Deelvervoer

Algemeen

Amersfoort groeit. En daarmee ook het aantal fietsen, scooters en auto’s. Het wordt dus steeds drukker op straat. Het tekort aan parkeerplekken wordt groter en er is steeds minder ruimte voor groen. Om over de luchtvervuiling nog maar niet te spreken. Door voertuigen met elkaar te delen, hebben we er minder van nodig. Ook ontstaat er plek voor woningen, groen of speelplaatsen

Voordeel voor jou

Deelvervoer kan ook voor jou persoonlijk veel voordelen hebben. Zo betaal je vaak alleen de minuten die je de scooter, fiets of auto gebruikt. Dat scheelt je dus een dure aankoop of hoge onderhoudskosten. Verder is het een mooie aanvulling op het openbaar vervoer. Want met een deelfiets of -scooter ben je sneller bij je bus of trein. En na je reis met het openbaar vervoer bereik je gemakkelijker je eindbestemming.

Deelfietsen

Pak de elektrische deelfiets voor kleine ritjes naar bijvoorbeeld trein of bus. In de app van de aanbieder zie je waar de fietsen staan. Je betaalt meestal per minuut. Voor de deelfietsen gelden dezelfde regels als voor je eigen fiets. Zorg dat je de fiets goed parkeert. Zo zorgen we dat de stad toegankelijk blijft.

Aanbieders deelfietsen

Vrouw op een deelfiets

Deelscooters

De elektrische deelscooter kan een goed alternatief zijn voor de auto, zeker op de korte afstand. Ook als vervanging van de eigen scooter is een elektrische deelscooter een goed alternatief voor korte ritjes. Je betaalt meestal per minuut. Daarnaast zijn de scooters stil in gebruik. 

In de app van de aanbieder zie je waar scooters beschikbaar zijn. De deelscooters hebben geen vaste parkeerplekken. Voor deze scooters gelden dezelfde parkeer- en verkeersregels als voor je eigen scooter. Zorg dat je de scooter goed parkeert. Zo zorgen we ervoor dat de stad toegankelijk blijft.

Aanbieder deelscooters

Foto van een vrouw die breed lachend op een deelscooter rijdt

Deelauto's

Een auto delen heeft veel voordelen ten opzichte van eigen autobezit. Je hebt bijvoorbeeld geen kosten meer voor wegenbelasting, verzekering, onderhoud, parkeervergunning en brandstof. Als je minder dan 10.000 kilometer rijdt, is autodelen vaak goedkoper. Weten wat je eigen auto nu kost? Kijk op anwb.nl. Een auto delen zorgt ook voor minder auto’s op straat en minder gereden kilometers. Dat draagt bij aan een leefbare en bereikbare stad. 

Autodelen via een bedrijf

In Amersfoort staan er deelauto’s van Greenwheels en MyWheels verspreid over de stad:

De auto’s van Greenwheels staan op een vaste plek. Die van MyWheels ook, maar soms ook in een bepaalde zone. In de app van deze aanbieders kun je zien waar de auto’s zijn. Het openen van een auto gaat meestal met smartphone of OV-chipkaart. Je kunt per keer de auto gebruiken die u nodig heeft. U betaalt vaak per uur of per kilometer.

Autobezitters die hun auto verhuren

Autobezitters verhuren hun auto meestal via een website. De tarieven voor het gebruik van een auto verschillen per verhuurder. De eigenaren/aanbieders bepalen zelf de prijs. Dit kan bijvoorbeeld via website SnappCar(link is extern)

Autodelen met bekenden

Een auto delen met vrienden, collega’s of bekenden? Dat kan ook. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over gebruik, verdeling van kosten en de verzekering. Lees meer bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik.

