Toekomst stadhuis

Amersfoort gaat een nieuw stadhuis bouwen. Dat besloot de gemeenteraad eind 2019. Het nieuwe stadhuis komt op de Trapeziumlocatie. Dit is het terrein dat direct naast het spoor, het Eemplein en de rotonde Nieuwe Poort ligt.

In het raadsbesluit stond dat het nieuwe stadhuis van Amersfoort een duurzaam, aansprekend en gastvrij huis voor de stad moet zijn. Dat is de wens. Maar wat is dat eigenlijk? En waar denk jij dan aan? Daarover gaan we graag met jou in gesprek.

Wil je niks missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Toekomst Stadhuis.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Beslissing valt: stadhuis op Trapeziumlocatie

De gemeenteraad heeft dinsdagavond 12 november 2019 besloten om een nieuw, energieneutraal stadhuis te... Lees meer

Ruim 350 ideeën voor nieuwe huis voor de stad

Amersfoorters brachten de afgelopen maand via het online participatieplatform Met Amersfoort 114 tips... Lees meer

Een terugblik: eerste stadsgesprek stadhuis

Het nieuwe stadhuis van en voor Amersfoort stond donderdag 12 maart centraal bij De Observant aan het... Lees meer
Waarom niet in het huidige stadhuis blijven?

Het huidige stadhuis heeft energielabel G en alle overheidsgebouwen moeten binnen enkele jaren energielabel C hebben. Dit is landelijke wetgeving waar Amersfoort zich ook aan moet houden. Daarnaast voldoet het pand niet meer aan de eisen van deze tijd. Als we niks doen dan moeten we over een aantal jaar verplicht dit pand verlaten.

Een nieuw gebouw in relatie tot bezuinigingen

Er wordt in deze tijd extra kritisch naar de begroting gekeken, we weten echter al dat we het nieuwe stadhuis budgetneutraal financieren. Dat betekent dat de jaarlijkse kosten van het nieuwe stadhuis niet hoger worden dan de kosten van het huidige stadhuis. Hoe zit dat? Bij een nieuw gebouw investeren we bij de start (in aankoop grond en bouwkosten) maar die kosten spreiden we vervolgens over een lange periode. De maandlasten van een nieuw energiezuinig gebouw zijn veel lager dan die van het huidige stadhuis. Als je de startinvestering en de nieuwe lagere maandlasten bij elkaar optelt, dan kom je op de lange termijn op hetzelfde bedrag uit als de huidige maandlasten van het stadhuis. Er wordt dus geen extra geld vrijgemaakt voor huisvesting, en er wordt ook geen geld uit andere potjes gehaald.

Keuze voor nieuwbouw in plaats van renovatie

In 2017 werd besloten om het stadhuis te renoveren voor 30 miljoen. Toen er in 2018 veel asbest werd gevonden, bleken de kosten een stuk hoger uit te komen dan die 30 miljoen. Daarop is besloten om alle opties, ook nieuwbouw, opnieuw te bekijken. In die zelfde periode werden de wensen en eisen rondom duurzaamheid door het nieuwe college flink aangescherpt. De keuze is nu op nieuwbouw gevallen omdat de kosten voor renovatie en nieuwbouw (op lange termijn) vergelijkbaar zijn. Nieuwbouw geeft bovendien de mogelijkheid om een energieneutraal stadhuis neer te zetten.

Stadhuis en verkeersdrukte rotonde Nieuwe Poort

Uit onderzoek bleek dat een stadhuis bij het Trapezium voor weinig extra verkeer zorgt op de rotonde. Er zou sowieso op die plek gebouwd gaan worden en dat levert ook verkeersbewegingen op. De rotonde bij de Nieuwe Poort is echter nu al een probleem dus dat knelpunt moet aangepakt worden.

Bestemming en asbestsanering huidige gebouw

We weten nog niet wat er met huidige gebouw gaat gebeuren. Dit wordt onderdeel van een toekomstige ontwikkeling. We gaan uit van verkoop en herontwikkeling door een derde partij. Dat betekent niet automatisch sloop maar kan ook renovatie inhouden. In de taxaties is rekening gehouden met waardevermindering door asbest.

Contact

Heb je vragen?

14 033

of mail naar toekomststadhuis@amersfoort.nl.