Nieuwe locaties opvang asielzoekers

Algemeen

Gemeente Amersfoort zoekt 500 nieuwe opvangplekken voor asielzoekers. Vooral omdat de helft van de opvanglocaties tijdelijk is en binnenkort eindigt. Op deze pagina vind je meer informatie over de zoektocht.

Wat we precies zoeken

We zoeken gebouwen of stukken grond voor blijvende en tijdelijke  opvang voor langer dan 2 jaar. Met kamers en gemeenschappelijke ruimten in de buurt van winkels, OV en zorg. Bij voorkeur maken we opvangplekken waar ruimte is voor meer dan 200 mensen, omdat dit het beste werkt voor zowel de gemeente als het COA. Burgemeester Lucas Bolsius vertelde in DeStadAmersfoort ook over deze zoektocht.

Ben je eigenaar van een gebouw en denk je een passend aanbod te hebben? We staan open voor suggesties. Mail dan naar opvangvluchtelingen@amersfoort.nl.

Wanneer een plek geschikt is

We toetsen mogelijke plekken op geschiktheid met voorwaarden die COA, gemeente en andere professionals samen opstelden. Bijvoorbeeld:

  • Van wanneer tot wanneer is de locatie beschikbaar?  
  • Ligt de locatie op loopafstand van bijvoorbeeld winkels, onderwijs, OV en zorg?
  • Is de locatie binnen de gestelde tijden bereikbaar voor hulpdiensten?
  • Voor hoeveel asielzoekers is de plek geschikt? 

Waarom dit nodig is

Amersfoort is een gastvrije gemeente voor mensen die op de vlucht zijn en zich onveilig voelen. Asielzoekerscentra (azc’s) in Nederland zitten vol en we willen helpen voorkomen dat asielzoekers buiten moeten slapen of steeds moeten verhuizen.  

Ook Gemeente Amersfoort moet voldoen aan de spreidingswet, voor voldoende opvangplekken en een eerlijker verdeling daarvan. Daar dragen wij als gemeente graag aan bij. Hierdoor moeten we in 2025 zorgen voor 941 opvangplekken. We hebben er al 754, maar meer dan de helft daarvan is tijdelijk. Daarom zoeken we nieuwe locaties voor in totaal ongeveer 500 asielzoekers.  

We zijn ons bewust van de zorgen in de maatschappij en van het debat in Den Haag. Én we willen een thuis bieden aan andere Amersfoorters die dat nodig hebben. Ook in tijden van woningnood. We bouwden vorig jaar ruim 1.000 woningen en we blijven doorbouwen zolang het nodig blijft. Het is niet het één of het ander. 

Hoe we asielzoekers opvangen

Dit doen we barmhartig, doelmatig, rechtmatig en beheersbaar. 

Barmhartig 

We zorgen ook voor dagbesteding, onderwijs, zorg en mogelijkheden voor (vrijwilligers)werk. We willen dat mensen zich thuis voelen. Veel asielzoekers in Amersfoort werken intussen of zijn actief als vrijwilliger.

Doelmatig

Liever geen dure, tijdelijke noodopvang in grote zalen. Wel vaste of langdurige opvangplekken met kamers waar mensen zich kunnen concentreren op hun inburgering.

Misschien vinden we een plek die geschikter is voor statushouders dan voor asielzoekers. Of voor een combinatie van doelgroepen. Dan doen we dat.

Rechtmatig 

We vangen op wie recht heeft op een opvangplek, maar niet wie dat recht niet (meer) heeft. Zo voldoen we aan onze wettelijke én morele plicht.

Beheersbaar 

Wat we doen, doen we goed, ook als dat niet lukt binnen de tijden van de spreidingswet.

We houden rekening met risico’s en we werken samen met omwonenden, vrijwilligers en organisaties. We houden rekening met zorgen en ideeën van omwonenden over hoe we de nieuwe opvangplekken zó kunnen organiseren, dat iedereen er prettig kan wonen.

Amersfoort vangt al 100 jaar met succes vluchtelingen op. Dat is soms ingewikkeld, maar onze inwoners helpen als vrijwilliger en bieden al jaren een toekomst aan deze mensen. Omwonenden in Amersfoort hebben goede ervaringen met opvanglocaties: velen hebben goede contacten met asielzoekers. Overlast is er nauwelijks en als die er is, is er ook vaak een oplossing.  

Proces en meedenken

  • De zoektocht is al begonnen: we zoeken samen met COA en andere professionals, naar (een) geschikte plek(ken). Er zijn al plekken in onderzoek. Wel staan we nog open voor bijvoorbeeld eigenaren van gebouwen met een passen aanbod; dat kan via opvangvluchtelingen@amersfoort.nl.
  • We toetsen alle mogelijke plekken op geschiktheid met criteria die COA, gemeente en andere professionals samen opstelden, zie kopje 'Wanneer is een plek geschikt?’. 
  • De gemeente beslist welke opvangplek(ken) het wordt(en).
  • Lijkt een plek geschikt? Dan vragen we omwonenden en ondernemers in de buurt om mee te denken. Vooral over wat er nodig is om de opvang zo in te passen, dat het voor zowel de buurt als voor de asielzoekers zo prettig mogelijk is. De leefbaarheid moet behouden blijven.
  • Als een opvangplek niet binnen het huidige omgevingsplan past, volgt een procedure om daarvan af te wijken. Daarbij zijn uiteraard ook mogelijkheden om mee te denken.
  • De uitkomsten verwerken we waar mogelijk in de afspraken met de eigenaar van de locatie, het COA, politie, andere betrokken partnerorganisaties en met de omwonenden en ondernemers uit de buurt. We informeren alle betrokkenen over de vervolgstappen.

Planning

De zoektocht naar geschikte plekken is bezig. Zodra een locatie geschikt lijkt, kunnen we de vervolgstappen plannen.

In gesprek met de burgemeester

Wil je met de burgemeester in gesprek over hoe Amersfoorters zich welkom, veilig en thuis kunnen voelen in onze stad? Bijvoorbeeld met zorgen of ideeën over vluchtelingen opvangen? Dat kan! Lees meer of meld je al aan voor de burgemeestersgesprekken

Contact

Heb je vragen over de zoektocht naar nieuwe plekken voor de opvang van asielzoekers? Stuur een e-mail naar opvangvluchtelingen@amersfoort.nl of bel via telefoonnummer 14 033