Wagenpark verduurzamen

Algemeen

Wil je de CO₂-uitstoot van je bedrijf verminderen? Dan helpt het zeker om het wagenpark te verduurzamen. Je kunt daarbij aan een aantal dingen denken.

Deelmobiliteit

Amersfoort groeit en het aantal fietsen, scooters en auto’s neemt toe. Het helpt als we (elektrische) voertuigen met elkaar delen. Ze worden dan efficiënter gebruikt, er zijn er minder nodig en er ontstaat meer ruimte op straat. Je hebt bovendien geen vaste lasten meer voor bijvoorbeeld wegenbelasting, verzekering, onderhoud en parkeervergunningen. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Benieuwd naar de mogelijkheden en aanbieders van deelvervoer in Amersfoort? Bekijk dan de pagina Deelvervoer.

Elektrisch vervoer

Steeds meer bedrijven maken hun wagenpark stap voor stap elektrisch. Verschillende fiscale regelingen en subsidies maken elektrisch rijden aantrekkelijker. Ook voor ondernemers.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland lees je meer over de regelingen en belastingvoordelen.

Laadpalen voor bedrijven

Als je eigen parkeerplaatsen bij jouw gebouw hebt, dan kun je 1 of meer eigen laadpalen plaatsen. Om een eigen laadpaal of oplaadpunt op jouw terrein te plaatsen, is geen vergunning nodig. Je mag deze laadpaal alleen gebruiken om jouw auto op een eigen parkeerplaats op te laden. Het is niet toegestaan om jouw auto op de openbare weg op te laden met een oplaadpunt vanaf jouw eigen terrein.

Bij grootschalige renovatie of nieuwbouw van een utiliteitsgebouw, is het zelfs verplicht om minimaal 1 oplaadpunt voor de hele parkeergelegenheid aan te leggen bij utiliteitsgebouwen met meer dan 10 parkeervakken op hetzelfde terrein. Ook moet er leidinginfrastructuur (loze leidingen) worden aangelegd voor 1 op de 5 parkeervakken.

Vanaf 2025 moet er minimaal 1 oplaadpunt zijn aangelegd bij bestaande utiliteitsgebouwen met meer dan 20 parkeervakken op hetzelfde terrein.

Meer informatie over wetgeving rondom laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor verduurzaming van jouw onderneming? Stuur een e-mail naar duurzaamondernemen@amersfoort.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Meer weten over duurzaam ondernemen? Het platform AmersfoortDuurzaam.nl staat vol met  voorbeelden van duurzame inwoners en ondernemers in Amersfoort.