Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) - uitstootvrij bevoorraden

Algemeen

Gemeente Amersfoort wil dat in 2025 uitstootvrij wordt bevoorraad in ieder geval in de binnenstad, om zo de gezondheid voor alle Amersfoorters te verbeteren. Dit kan en wil de stad niet alleen doen. Daarom zijn we in gesprek met de ondernemers over de maatregelen die moeten zorgen voor uitstootvrij bevoorraden in 2025. Dit is voor ondernemers een belangrijke verandering. Daarom helpen wij als gemeente zoveel mogelijk en zetten op deze pagina belangrijke informatie op een rijtje.

Emissievrij per 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 wordt het Kernwinkelgebied (geel) emissievrij. Per 1 januari 2027 geldt dat voor het gebied van de autoluwe binnenstad (roze).

Vanaf 1 januari 2025 wordt het Kernwinkelgebied (geel) emissievrij. Per 1 januari 2027 geldt dat voor het gebied van de autoluwe binnenstad (roze).

Conferentie ZES

Maandag 3 april 2023 was de conferentie over het schoon bevoorraden van bedrijven vanaf 2025. Met zo’n 120 deelnemers was het een geslaagd evenement in de Prodentfabriek. 

Terugblik en terugkijken

In onze terugblik lees je meer over de conferentie en kun je het evenement per onderdeel terugkijken.

Greendeal

In 2018 heeft Gemeente Amersfoort de Greendeal Zero Emissie Stadslogistiek (GreendealZES) ondertekend. Hiermee verbindt Amersfoort zich aan om in 2025 een zero emissie of wel uitstootvrije zone in te voeren voor stadsdistributie. Ook de uitvoeringsagenda Stadslogistiek is door gemeente Amersfoort ondertekend. Kijk voor uitleg op opwegnaarzes.nl.

Kopgroep

Er is een kopgroep van ondernemers gevormd die de denktank is voor de overgang naar Zero Emissie Stadslogistiek. Omdat input vanuit de ondernemers uitermate belangrijk is, nodigen we ondernemers uit om zitting te nemen in de kopgroep.

Mocht jij je willen aanmelden, stuur dan een mail naar stadslogistiek@amersfoort.nl.

Logistiek Makelaar

Wij hebben de zeer ervaren Frans-Luuk Bouwers aangetrokken als logistiek makelaar. Hij gaat in gesprek met ondernemers en maakt inzichtelijk hoe zero emissie effect (op hen) heeft. In een interview stelt hij zich aan je voor.

Hij maakt bespreekbaar wat ondernemers in januari 2025 kunnen verwachten. Is de ondernemer in gesprek met de leverancier(s) over mogelijke wijzigingen? Hoe gaat het bevoorraden op dit moment?

Adviseren is een belangrijk onderdeel van Frans-Luuk zijn werk; samen op zoek naar mogelijke oplossingen in de bedrijfsvoering en verbinding leggen tussen (lokale) ondernemers.

Gratis afspraak

Wil je gratis advies van Frans-Luuk? Mail hem voor een afspraak: frans-luuk@lastmileexpert.nl

Tips voor ondernemers

2025 lijkt nog ver weg. Je kunt wel vast kijken naar de mogelijkheden die je hebt. Zo kun jij je vast voorbereiden:

  • Mag jouw zakelijke voertuig in 2025 de zero-emissiezones nog in? Controleer je kenteken. Bekijk ook de video op opwegnaarzes.nl.
  • Praat erover met andere ondernemers. Hoe pakken zij het aan en zijn er mogelijkheden om een zakelijk voertuig te delen?
  • Moet je binnenkort een nieuw zakelijk voertuig kopen? Overweeg dan om een elektrisch of op waterstof rijdend voertuig te kopen. Is dit geen optie voor jou? Er komen ook steeds meer bedrijven die de bezorging in de Zero Emissiezones kunnen doen. Je geeft dan jouw pakket aan hen af en zij regelen de bezorging in de gebieden waar jouw bus niet in mag. Deze diensten heten vaak logistieke hubs.
  • Ook bij Transport en Logistiek Nederland vind je informatie.
  • Bekijk de veelgestelde vragen op Opwegnaarzes.nl.

Subsidies

Kijk welke subsidies er voor jou zijn. Bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor de aanschaf van uw elektrische bestelauto. Of kijk voor meer subsidies op Opwegnaarzes.nl.

Landelijke campagne

Onlangs stuurde de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) een informatieve brief naar bezitters van zakelijke bestelbusjes, klasse IV. Voor bestelbusjes van klasse V en VI komt een overgangsregeling. Op een later moment stuurt de RDW deze busjesbezitters een brief.

Later dit jaar start er een landelijke campagne over dit onderwerp. De gemeente haakt hier actief bij aan en informeert zelf ook actief de ondernemers. Zodat bedrijven de weg weten te vinden naar schoon bevoorraden in 2025.

Bestuurlijke stukken

Contact

Voor vragen kun je terecht bij projectmanager Tessa Beckman of Florian de Ligt. Dat kan door een e-mail te sturen naar stadslogistiek@amersfoort.nl.