Vergunningparkeren

Algemeen

In de binnenstad van Amersfoort en in een aantal wijken daaromheen geldt betaald parkeren of vergunningparkeren. In vergunninggebieden is parkeren alleen mogelijk met een parkeervergunning.

Overzicht vergunninggebieden

Een overzicht van de gebieden staat op de website van ParkeerService. ParkeerService Amersfoort is de partij die alles rond parkeren regelt in Amersfoort.

In de wijken rondom de binnenstad van Amersfoort (B-vergunninggebieden) kan van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 20.30 uur alleen geparkeerd worden met een parkeervergunning. Buiten deze tijden kunnen ook mensen zonder vergunning in het gebied parkeren. Bewoners in het vergunninggebied kunnen een parkeervergunning voor hun eigen auto(‘s) aanvragen. Voor bezoek is er een digitale bezoekersregeling. Ondernemers kunnen maximaal één bedrijfsparkeervergunning aanschaffen.

De parkeervergunning geldt voor één specifiek vergunninggebied. Met de vergunning mag alleen in dat vergunninggebied geparkeerd worden. Bedrijven kunnen onder voorwaarden een parkeervergunning kopen voor alle vergunninggebieden in en rond het centrum.

Wie kan een parkeervergunning aanvragen?

Bewoners in het vergunninggebied die geen eigen parkeergelegenheid hebben op hun terrein of in een (ondergrondse) parkeergarage kunnen voor hun auto(‘s) een parkeervergunning aanvragen. Op de website van Parkeerservice lees je hier meer over.

Bewoners die wel een eigen gelegenheid hebben om te parkeren, kunnen voor een eerste auto geen parkeervergunning krijgen. Voor een tweede of daaropvolgende auto kan dat wel, behalve in vergunninggebieden A1 en A3. ParkeerService mag een bepaald aantal vergunningen uitgeven. Het kan zijn dat er een wachtlijst geldt voor jouw gebied.

Parkeervergunning aanvragen

Je vraagt een parkeervergunning aan via de website van ParkeerService. Wordt vergunningparkeren in jouw wijk of buurt ingevoerd? Dan krijgt je ongeveer een maand voor die tijd een brief van ParkeerService. Daarin lees je  hoe je je vergunning kunt aanvragen.

Digitale bezoekersregeling

Met een digitale bezoekersregeling kunnen bezoekers van bewoners tegen een voordelig tarief parkeren in het vergunninggebied. Er zijn twee mogelijkheden om bezoekersuren in te kopen:

  1. Saldo opwaarderen via ParkStart. Je  kunt je saldo opwaarderen met maximaal 100 uur per kwartaal. De uren die je niet verbruikt, neem je automatisch mee naar het volgende kwartaal. Heb je het maximum aantal van 100 uren verbruikt in een kwartaal? Dan kun je voor dat kwartaal geen extra tijd meer inkopen.

  2. De bezoekersjaarregeling. Hiermee koop je in één keer 400 uur voor het hele jaar. De digitale bezoekersjaarregeling stopt automatisch 1 jaar na afschaf. Je kunt geen geld of uren terugkrijgen.

Meer informatie over de digitale bezoekersregeling en het aan- en afmelden in ParkStart, vind je op de website van ParkeerService.

Digitale bezoekersregeling niet voor bedrijven

Voor bedrijven die in het vergunninggebied willen parkeren, geldt de digitale bezoekersregeling niet. Om als bedrijf toch in een vergunninggebied te kunnen parkeren, vraag je een werkparkeervergunning aan via de website van ParkeerService.

Dagvergunning voor aanhanger, caravan, vouwwagen, camper

Bewoners in een vergunninggebied kunnen een tijdelijke vergunning aanvragen voor een camper of losstaande aanhanger, zoals een caravan en vouwwagen. De vergunning is voor een periode van maximaal 3 dagen geldig, is gekoppeld aan een kenteken en wordt per adres uitgegeven. Deze tijdelijke vergunning is alleen geldig op plaatsen voor vergunningparkeren.

Parkeervergunning voor hulpverleners

Thuiszorgmedewerkers of artsen die in Amersfoort werken, kunnen een hulpverlenersparkeervergunning aanvragen. Met deze vergunning is parkeren mogelijk op alle plaatsen waar vergunningparkeren geldt. En op plaatsen waar betaald parkeren geldt en je vier uur of langer mag parkeren.

Parkeervergunning voor mantelzorgers

Wanneer je afhankelijk bent van mantelzorg kun je voor je mantelzorger(s) een parkeervergunning aanvragen. Op één mantelzorgvergunning kunnen maximaal drie kentekens staan. Voor het aanvragen van de vergunning heb je een onafhankelijke verklaring nodig waarin staat dat je (mantel)zorg nodig hebt. Meer informatie vind je op de website van Parkeerservice.

Gehandicaptenkaart

Binnen de gemeente Amersfoort mag je u met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren op alle plaatsen waar vergunningparkeren geldt. Ook mag je met de gehandicaptenparkeerkaart zonder betaling gebruik maken van de plaatsen waar betaald parkeren geldt, behalve in parkeergarages.