Samenvatting collegebesluiten 9 januari 2024

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten, onderverdeeld in bespreekstukken en hamerstukken. Bekijk de lijst van deze besluiten, met korte toelichtingen per besluit.

Bespreekstukken

Uitvoering van motie 2023-128M ‘Prioritering projecten en weerstandsratio binnen de afgesproken bandbreedte’

Op 7 november 2023 heeft de gemeenteraad met motie 2023-128M het college gevraagd om nader geïnformeerd te worden op welke wijze projecten impact hebben op de begroting en weerstandsvermogen van de gemeente. In deze raadsinformatiebrief wordt deze informatie aan de raad gegeven.

Hamerstukken

Tussenstand Uitvoeringsprogramma Jeugd en Onderwijs 2022 – 2024

In Amersfoort willen we dat alle kinderen en jongeren in de stad gezond, veilig en kansrijk opgroeien. Hoe we daar met alle partners in de stad aan werken, staat in het uitvoeringsprogramma Jeugd en Onderwijs 2022-2024. Dit is tot stand gekomen samen met Amersfoortse onderwijsinstellingen en andere organisaties betrokken bij jeugd. Het programma is nu halverwege en ligt over het geheel genomen op koers. Voorbeelden zijn het project Kansrijk Funderend Onderwijs, de inzet van social workers op 12 basisscholen, OSJ-teams (Onderwijs en Specialistische Jeugdhulp) op 12 scholen, het project Kansrijk Liendert en de nieuwbouw van IKC’s (Integraal Kindcentrum) in Schothorst. Sommige plannen zijn vertraagd. Dat heeft verschillende oorzaken zoals de complexiteit van projecten, nieuw rijksbeleid en maatschappelijke veranderingen. In 2024 wordt een nieuw uitvoeringsprogramma Jeugd en Onderwijs opgesteld voor de periode 2025 – 2026.

Tussentijdse evaluatie regeling opkoopbescherming

De opkoopbescherming is in 2022 in Amersfoort ingevoerd nadat de schaarste aan betaalbaar koopaanbod in de jaren ervoor zeer fors was toegenomen. Deze schaarste werd mede veroorzaakt doordat investeerders steeds meer koopwoningen aankochten om te gaan verhuren. De gevolgen werden vooral gevoeld door koopstarters, voor wie de eerste woningaankoop steeds moeilijker werd. Dit vormde aanleiding voor de invoering van de opkoopbescherming, waarmee koopwoningen niet zomaar meer aangekocht mogen worden voor de verhuur. Enkel onder bepaalde voorwaarden mogen beschermde woningen met een vergunning nog verhuurd worden (bijvoorbeeld ouders die een woning aan een kind verhuren). De opkoopbescherming is recent tussentijds geëvalueerd. Hieruit volgt dat de regeling de beschikbaarheid van betaalbaar koopaanbod verbetert, waardoor onder meer koopstarters meer kans maken op een koopwoning. Wel blijken in de praktijk nog woningen in strijd met de regels verhuurd te worden. Daarom wil de gemeente de regeling doorzetten en maatregelen treffen om (data gestuurd) toe te zien en te handhaven als partijen zich niet aan de regels houden.

Consultatie Jaarplan Auditcommissie 2024

Protocol Sociaal Domein 2023 - Verantwoording zorgadministraties BBS en SDO

De gemeente Amersfoort verzorgt de centrale inkoop en verantwoording van bestedingen van hulp en ondersteuning in het kader van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) 2015 en de Jeugdwet voor de regio Amersfoort. Amersfoort let verantwoording af over de gehele regio en is derhalve afhankelijk van de informatie van zorgadministraties van de andere gemeenten in de regio. Uitvoeringsorganisatie BBS verzorgt de zorgadministratie voor de gemeenten Baarn, Bunschoten en Soest. SDO doet dat voor de gemeente Leusden. Om ervoor te zorgen dat de gemeente Amersfoort correcte en betrouwbare informatie krijgt van de genoemde zorgadministraties is het Protocol Sociaal Domein 2023 - Verantwoording zorgadministraties BBS en SDO vastgesteld door het college.

