Slopen

Algemeen

Als je een gebouw of een deel van een gebouw wilt slopen, heb je daar meestal toestemming van de gemeente voor nodig.

Zo werkt het

Zo werkt het

Actief

Stap 1: bepaal of melding of vergunning nodig is

Actief

Ben je particulier, levert de sloop meer dan 10 kubieke meter (1 puincontainer) sloopafval op of ga je materiaal met asbest verwijderen? Dan moet je een sloopmelding doen via het Digitale Omgevingsloket. Overleg als je een gebouw huurt eerst met de woningcorporatie of verhuurder. Meer informatie over slopen met asbest vind je op de website van het Informatiepunt Leefomgeving.

Gaat het om een monument? Of staat het pand in een beschermd stadsgezicht? Bijvoorbeeld in de binnenstad of De Berg? Dan heb je een omgevingsvergunning nodig.

Lees meer over de keuze tussen melding en vergunning bij Digitale Omgevingsloket.

Actief

Stap 2: melding doen of vergunning aanvragen

Actief

Je doet een melding of vraagt een vergunning aan via Digitale Omgevingsloket. Je leest hier ook wat je moet aanleveren. Een sloopmelding kost niets. Een sloopvergunning wel. De precieze kosten hangen af van de situatie. Kijk daarvoor in de Legesverordening.

Actief

Stap 3: besluit

Actief

Daarna zetten we je vergunningaanvraag op de website, zodat anderen op jouw plannen kunnen reageren. Meestal ontvang je binnen 8 weken een besluit.  Als je sloopt in combinatie met andere werkzaamheden, kan dit langer duren. Bij een sloopmelding krijg je een beslissing binnen 4 weken.

Actief

Stap 4: start bezwaartermijn

Actief

Is de vergunningsaanvraag goedgekeurd? Dan zetten we dat ook op de website. Nu volgt een bezwaartermijn van 6 weken. Als die voorbij is en er geen bezwaar is binnengekomen, mag je beginnen met slopen. 

Tips

  • In elk project zitten waardevolle bouwproducten die op een andere plek hergebruikt kunnen worden. Sloopafval wordt zo grondstof. De webpagina Leidraad voor circulair slopen geeft tips om op een verantwoorde manier om te gaan met sloopafval.
  • Sloopwerkzaamheden kunnen zorgen voor overlast voor buren. Vertel hen vooraf over je plannen. Zo voorkom je onnodige problemen.