Trouwen en geregistreerd partnerschap

Algemeen

Jij en je partner willen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Meld je plannen bij de gemeente waar de ceremonie plaatsvindt. Je kunt je melding online doorgeven. Dit kan vanaf een jaar voor de huwelijks- of partnerschapsdatum.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn voor de wet gelijk. Belangrijk verschil: geregistreerd partnerschap wordt niet in alle landen erkend. De procedure, de kosten en de faciliteiten van de gemeente zijn hetzelfde als bij een huwelijk. Je doorloopt dezelfde stappen.

Buitenlandse documenten aanvragen/ verklaring van ongehuwd zijn

Ben je in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden of heb je in het buitenland gewoond? Misschien zijn er documenten uit het buitenland nodig voordat je een huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt aangaan.

Ben je in Nederland geregistreerd met alleen een paspoort dan moet je je geboorteakte nog inleveren. Sta je korter dan een jaar geregistreerd in Nederland? Lever dan naast de geboorteakte een verklaring van ongehuwd zijn in.

Een verklaring van ongehuwd zijn vraag je op in de gemeente van het land waar je als laatste ingeschreven stond. Het laat zien dat je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt. Het is een bewijs van burgerlijke staat. In Nederland is een verklaring van ongehuwd zijn een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) met gegevens over je burgerlijke staat. Je vraagt de verklaring aan in de gemeente waar je woont.

Het kost soms veel tijd om de juiste documenten naar Nederland te krijgen. Wij kunnen je informeren welke documenten je nodig hebt en aan welke voorwaarden die moeten voldoen. Zo moet je de documenten soms laten legaliseren. Op de website van de Rijksoverheid lees je daar meer over. Als de documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn opgesteld, is ook een vertaling door een beëdigd vertaler in Nederland nodig.

Let op! ondanks dat je een kenbaarmaking hebt gedaan, kan het zijn dat het huwelijk of geregistreerd partnerschap niet door kan gaan als bovengenoemde documenten niet in orde zijn.

Soort ceremonie

Als je in de gemeente Amersfoort wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, kan dat op verschillende manieren.

Gratis ceremonie (maximaal 10 minuten)

 • Mogelijk op maandag om 16.00 of 16.15 uur.
 • Alleen mogelijk als 1 van jullie of jullie beiden in de gemeente Amersfoort wonen.
 • In de trouwkamer in het stadhuis.
 • Plaats voor het bruidspaar plus de getuigen (minimaal 2 en maximaal 4 getuigen voor jullie samen).
 • Geen voorgesprek met de trouwambtenaar.
 • Geen mogelijkheid voor toespraken.

De gratis ceremonie is vaak niet op korte termijn mogelijk.

Eenvoudige ceremonie (maximaal 15 minuten)

 • Mogelijk op dinsdag en donderdag.
 • In de trouwkamer in het stadhuis.
 • Plaats voor het bruidspaar plus maximaal 6 personen, waaronder de getuigen (minimaal 2 en maximaal 4 getuigen voor jullie samen).
 • Geen voorgesprek met de trouwambtenaar. De trouwambtenaar houdt wel een korte toespraak.
 • Geen mogelijkheid voor toespraken van andere aanwezigen.

Uitgebreide ceremonie (maximaal 30 minuten)

De uitgebreide ceremonie kan plaatsvinden in:

 • de kleine trouwzaal in het Oude Stadhuis (ruimte voor 35 gasten)
 • de grote trouwzaal in het Oude Stadhuis (ruimte voor 55 gasten)
 • een locatie die je zelf kiest

Kijk voor meer informatie op de pagina Trouwlocaties

Nadat je een afspraak hebt gemaakt voor jullie trouwdag, wijst de gemeente enige tijd voor het huwelijk een trouwambtenaar voor de ceremonie aan. Ongeveer twee weken voor de trouwdag neemt de trouwambtenaar contact met jullie op. Jullie kunnen dan kennismaken en bespreken hoe de ceremonie er uit komt te zien. 