Intentieovereenkomst samenwerking gebruikerscollectief warmte - Gemeente Amersfoort

Het college gaat samenwerken met de gebruikersvereniging warmte i.o. uit de wijken Luiaard, Kattekampen en het Bergkwartier-Noord. Hiervoor is een intentieovereenkomst opgesteld. De bedoeling is om samen te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het realiseren van een duurzame warmtevoorziening voor de buurten. Zij willen ook onderzoeken of en hoe deze samenwerking een bijdrage kan leveren aan een duurzame, betrouwbare en betaalbare warmtevoorziening voor heel Amersfoort.

Stand van zaken en vervolgproces Schothorsterlaan 88

De uitwerking van het burgerinitiatief om in co-creatie een ontwikkeling te realiseren op de Schothorsterlaan 88 is in januari 2021 tot stilstand gekomen. De waardebepaling vanuit RWA maakte verdere planvorming op basis van kostenneutraliteit onmogelijk. De recent uitgevoerde taxaties en principe afspraken met RWA geven zicht op een verwervingsproces en reële waardering om de locatie mogelijk aan te kopen. Om het plan van de bewoners te kunnen uitwerken en te realiseren, dient geld beschikbaar te worden gesteld door de gemeente. Aan de raad wordt gevraagd of deze bereid is om financiën beschikbaar te stellen om de locatie te verwerven.

Subsidieplafond projectsubsidieregelingen sport en bewegen 2024

De gemeente Amersfoort stelt jaarlijks subsidieplafonds voor de twee projectsubsidieregelingen sport en bewegen vast. Dit zijn de regelingen voor activiteiten en voor investeringen. Voor beide is in 2024 een budget beschikbaar van € 253.775. In totaal gaat het dus om € 507.550 in 2024.

Benoemen lid Adviescommissie Omgevingskwaliteit voor de discipline Architectuur

De Adviescommissie Omgevingskwaliteit bestaat uit een zestal leden en de stadsbouwmeester. De benoeming van de leden geldt voor een periode van 3 jaar, met de mogelijkheid om de benoeming nog eenmaal met een periode van 3 jaar te verlengen. In verband met het stoppen van een architectlid wordt aan de raad voorgesteld om een nieuwe lid te benoemen voor de periode van 3 jaar.

Beleidsregels terug– en invordering bedrijfskapitaal Tozo gemeente Amersfoort

In de coronaperiode (2021) heeft het kabinet als onderdeel van een breed steunpakket de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers) ingevoerd. Dit is een tijdelijke regeling ter ondersteuning van zelfstandigen. In 2022 werd deze verlengd. Met dit besluit worden de gemeentelijke beleidsregels op inhoud en termijnen van terug– en invordering aangepast aan de wijzigingen van de Tozo.

Kaderstellende notitie Soesterweg 342 (Van Rijnsoeverlocatie)

Aan de Soesterweg 342 ligt het terrein van de firma Van Rijnsoever. Ontwikkelaar Jongerius Invest heeft een plan gemaakt voor de herontwikkeling van het terrein. In het plan komen er maximaal 60 woningen en een werkfunctie. Om de ontwikkeling aan de Soesterweg 342 mogelijk te maken moet de gemeente het omgevingsplan aanpassen. Hierbij gebruikt zij het stappenplan voor complexe ontwikkelingen uit de participatiegids. De eerste stap is het verkennen van de haalbaarheid en wenselijkheid van de nieuwe plannen. Daarover zijn meerdere gesprekken gevoerd met de omgeving. Op basis van de verkenning is de kaderstellende notitie opgesteld. Die beschrijft de voorwaarden waarbinnen de plannen kunnen worden gebouwd. De gemeenteraad moet deze kaderstellende notitie vaststellen.

Volledige lijst

Benieuwd naar de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken? Bekijk deze op Politiek Portaal.