Inkoop Wmo begeleiding & beschermd wonen 2026

Algemeen

De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg (regio Amersfoort) bereiden de inkoop Wmo begeleiding & beschermd wonen voor. Hiermee willen we in de regio nieuwe langdurige contracten met een beperkt aantal aanbieders realiseren met partnerschap als uitgangspunt. Daarmee organiseren we de ondersteuning en hulp eenvoudiger en dichtbij inwoners en verlichten we de administratieve lasten.

Aflopende contracten

De contracten liepen eind 2024 af. Ter overbrugging naar langdurige contracten sloot de regio voor 2025 kortlopende contracten met aanbieders.

Uitgangspunten

De gemeenten willen nu en op de lange termijn goede ondersteuning en hulp organiseren voor inwoners. In de regiovisie ‘Samen in de wijk’, het Regioplan Samen Sterker Eemland 2024-2026  en de beleidsplannen voor het sociaal domein van de gemeenten in regio, staat wat zij daarbij belangrijk vinden.

Mensen moeten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen of gaan wonen door hulp dichtbij, in de eigen omgeving te bieden. Voor volwassenen betekent dit het verbeteren van zelfstandigheid en herstel en het voorkomen van een verblijf voor beschermd wonen of van dakloosheid. De hulp wordt zo veel mogelijk ambulant. Dat wil zeggen hulp en ondersteuning op de plek waar iemand woont en leeft. Daarbij kunnen bijvoorbeeld cliënten die begeleid wonen, 24 uur per dag contact opnemen met een hulpverlener. 

Daarvoor is nodig:

  • Goede samenwerking rondom inwoners en hun eigen netwerk. Met kortere lijntjes tussen onder andere de mensen van het welzijnswerk, de lokale (wijk)teams, huisartsen, GGD, hulpverleners vanuit Wmo-begeleiding en beschermd wonen, woningcorporaties, FACT-teams en het mentaal gezondheidsnetwerk.
  • Een taakgerichte manier van inkopen, werken en bekostigen. Dit zorgt onder meer voor minder administratieve handelingen zodat professionals kunnen doen wat nodig is voor hun cliënten. 
  • Intensieve samenwerking en partnerschap met enkele contractpartners met langlopende contracten.

Startnotitie

In 2023 is in de regio Amersfoort de inkoop van Wmo begeleiding & beschermd wonen, die oorspronkelijk uitging van één perceel en één contractpartij, zonder resultaat geëindigd. Daarna zijn gesprekken gevoerd met zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde Wmo-aanbieders van binnen en buiten de regio. Net als met verschillende samenwerkingspartners. Eind 2023 concludeerden we het volgende:

  • Een nieuwe aanbesteding met 1 perceel en 1 contractpartij is waarschijnlijk geen optie. We gaan daarom uit van ten minste 2 percelen. Met 1 of een beperkt aantal aanbieders per perceel en een taakgerichte bekostiging, een vast budget.
  • De regio wil langdurige contracten aangaan omdat de transformatie van beschermd wonen naar lichtere vormen van ondersteuning, aanzienlijke investeringen vraagt van de aanbieders. Bijvoorbeeld op het gebied van innovatie.
  • Regionaal werkende partijen die al goed bij de gemeenten in de regio zijn aangesloten, passen het beste bij de opdracht.

De bovenstaande conclusies staan in een startnotitie (zie ‘documenten’). Daarin staan ook de uitdagingen. Zoals de noodzaak om de ondersteuning regionaal te spreiden en de samenwerking met woningcorporaties te versterken. In verband met de doorstroom van beschermd wonen en beschermd thuis naar lichtere vormen van ondersteuning. Daarnaast is er specifieke aandacht voor het voorkomen van zorgfraude en het verbeteren van toezicht op de kwaliteit van zorg.

Marktconsultaties

Marktconsultatie 17 december 2024

Aanbieders van Wmo-begeleiding en beschermd wonen in de regio Amersfoort kregen informatie over de uitgangspunten voor de nieuwe inkoopprocedure voor 2026. De aanwezigen gingen uit elkaar in twee groepen: een groep voor Wmo-begeleiding en een groep voor beschermd wonen. Aanbieders gaven hun aandachtspunten mee aan de gemeenten. Bij ‘documenten’ vind je de presentatie die is besproken.

Marktconsultatie inkoop beschermd wonen, 21 januari 2025 

Op de agenda van de marktconsultatie over beschermd wonen stond: stip op de horizon, productindeling, spreiding van woningplekken in de regio en samenwerking met lokale teams en teams van MetMaya. De besproken presentatie vind je onder ‘documenten’.

Marktconsultatie inkoop Wmo-begeleiding: onderaannemerschap, 11 februari 2025

Deze marktconsultatie over Wmo-begeleiding had onderaannemerschap als specifiek onderwerp. Op de agenda stond: stip op de horizon, productindeling, kaders voor hoofdaannemers en onderaannemers, positionering van onderaannemers en de planning. De besproken presentatie vind je onder ‘documenten’.

Marktconsultatie beschermd wonen, 6 maart 2025

Deze constructieve marktconsultatie, over de opdracht en kaders voor samenwerking, leverde veel ideeën over het aanbod en de mogelijke samenwerking op. De besproken presentatie vind je onder ‘Documenten'. 

Marktconsultatie inkoop Wmo-begeleiding voor potentiële hoofdaannemers en consortia, 11 maart 2025

De besproken presentatie en het verslag vind je onder ‘Documenten’.

Marktconsultatie inkoop Wmo begeleiding in een safehouse, 13 maart 2025

Informatie en de presentatie volgt zo spoedig mogelijk.

Op de planning:

  • 19 maart 2025: marktconsultatie over respijtverblijf. Hiervoor worden deelnemers uitgenodigd.

Contact en informatie

Heb je een vraag over de Inkoop Wmo begeleiding & beschermd wonen? Deze kun je per e-mail sturen naar ba@amersfoort.nl.

Wil je niks missen? De gemeente Amersfoort verstuurt maandelijks de nieuwsbrief ‘Inclusieve Stad’ bedoeld voor professionals die in en rond het sociaal domein werken. En voor geïnteresseerde inwoners. Hierin verschijnen ook berichten over inkooptrajecten van de regio.

Meld je aan via de pagina Aanmelden nieuwsbrieven.