Toekomst stadhuis

Amersfoort gaat een nieuw Huis voor de Stad bouwen. Dat besloot de gemeenteraad eind 2019. Het nieuwe stadhuis komt op de Trapeziumlocatie. Dit is het terrein dat direct naast het spoor, het Eemplein en de rotonde Nieuwe Poort ligt. Wil je niks missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Toekomst Stadhuis.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Bekijk ideeën nieuwe Huis voor de Stad

Op 8 juli 2021 heeft het ontwerpteam zijn eerste ideeën gedeeld tijdens een digitale bijeenkomst. Wilt... Lees meer

Maatschappelijke partners in nieuwe Huis voor de Stad

De gemeente reserveert in het schetsontwerp voor het nieuwe stadhuis extra ruimte voor huisvesting en... Lees meer

Kraaijvanger ontwerpt Huis voor de Stad Amersfoort

Kraaijvanger Architects gaat het nieuwe stadhuis van Amersfoort ontwerpen. Dit ontwerpteam is geselecteerd... Lees meer

Het nieuwe Huis voor de Stad willen we realiseren binnen de beschikbare budgetten in de begroting voor huisvesting. We noemen dat budgetneutraal. Dat betekent dat de jaarlijkse kosten van het nieuwe stadhuis niet hoger worden dan de kosten van het huidige stadhuis. Hoe zit dat? Bij een nieuw gebouw investeren we bij de start (in aankoop grond en bouwkosten), maar die kosten spreiden we vervolgens over een lange periode. De maandlasten van een nieuw, energiezuinig gebouw zijn veel lager dan die van het huidige stadhuis. Als je de startinvestering en de nieuwe, lagere maandlasten bij elkaar optelt, kom je op de lange termijn op hetzelfde bedrag uit als de huidige maandlasten van het stadhuis. Er wordt dus geen extra geld vrijgemaakt voor huisvesting en er wordt ook geen geld uit andere potjes gehaald.

Op het Trapezium: het terrein direct naast het spoor, het Eemplein en de rotonde Nieuwe Poort. Klik hier om naar de locatie op Google Maps te gaan.

De noodzaak om een nieuw stadhuis te ontwikkelen is groot. Het huidige stadhuis heeft energielabel G en alle kantoorgebouwen moeten in 2023 energielabel C hebben. Naar verwachting worden die eisen nog strenger en is dit energielabel A in 2030. Dit is landelijke wetgeving waar Amersfoort zich ook aan moet houden. Het betekent dat niets doen geen optie is; we moeten het stadhuis aanpassen of het pand verlaten.

Uit onderzoek bleek dat een stadhuis bij het Trapezium voor weinig extra verkeer zorgt op de rotonde. Er zou sowieso op die plek gebouwd gaan worden en dat levert ook verkeersbewegingen op. De rotonde bij de Nieuwe Poort is echter nu al een probleem, dus dat knelpunt moet aangepakt worden.

We weten nog niet wat er met het huidige gebouw gaat gebeuren. Dit wordt onderdeel van een toekomstige ontwikkeling. We gaan uit van verkoop en herontwikkeling door een derde partij. Dat betekent niet automatisch sloop, maar kan ook renovatie inhouden. In de taxaties is rekening gehouden met waardevermindering door asbest.

Als alles volgens plan verloopt, is het nieuwe gebouw eind 2025 klaar om in gebruik te nemen.

Contact

Heb je vragen?

14 033

of mail naar toekomststadhuis@amersfoort.nl.