Aanbesteding Maatschappelijke Opvang regio Amersfoort

Algemeen

Gemeente Amersfoort is centrumgemeente voor maatschappelijke opvang in de regio Amersfoort. Daarmee zijn we verantwoordelijk voor goede opvang en ondersteuning van dak- en thuisloze mensen in Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg. We zien dat de opgave voor het huisvesten van kwetsbare groepen onverminderd groot is in Amersfoort. Mensen die dak - of thuisloos raken, willen we goed opvangen. Wij vinden het belangrijk dat deze mensen zo veel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving en zo snel mogelijk weer zelfstandig kunnen wonen.

De huidige opvanglocatie aan het Smallepad biedt hiervoor onvoldoende mogelijkheden. Daar slapen namelijk meerdere mensen in 1 slaapzaal. Daardoor is het moeilijk om aan hun herstel te werken en door te stromen naar zelfstandig wonen. De andere tijdelijke opvanglocatie op het Zon & Schild terrein moet medio 2025 sluiten. Een nieuwe locatie voor permanente opvang voor dak- en thuislozen is dus op korte termijn nodig.

Updates 11 april 2024

  • De locatie Nieuweweg 4 van de Stichting Roomsch Katholijk Liefdehuis Amersfoort is sinds 21 maart 2024 voorlopig de beoogde nieuwe locatie voor de maatschappelijke opvang. Aaanbieder Leger des Heils zal daar de begeleiding en zorg op zich nemen.
  • Kwintes heeft zich met locatie Bredesteeg 11 ook ingeschreven voor de aanbesteding. Deze aanbieder heeft tegen de voorlopige gunning van Stichting Roomsch-Katholijk Liefdehuis Amersfoort/Leger des Heils bezwaar aangetekend. Zij heeft een kort geding aangespannen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland.
  • Hierdoor gaan de onderhandelingen over de definitieve opdracht én het participatieproces met omwonenden pas verder ná de uitspraak van de rechter. Wij weten op dit moment niet hoelang dit gaat duren, in ieder geval weken tot misschien zelfs maanden.
  • Ondertussen is Stichting Roomsch-Katholijk Liefdehuis Amersfoort voor de verbouwing van haar pand Nieuweweg 4 (voor eigen risico) wel alvast van plan om een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit staat los van de onderhandelingen in de aanbesteding. Zodra de vergunning is verleend, hebben belanghebbenden de mogelijkheid om daartegen in bezwaar te gaan.
  • Meer informatie over vergunningen en bezwaar maken, is te vinden op www.amersfoort.nl/vergunningen-inzien-en-bezwaar-maken. Daar staat ook hoe je automatisch op de hoogte kunt blijven over vergunningaanvragen in jouw buurt.

Aanbesteding

Amersfoort koopt samen met de regio de ondersteuning in die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) valt, via een aanbesteding. Dit geldt ook voor het opvangen en ondersteunen van dak- en thuislozen: maatschappelijke opvang. De kaders voor deze inkoop zijn door alle gemeenteraden in de regio vastgelegd in onze regiovisie ‘Samen in de wijk – doorontwikkeling ondersteuning met noodzakelijk verblijf’. Een centrale voorwaarde om de maatschappelijke opvang goed te kunnen organiseren, is een geschikte locatie vinden in of nabij het centrum van Amersfoort. Met een inloopvoorziening voor dak- en thuisloze mensen en minimaal 25 tot maximaal 30 eenpersoonskamers waar dak- en thuisloze mensen tijdelijk kunnen verblijven. De inloopvoorziening is overdag geopend en de kamers zijn voor 24-uurs verblijf.

Hiervoor loopt een aanbesteding. Deze valt onder de Europese onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking (artikel 2.32 Aanbestedingswet). Op 15 juni 2023 is de aankondiging van de aanbesteding vanuit het oogpunt van vrijwillige transparantie gepubliceerd op TenderNed(link is extern).

Locaties

Er zijn 2 locaties aangedragen die voldoen aan de eisen:

  • Nieuweweg 4, eigendom van Stichting Roomsch-Katholijk Liefdehuis met aanbieder Leger des Heils.
  • Bredesteeg 11, eigendom van Kwintes.

