Samenvatting collegebesluiten 27 februari 2024

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten, onderverdeeld in bespreekstukken en hamerstukken. Onderstaand vindt u de lijst van deze besluiten, inclusief korte toelichtingen per besluit.

Bespreekstukken

Meerjarige projectsubsidie 2025-2028 

Er is in Amersfoort veel behoefte aan een gevarieerd en professioneel aanbod van kunst en cultuur dat voor een breed en divers publiek toegankelijk is. De subsidieregeling ‘Meerjarige projecten professionele kunst en cultuur 2025-2028’ biedt organisaties en verenigingen zonder winstoogmerk vier jaar lang subsidie om bijvoorbeeld voorstellingen, exposities, kunst in de openbare ruimte, festivals of evenementen te organiseren. Per jaar is er 975.000 euro beschikbaar. Voor 2025-2028 zijn er 34 aanvragen ingediend van in totaal ruim 1,7 miljoen euro. Een onafhankelijke commissie Brede Adviesgroep Cultureel Klimaat (BACK) heeft de aanvragen beoordeeld. Vanaf 2025 ontvangen 16 organisaties vier jaar lang de meerjarige projectsubsidie. Alle aanvragers krijgen persoonlijk bericht over de uitslag. Organisaties die de meerjarige subsidie niet ontvangen, kunnen in de meeste gevallen een beroep doen op de jaarlijkse projectsubsidieregeling of een andere gemeentelijke kunst- en cultuursubsidie. 

Hamerstukken

Regionale aanbesteding trapliften 

De gemeenten in de regio Amersfoort gaan opnieuw gezamenlijk trapliften inkopen. Het contract met de huidige leverancier loopt op 30 juni 2024 namelijk af. Zodoende is er een nieuwe aanbesteding nodig. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen van inwoners in hun zelfredzaamheid via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De ondersteuning is bedoeld om mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Het bieden van trapliften draagt daaraan bij. 

Protocol Sociaal Domein 2023 Regio Amersfoort (opstartkosten MetMaya) 

Het college heeft het Protocol Sociaal Domein 2023 Regio Amersfoort (Opstartkosten 2023 MetMaya) vastgesteld. In opdracht van de gemeenten in de regio biedt MetMaya sinds 1 januari 2024 specialistische jeugdhulp in de regio Amersfoort. In 2023 hebben de oprichters van MetMaya  - Youké, GGz Centraal en De Rading - opstartkosten gemaakt die door de gemeenten worden vergoed. Dit protocol regelt de verantwoording van deze opstartkosten.  

Controleplan 2024 

Om te zorgen dat de financiële middelen van gemeente Amersfoort op een goede manier én zonder grote risico’s worden uitgegeven vinden er (extra) interne controles plaats. Hoe dat werkt staat in een controleplan beschreven. Het nieuwe controleplan geldt voor het jaar 2024.

Vaststellen bestemmingsplan Partiële herziening Soesterkwartier- aanpassen geluidzone gezoneerd industrieterrein 

De gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan 'Soesterkwartier' heeft als doel de  omtrek van de geluidzone van het gezoneerde industrieterrein Isselt aan te passen.  Dat houdt in dat de geluidzone wordt uitgebreid tot aan de wegen in de hoek van de Twentseweg – Dollardstraat. De omliggende woningen blijven buiten deze geluidzone. In het huidige bestemmingsplan 'Soesterkwartier' vallen delen van de woningen aan de Dollardstraat 128 t/m 274 binnen de huidige geluidzone. Met deze gedeeltelijke herziening wordt de geluidzone ten zuiden van de Dollardstraat verkleind, waardoor deze woningen niet langer onder de geluidzone vallen. Dit biedt betere bescherming tegen geluidsoverlast van het gezoneerde industrieterrein. Gedurende een periode van 6 weken heeft het ontwerpbestemmingsplan 'Partiële herziening Soesterkwartier – aanpassen geluidzone gezoneerd industrieterrein' ter inzage gelegen. Omdat er tijdens de periode van ter inzage ligging van het ontwerpbestemmingsplan geen zienswijzen zijn ingediend, is er geen aanleiding om het plan niet vast te stellen of te wijzigen. Daarom wordt het bestemmingsplan ongewijzigd voor vaststelling aan de raad voorgelegd.

Vaststelling bestemmingsplan Over de Laak - Speelpolder en beeldkwaliteitseisen  

Het gebied Over de Laak – Speelpolder is op dit moment een agrarisch perceel met een boerderij, agrarische bebouwing en grasland. In verschillende beleidsdocumenten en visies is vastgelegd dat het gebied wordt gewijzigd naar een groen recreatief gebied. Om dit mogelijk te maken, is het ontwerpbestemmingsplan Over de Laak – Speelpolder opgesteld. Op basis van dat ontwerpbestemmingsplan kan het gebied wijzigen naar een groengebied met een recreatieve functie en 3 woningen; de bestaande boerderij en 2 nieuwe woningen, ongeveer ter plaatse van huidige agrarische bebouwing. Het ontwerpbestemmingsplan heeft 6 weken ter inzage gelegen. Ook het document met beeldkwaliteitseisen voor de bebouwing in het gebied heeft ter inzage gelegen. Er zijn 6 zienswijzen ingediend. Het college vraagt de raad het bestemmingsplan vast te stellen.

