Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) - uitstootvrij bevoorraden

Algemeen

In 2025 wordt het kernwinkelgebied in de binnenstad schoon bevoorraad om zo de gezondheid voor alle Amersfoorters te verbeteren. We zijn in gesprek met de ondernemers over de maatregelen die daarvoor nodig zijn. Bevoorraden zonder uitstoot is voor ondernemers een belangrijke verandering. Als gemeente helpen we zoveel mogelijk. Op deze pagina staat de belangrijke informatie over de veranderingen.

Emissievrij per 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 wordt het kernwinkelgebied (geel) emissievrij. Per 1 januari 2027 geldt dat voor het gebied van de autoluwe binnenstad (roze).

Vanaf 1 januari 2025 wordt het Kernwinkelgebied (geel) emissievrij. Per 1 januari 2027 geldt dat voor het gebied van de autoluwe binnenstad (roze).

Meet & Greet 30 oktober 2023

Staatssecretaris Heijnen, gedeputeerde Van Schie van de provincie Utrecht en wethouder Bijlholt komen op 30 oktober 2023 naar de Prodentfabriek voor een Meet & Greet met jou als ondernemer. Dit is je kans om deze bestuurders iets te vragen of mee te geven over schoon bevoorraden. Start inloop met lunch is om 12.30 uur.

Meld je aan voor het gratis evenement

Aanmelden

Ook is er een Zero Emissie Markt. Verschillende autodealers geven je een gratis probeeraanbod. Laat je inspireren door op een plek alternatieve bevoorrading en vernieuwende ideeën te zien. Denk aan waterstof-bestelbusjes, laadpaaloplossingen en informatie over ontheffingen. Zo oriënteer je je op innovatieve oplossingen, op netwerken en/of samenwerkingsvormen en krijg je misschien wel een andere kijk op de logistieke cyclus. En er zijn boeiende break-out sessies met praktijkvoorbeelden. 

Conferentie ZES

Op 3 april 2023 was de conferentie over het schoon bevoorraden van bedrijven vanaf 2025. Met zo’n 120 deelnemers was het een geslaagd evenement in de Prodentfabriek. In onze terugblik lees je meer over de conferentie en kun je het evenement per onderdeel terugkijken.

Greendeal

In 2018 heeft Gemeente Amersfoort de Greendeal Zero Emissie Stadslogistiek (GreendealZES) ondertekend. Hiermee verbindt Amersfoort zich om in 2025 een zero emissie of wel uitstootvrije zone in te voeren voor stadsdistributie. Ook de uitvoeringsagenda Stadslogistiek is door Gemeente Amersfoort ondertekend. Kijk voor uitleg op opwegnaarzes.nl.

Kopgroep

Een kopgroep van ondernemers vormt een denktank voor de overgang naar Zero Emissie Stadslogistiek. Input vanuit de ondernemers is erg belangrijk. Daarom nodigen we ondernemers uit om mee te doen.

Mocht jij je willen aanmelden, stuur dan een mail naar stadslogistiek@amersfoort.nl.

Logistiek Makelaar

Wij hebben Frans-Luuk Bouwers aangetrokken als logistiek makelaar. Hij heeft erg veel ervaring met dit onderwerp. Hij gaat in gesprek met ondernemers en maakt inzichtelijk hoe zero emissie effect (op hen) heeft. Adviseren is een belangrijk onderdeel van zijn werk. Samen op zoek gaan naar mogelijke oplossingen in de bedrijfsvoering en verbinding leggen tussen (lokale) ondernemers.

Gratis afspraak

Je kunt een (gratis) afspraak met Frans-Luuk maken door te mailen naar frans-luuk@lastmileexpert.nl.

Samen brengen jullie in kaart welke logistieke partners er zijn en wie welke verantwoordelijkheid heeft. Soms raakt het het eigen wagenpark en soms ook niet. Jullie onderzoeken wat de invloed op de bedrijfsvoering is en welke oplossingen daarbij horen. Een mogelijk alternatief is om te kijken naar verbindingen met andere partners uit de stad om mee samen te werken. Elk voertuig minder is tenslotte de meest duurzame oplossing.

Tips voor ondernemers

2025 lijkt nog ver weg. Je kunt wel vast kijken naar de mogelijkheden die je hebt. Zo kun jij je vast voorbereiden:

  • Mag jouw zakelijke voertuig in 2025 de zero-emissiezones nog in? Controleer je kenteken op opwegnaarzes.nl/bedrijven. Bekijk ook de video op opwegnaarzes.nl.
  • Praat met andere ondernemers. Hoe pakken zij het aan en zijn er mogelijkheden om een zakelijk voertuig te delen?
  • Moet je binnenkort een nieuw zakelijk voertuig kopen? Overweeg dan om een elektrisch of op waterstof rijdend voertuig te kopen. Is dit geen optie voor jou? Er komen ook steeds meer bedrijven die de bezorging in de Zero Emissiezones kunnen doen. Je geeft je pakket dan aan hen af en zij regelen de bezorging in de gebieden waar jouw bus niet in mag. Deze diensten heten vaak logistieke hubs.
  • Ook op de website van Transport en Logistiek Nederland vind je informatie.
  • Bekijk de veelgestelde vragen op opwegnaarzes.nl.

Subsidies

Kijk welke subsidies er zijn. Bijvoorbeeld de subsidie voor de aanschaf van een elektrische bestelauto. Meer informatie daarover vind je op de website van RVO. Of kijk voor meer subsidies op Opwegnaarzes.nl.

Landelijke campagne

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) heeft een informatieve brief gestuurd naar bezitters van zakelijke bestelbusjes, klasse IV. Voor bestelbusjes van klasse V en VI komt een overgangsregeling. Op een later moment stuurt de RDW deze busjesbezitters een brief.

Later dit jaar start er een landelijke campagne over dit onderwerp. De gemeente sluit hier bij aan en informeert zelf ook ondernemers. Zodat bedrijven de weg weten te vinden naar schoon bevoorraden in 2025.

Bestuurlijke stukken

Contact

Neem bij vragen contact op met projectmanager Tessa Beckman of Florian de Ligt. Dat kan door een e-mail te sturen naar stadslogistiek@amersfoort.nl.