Je kunt er ook voor kiezen om met een besloten groep buurtbewoners een auto te delen via een aanbieder. Je bent samen verantwoordelijk, de kosten worden automatisch verrekend, en de auto is al verzekerd. Kijk voor meer informatie op bijvoorbeeld:

Man bij deelauto

Top 5 voordelen

Kostenbesparing 

Heb je alleen af en toe een auto of scooter nodig? Bespaar jezelf dan de dure aankoop, vaste lasten en onderhoudskosten. Bij deelfietsen en deelscooters betaal je alleen bij gebruik. Reken uit je winst.

Bereikbaarheid

Om de prettige leefruimte in de stad te behouden willen we zo min mogelijk wegen aanleggen of verbreden. Met minder auto’s op de weg, kunnen we toekomstige filevorming voorkomen en houden we alle delen van onze stad bereikbaar.

Meer leefruimte

Gemiddeld kan 1 deelauto 5 eigen auto’s vervangen. En heel logisch: hoe minder auto’s, hoe minder parkeerplaatsen. En hoe minder parkeerplaatsen, hoe meer ruimte voor bijvoorbeeld parken en speeltuinen.

Meer betaalbare huizen

Als er bij een nieuwbouwproject minder plek voor auto’s gereserveerd hoeft te worden, kunnen er op die plek meer huizen worden gebouwd. En dat is hard nodig.

Elektrisch reizen 

Deelscooters zijn elektrisch, net als een groot aantal deelauto's. De aanschaf van een elektrische auto of scooter is (nog) vaak best duur. Met deelvervoer betaal je alleen bij gebruik en wordt elektrisch rijden betaalbaar.

Vergunning voor deelvervoer

In Amersfoort heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van deelfietsen, deelscooters en deelauto’s in de stad. De huidige vergunningen voor deelfietsen (TIER) en deelscooters (Check) verlopen 31 december 2023. Vanaf 1 november 2023 is het mogelijk een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van deelfietsen en deelscooters in Amersfoort. Meer informatie over de voorwaarden kan je vinden op de website Overheid.nl.

Ook voor autodelen is het mogelijk een vergunning aan te vragen. Meer informatie over de vergunning autodelen staat op de pagina Nadere regels Vergunning Autodelen op overheid.nl.

Interesse in een vergunning deelmobiliteit? Neem dan contact op via deelmobiliteit@amersfoort.nl

Deelmobiliteit bij nieuwbouw

We bouwen in Amersfoort duizenden woningen in de bestaande stad. En we willen onze stad nu en in de toekomst ook bereikbaar en leefbaar houden. Grote gebiedsontwikkelingen, zoals Langs Eem en Spoor en het Hoefkwartier (Spoorzone) en Vathorst Bovenduist (A1zone) hebben prioriteit. Deelmobiliteit bij nieuwbouw is een instrument om het toenemend aantal voertuigen en vervoersbewegingen slim te organiseren en daarmee efficiënt om te gaan met beperkte ruimte op een duurzame manier. 

Door het aanbieden van deelmobiliteit vergroot de leefbaarheid in de stad. Er komen minder geparkeerde en rijdende auto’s. Daardoor hoeven er minder parkeerplekken aangelegd te worden en wordt het autobezit teruggedrongen. Inwoners krijgen ook de mogelijkheid een beter passend vervoersmiddel te kiezen voor hun reis. Ook in de bestaande stad willen we deelmobiliteit beter bekend maken en mensen voordelig laten kennismaken met deelmobiliteit. Ook werken we aan het stimuleren van particulier autodelen, waarmee we willen inzetten op vergroenen van woonstraten.

Relatie met parkeren

Deelvervoer vraagt om een andere kijk op parkeren en de samenhang in alle wijken en buurten. Er moeten keuzes worden gemaakt om Amersfoort ook voor toekomstige generaties leefbaar te houden. Over de uitgangspunten voor het nieuwe parkeerbeleid wordt in november 2023 een referendum gehouden. Op basis van die uitkomsten wordt het beleid voor deelmobiliteit bij nieuwbouw verder vorm gegeven. 

Contact

Heb jij ideeën, vragen of opmerkingen over deelvervoer in de stad? Mail naar: deelmobiliteit@amersfoort.nl of bel 14 033.