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen omgevingsvergunning Amerhorst, Zandbergenlaan 44 

In oktober 2023 heeft de gemeenteraad het uitwerkingsvoorstel Amerhorst vastgesteld. Daarna is de aanvraag omgevingsvergunning in gang gezet en ingediend op 4 december 2023. Het college vraagt de raad om medewerking om dit mogelijk te maken door het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen. Nadat de raad het besluit hierover heeft genomen (naar verwachting op 26 maart 2024), ligt de ontwerp-omgevingsvergunning met de ontwerp ontheffing hogere grenswaarde gedurende zes weken ter inzage. Als er geen zienswijzen zijn ingediend, wordt de vergunning verleend. Als er wel zienswijzen zijn, legt het college aan de gemeenteraad voor hoe hiermee om te gaan.

Samenwerkingsafspraken Werkgeversservicepunt Regio Amersfoort 

In de arbeidsmarktregio Amersfoort geven de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest, Woudenberg en UWV samen vorm aan de werkgevers- en werkzoekendendienstverlening, conform de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI). De uitvoering van een groot deel van deze taken hebben we in onze regio belegd in de gezamenlijke netwerkorganisatie Werkgeversservicepunt regio Amersfoort (WSP). Aangezien er (o.a.) (persoons)gegevens worden uitgewisseld tussen de deelnemende partijen, hebben de partijen een samenwerkingsovereenkomst afgesloten over o.a. de opdracht/ het doel van het WSP, de financiën, gegevensuitwisseling en privacy en de grondslagen voor de samenwerking om te voldoen aan de wettelijke vereisten met betrekking tot privacy.

Stand van zaken jeugdbescherming 

Als er zorgen zijn om de veiligheid of ontwikkeling van een kind krijgen gezinnen te maken met veel professionals en organisaties, die zich na elkaar of tegelijkertijd met het gezin bezighouden. In 2022 heeft de Rekenkamer op verzoek van de gemeenteraad onderzoek gedaan naar ervaringen van ouders met de jeugdbescherming in Amersfoort. De Raad heeft de aanbevelingen uit dit onderzoek overgenomen en deze zijn vertaald in een plan van aanpak. De gemeente heeft acties en projecten uitgezet om de knelpunten in beeld te brengen en te zorgen dat kinderen en ouders goed worden begeleid en ondersteund en dat voor hen duidelijk is wat zij kunnen en mogen verwachten van alle betrokken partijen.

Opdrachtverstrekking voor informatiediensten Monitor- en stuurinformatie 

Stichting Inlichtingenbureau verzorgt sinds 2015 het berichtenverkeer tussen gemeenten en zorgaanbieders op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet (Jw). Daarnaast biedt het Inlichtingenbureau gemeenten management- en stuurinformatie via de diensten ‘Stuurinformatie iWmo’ en ‘Stuurinformatie iJw’. Door een wetswijziging kan het Inlichtingenbureau deze diensten alleen verzorgen na een expliciete opdracht van de gemeente. Het college verstrekt deze opdracht. Hiermee kan het Inlichtingenbureau gegevens uit het berichtenverkeer bewaren. Zo krijgt de gemeente meer inzicht in het gebruik van en het proces rondom het berichtenverkeer tussen gemeenten en aanbieders van (jeugd)hulp en ondersteuning.

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Amerhorst 

In oktober 2023 heeft de gemeenteraad het uitwerkingsvoorstel Amerhorst vastgesteld Daarna is de aanvraag omgevingsvergunning in gang gezet en ingediend op 4 december 2023. Het college vraagt de raad medewerking om dit mogelijk te maken door het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen. Na het raadsbesluit op 26 maart 2024 (voorafgegaan door behandeling in de commissie Omgeving van 12 maart 2024), ligt de ontwerp-omgevingsvergunning met de ontwerp ontheffing hogere grenswaarde voor geluid gedurende zes weken ter inzage. Als er geen zienswijzen zijn ingediend, wordt de vergunning verleend. Als er wel zienswijzen zijn, legt het college aan de gemeenteraad voor hoe hiermee om te gaan.

Actualiseren participatiegids voor participatie rond ruimtelijke ontwikkelingen 

In 2020 heeft de gemeenteraad de participatiegids voor ruimtelijke ontwikkelingen vastgesteld. Naast doelen en uitgangspunten voor alle participatie rond ruimtelijke ontwikkelingen, geeft de gids ook aan welke stappen we in Amersfoort doorlopen bij de meest complexe ruimtelijke ontwikkelingen. Sinds 2020 heeft de gemeenteraad een aantal besluiten genomen die leiden tot aanpassingen van de participatiegids. Het college vraagt de raad nu de aangepaste participatiegids vast te stellen.

Donaties hulpverlening na humanitaire natuurrampen 

Beantwoording schriftelijke raadsvragen over:  

  • Samenfoort
  • De traumahelikopter bij het Meander Ziekenhuis 

Benieuwd naar de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken? Bekijk deze op Politiek Portaal.