De voorlopig beoogde nieuwe locatie voor de maatschappelijke opvang is sinds 22 maart 2024 de Nieuweweg 4. Zorgaanbieder Leger des Heils neemt op deze locatie de begeleiding en zorg op zich.

Procedure

Kwintes heeft bezwaar aangetekend tegen deze voorlopige gunning. Kwintes heeft een kort geding aangespannen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland.

  • De datum van de definitieve gunning is daardoor verschoven tot na de uitspraak van de rechter over het bezwaar. Informatie hierover komt op deze webpagina. Het kort geding staat nu medio mei gepland. Als deze zitting doorgaat, verwachten wij voor medio juni een uitspraak. Deze datum kan nog wijzigen.
  • Na een voor de gemeente positieve uitspraak gaan wij pas verder met definitieve afspraken maken met de Stichting Roomsch-Katholijk Liefdehuis Amersfoort en uitvoerder Leger des Heils over de manier waarop deze opvang gaat organiseren.
  • Ook gaat dan pas het participatieproces met omwonenden van start. Dit betekent dat de gespreksbijeenkomst met wethouder Paffen – Zeenni en de  aanbieder pas na de uitspraak plaats zal vinden.
  •  Stichting Roomsch-Katholijk Liefdehuis Amersfoort/Leger des Heils is voor eigen risico alvast van plan een omgevingsvergunning aan te vragen voor de verbouwing van het pand. Zodra de vergunning is verleend, hebben belanghebbenden de mogelijkheid om in bezwaar te gaan. Meer informatie hierover is te lezen op onze webpagina over Vergunningen inzien en bezwaar maken. Daar staat ook hoe u automatisch op de hoogte kunt blijven over vergunningaanvragen in uw buurt.
  • Ook na een voor de gemeente positieve uitspraak, is het mogelijk dat we niet tot definitieve afspraken met de Stichting Roomsch-Katholijk Liefdehuis Amersfoort en het Leger des Heils kunnen komen over de daadwerkelijk uitvoering. In dat geval gaan de onderhandelingen verder met Kwintes over de Bredesteeg 11 en zal een participatieproces starten met de omwonenden van die locatie.

Het is mogelijk dat we niet tot definitieve afspraken met de Stichting Roomsch-Katholijk Liefdehuis Amersfoort en het Leger des Heils kunnen komen over de daadwerkelijk uitvoering. In dat geval gaan de onderhandelingen verder met Kwintes over de Bredesteeg 11 en zal een participatieproces starten met de omwonenden van die locatie.

Participatie

Participatie maakte geen onderdeel uit van de aanbestedingsprocedure. Want participatie is geen objectief (meetbaar) criterium, maar vooral subjectief. 

Maar in het traject dat na de aanbesteding volgt, starten we wel een participatietraject. Dit kan op zijn vroegst starten na de uitspraak van de rechter over het bezwaar van Kwintes. In dit participatietraject bespreken we met onder andere de opdrachtnemer, zorgaanbieder, omwonenden en eventuele andere belanghebbenden wat er nodig is om maatschappelijke opvang op de geselecteerde plek te realiseren en overlast te voorkomen. Zodat omwonenden en de mensen in de opvang prettig naast en met elkaar kunnen wonen. Uiteraard is er dan ruimte om zorgen en ideeën van omwonenden mee te nemen in de uitwerking van de plannen.

Wij nodigen omwonenden dan uit voor een gespreksbijeenkomst met wethouder Paffen – Zeenni en de zorgaanbieder.

Meer informatie

Nieuws over de nieuwe dak- en thuislozen opvanglocatie komt op deze website. Wil je graag op de hoogte blijven wanneer er weer nieuws is? Geef dan je mailadres door via ba@amersfoort.nl. Ook bij vragen of zorgen kun je contact opnemen met ons klantcontactcentrum op telefoonnummer 14 033 of 033 469 5111 of een bericht sturen aan ba@amersfoort.nl.