamheden vanuit de Korte Bergstraat richting de Van Asch van Wijckstraat. De werkzaamheden van Stedin aan de zijde Utrechtseweg zijn nog niet ingepland.

voorlopig ontwerp van de herinrichting Snouckaertlaan
Voorlopig ontwerp plus van de Snouckaertlaan

Herontwikkeling rechtbankgebouw

Binnenkort is hier nieuws over te melden.

ProRail bouwt fietskelder

ProRail bouwt de fietskelder. De gemeente betaalt hieraan mee. De video hierboven geeft een idee van de fietskelder. De fietskelder krijgt een ruime entree aan de Kersenbaan/Smallepad die goed toegankelijk is. Vanaf het Stationsplein komt een comfortabele entree met rolpaden. Er komt ook een directe toegang naar de stationshal. In de stalling kunnen zo’n 5.000 fietsen terecht. Daarvan zullen ruim 400 plekken voor OV-fietsen zijn.

ProRail zal naast de fietsenstalling de komende jaren ook de sporen en het station van Amersfoort vernieuwen. Een totaaloverzicht vind je op de website prorail.nl/amersfoort. Of bekijk de overzichtskaart bij ProRail.

Amersfoort Gezond Centraal

De gebouwen aan het stationsplein en de route naar de binnenstad hebben impact op de hele omgeving. Vaak zijn daar bedrijven gevestigd. Dat zorgt voor een wat zakelijk straatbeeld. Om het gebied aantrekkelijker te maken, is er aandacht nodig voor het gebruik en het “leven” in de (grote) gebouwen. Partners in het gebied hebben in 2022 een manifest ondertekend voor meer levendigheid in deze zone. 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het Stationsgebied? Meld je aan voor de nieuwsbrief Stationsgebied.

Aanmelden