Trouwambtenaar

In de online omgeving waar je je melding van je huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt doen, vind je óók meer informatie over de trouwambtenaren van Gemeente Amersfoort. Ga naar het formulier Melding huwelijk of geregistreerd partnerschap en klik op de tab 'Ambtenaren'. Je kunt de informatie lezen, zonder direct de melding te doen.

Kosten

Eenvoudige ceremonie

€ 160,-

Kosten bij annulering

Bij annulering binnen 3 maanden voor de huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie zijn de annuleringskosten € 150,-. Dat geldt ook voor de gratis ceremonie.

Annuleren doe je schriftelijk. Onderteken de annulering samen en verzend die per e-mail naar burgerzaken@amersfoort.nl. Na ontvangst van je annuleringsverzoek ontvang je van ons een bevestiging.

Heb je zelf een locatie gekozen? Dan zal de beheerder daarvan waarschijnlijk ook annuleringskosten in rekening brengen.

Getuigen

Je hebt getuigen nodig bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat is verplicht. Minimaal 2 en maximaal 4 getuigen in totaal. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Je geeft de gegevens van je getuigen door als je je huwelijk of geregistreerd partnerschap kenbaar maakt.

Melding van huwelijk of partnerschap

Weet je hoe en op welke locatie in Amersfoort je de ceremonie wilt doen? En heb je je getuigen gekozen? Maak dan een melding van je plannen bij de gemeente. Geef je melding zo snel mogelijk aan ons door. Liefst uiterlijk 4 weken van tevoren. Zo kunnen wij je gegevens op tijd verwerken. Je kunt de melding al doen vanaf een jaar voor de datum waarop je wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan. Dat kan online of aan de balie.

Online melding van huwelijk of partnerschap

Via onderstaand (online, met DigiD) formulier kies je voor het melden van (afspraken maken voor) een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Vul jullie gegevens in en controleer deze goed.

Ben je in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden of heb je in het buitenland gewoond? Misschien zijn er documenten uit het buitenland nodig voordat je een huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt aangaan.

Melding doen

Eerst locatie vastleggen

Vindt de ceremonie plaats op een andere locatie, dan leg je eerst de locatie vast voordat je de melding bij de gemeente doet. Vul samen met de beheerder of eigenaar van de locatie de instemmingverklaring in. Deze verklaring kun je uploaden bij de online melding.

Instemmingsverklaring voor gebruik van de locatie voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap

Nodig bij je melding

 • De DigiD inloggegevens van jou en je partner.
 • De keuze voor de dag, het tijdstip en de locatie van de plechtigheid.
 • Je voorkeur voor een trouwambtenaar als je die hebt.
 • De kopieën van de identiteitsbewijzen van je getuigen.
 • De instemmingsverklaring voor gebruik van de locatie als je voor een andere locatie kiest.

Bij de melding betaal je met iDEAL direct de kosten voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Melding aan de balie

Heb je geen DigiD of lukt het je niet via de website? Maak dan een afspraak om de melding bij ons aan de balie te regelen. Bel daarvoor met telefoonnummer 14 033. Alleen jij en je partner zijn aanwezig bij deze afspraak.

Neem mee naar de afspraak:

 • een geldig legitimatiebewijs van jou en je partner
 • een kopie van het legitimatiebewijs van je getuigen (dat zijn er minimaal 2, maximaal 4 voor jullie samen)

Partnerschap omzetten naar huwelijk

Je kunt je geregistreerd partnerschap laten omzetten naar een huwelijk. Dat kan in elke gemeente, dus niet alleen in de gemeente waar je woont. Getuigen zijn voor een omzetting niet nodig.

In de gemeente Amersfoort kun je je geregistreerd partnerschap omzetten aan de balie bij de Burgerlijke Stand. Je betaalt daarvoor € 60,-. Omzetten kan ook door te kiezen voor een ceremonie. In dat geval betaal je de kosten die voor die ceremonie gelden.

Kosten

In het oude stadhuis:

 • maandag tot en met vrijdag: € 550,-
 • zaterdag: € 700,-

Op een zelfgekozen buitenlocatie:

 • maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur: € 545,-
 • maandag tot en met vrijdag van 18.00 tot 9.00 uur: € 710,-
 • zaterdag, zondag en feestdag: € 710,-

Afspraak

Maak telefonisch een afspraak bij de balie om de omzetting te regelen. Geef aan de telefoon duidelijk aan of je de omzetting direct aan de balie wilt regelen of voor een ceremonie kiest.

Trouwboekje of partnerschapsboekje

Je kunt ervoor kiezen om na de plechtigheid een trouwboekje of partnerschapsboekje te ontvangen. De kosten zijn:

 • Standaard boekje: € 19,80
 • Luxe boekje (leer): € 30,80

Je betaalt de kosten als je de melding doet van je huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Naamgebruik veranderen

Wil je de naam van je partner gaan gebruiken en woon je in Amersfoort? Kijk bij naamgebruik veranderen hoe je dit kunt regelen. Als je niet in Amersfoort woont, kun je je naamgebruik doorgeven in de gemeente waar je bent ingeschreven. Woon je in het buitenland, dan is het helaas niet mogelijk om hier je naam te registreren.

Vragen of wijzigingen

Heb je nog vragen? Stuur een e-mail naar burgerzaken@amersfoort.nl of bel ons op telefoonnummer 14 033. Ook als er iets verandert, horen we dat graag zo snel mogelijk. Bijvoorbeeld als de locatie of tijd wijzigt of als een getuige toch niet aanwezig kan zijn.

Goed om te weten

Legitimeren

Het bruidspaar en de getuigen moeten zich kunnen legitimeren bij de trouwambtenaar. Dit is in principe verplicht. Legitimeren kan tijdens het voorgesprek. Als er geen voorgesprek is, kan dit voordat de ceremonie start.

Beperkte gemeenschap van goederen

Je trouwt of gaat een geregistreerd partnerschap automatisch aan in beperkte gemeenschap van goederen. Als je dit anders wilt regelen, moet je dit vóór de datum van je huwelijk/geregistreerd partnerschap met de notaris bespreken. Meer hierover lees je op de website van Rijksoverheid.

Gedragsregels

Een huwelijks- of partnerschapsvoltrekking is een officieel moment. Het is belangrijk dat beide partners in staat zijn hun wil te bepalen en de betekenis van hun verklaring te begrijpen. Dit betekent ook dat zij niet zo onder invloed zijn van bijvoorbeeld alcohol of drugs dat zij dit niet meer kunnen.

Aanwezigen die de voltrekking verstoren of overlast veroorzaken vanwege alcohol- of drugsgebruik, kunnen door de ambtenaar van de burgerlijke stand worden weggestuurd.

Alle officiële regels rondom het huwelijk en geregistreerd partnerschap die gelden in de gemeente Amersfoort staan in het reglement van de Burgerlijke Stand:

Reglement van de Burgerlijke Stand

Verklaring van huwelijksbevoegdheid

Om in het buitenland te mogen trouwen heb je soms een huwelijksbevoegdheidsverklaring nodig. In deze verklaring staat dat je op dit moment niet getrouwd (of geregistreerd partner) bent en dat jij en je partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen.
Je kunt de verklaring alleen in Amersfoort aanvragen als je in Amersfoort woont of als Amersfoort je laatste woonplaats in Nederland was. De huwelijksbevoegdheidsverklaring kan alleen aan een Nederlander gegeven worden.

Nodig bij de aanvraag

Je dient de volgende documenten te overleggen:

 • een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) van jezelf én je partner;
 • de geboorteakte van je partner;
 • een verklaring van de buitenlandse woonplaats dat jij en/of je partner daar woont en dat jij en/of je partner niet getrouwd is;
 • als je partner in het verleden getrouwd is geweest, de echtscheidingsakte of de overlijdensakte van de overleden partner.

Soms moet je de documenten laten legaliseren. Op de website van de Rijksoverheid lees je daar meer over. Als de documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn opgesteld, is ook een vertaling door een beëdigd vertaler in Nederland nodig.

Wil je zeker weten dat je de juiste documenten hebt? Bel dan 14 033, zodat wij een eerste check met je kunnen doen.