Samenvatting collegebesluiten 26 maart 2024

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten, onderverdeeld in bespreekstukken en hamerstukken. Onderstaand vindt u de lijst van deze besluiten, inclusief korte toelichtingen per besluit.

Bespreekstukken 

Er zijn deze week geen bespreekstukken.

Hamerstukken 

Vaststellen uitwerkingsvoorstel Heideweg 23 cb 

Met het vaststellen van het uitwerkingsvoorstel Heideweg wordt de ontwikkeling mogelijk van 35 woningen op het terrein van zalencentrum Houtrust in Hooglanderveen. Het gaat om een mix van woningen voor starters op de woningmarkt, senioren en gezinnen. Het plan gaat uit van een kleine, beschutte woonwijk, ontsloten vanaf de Heideweg. De ontwikkeling sluit qua schaal en grootte goed aan op de bestaande bebouwing, met behoud van privacy van de huidige bewoners. Na vaststelling van het uitwerkingsvoorstel start de wijziging van de bestaande bestemming om de ontwikkeling mogelijk te maken.

Vaststellen vragenlijst jaarverantwoording onderwijsachterstandenbeleid LEA VVE 2023 

De gemeente ontvangt van de Rijksoverheid geld voor de uitvoering van de gemeentelijke taken rondom het onderwijsachterstandenbeleid. Hieruit financiert de gemeente bijvoorbeeld de Voor- en vroegschoolse educatie voor peuters met een risico op een taalachterstand. Ieder jaar vraagt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een vragenlijst in te vullen over de besteding van het geld. 

Vaststellen bestuursopdracht programma maatschappelijke voorzieningen

Amersfoort groeit. Dat vraagt om een voorzieningenniveau dat aansluit bij de behoeften van onze inwoners en meebeweegt met de groei van het aantal en de veranderende demografische samenstelling van onze inwoners. Met het vaststellen van de bestuursopdracht voor het programma maatschappelijke voorzieningen start het college met de uitwerking van haar ambities op het gebied van voorzieningen in de stad. Het programma geeft invulling en uitvoering aan ontwikkelopgave zes uit de omgevingsvisie Amersfoort 2030-2040 en richt zich op het creëren, invullen en behouden van voldoende (flexibele) ruimte voor maatschappelijke voorzieningen in de stad. 

Wijziging Beleidsregels Energiearmoede Amersfoort  

Het college heeft besloten om de isolatiesubsidie voor inwoners met een laag inkomen met 9 maanden te verlengen tot het einde van 2024. Over de verlenging van de looptijd van de subsidie is afgestemd met de Provincie Utrecht.

Verordening Jeugdhulp 

Het college vraagt de gemeenteraad om de aangepaste verordening jeugdhulp vast te stellen. De verordening bestaat uit algemene regels die de wijkteams en de gemeente in Amersfoort gebruiken bij het bepalen van de ondersteuning van jeugd met een hulpvraag. Dit is aanvullend op de regelgeving van de Jeugdwet. De tekst van de verordening jeugdhulp is nu leesbaarder en duidelijker geworden en geactualiseerd. De verordening biedt inwoners duidelijkheid en rechtszekerheid en voorkomt willekeur. De aanpassingen zijn tekstueel van aard, het beleid is niet gewijzigd. 

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Kamer 10 De Nieuwe Stad 

Voor De Nieuwe Stad is een bestemmingsplan in procedure. Dit bestemmingsplan maakt het mogelijk om aan het gebied een mix van functies toe te voegen waaronder zo’n 850 woningen, 10.000 m2 kantoorruimte, ruimte voor bedrijven, horeca, culturele en maatschappelijke voorzieningen en een groene en autoluwe buitenruimte met aandacht voor duurzaamheid en klimaatveranderingen. De procedure over dit bestemmingsplan is nog niet afgerond. Voor de bouw van 133 woningen op de hoek van de Brabantsestraat en de Amsterdamseweg/Nieuwe Poort (aangeduid als kamer 10) wil de ontwikkelaar wel graag bouwen. Hiervoor hebben zij in 2023 een aanvraag omgevingsvergunning ingediend. De omgevingsvergunning kamer 10 past binnen het ontwerpbestemmingsplan dat voor De Nieuwe Stad in procedure is. De gemeente wil meewerken aan Kamer 10 omdat de vraag naar woningen erg groot is. Na het besluit van de gemeenteraad over de ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor bouwplan Kamer 10 kan de ontwerp omgevingsvergunning voor 6 weken ter inzage worden gelegd. Iedereen die dat wil, kan dan reageren met een zogenaamde zienswijzen. 

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Sextant 1 

Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het bouwen van 11 appartementen aan de Sextant 1. Om een omgevingsvergunning te kunnen verlenen voor het realiseren van de 11 appartementen op het perceel Sextant 1, is een uitgebreide vergunningprocedure noodzakelijk. Het plan past namelijk niet in het bestemmingsplan. Omdat het plan wel goed past bij de omgeving, vraagt het college de gemeenteraad om het plan mogelijk te maken door een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Na dit besluit liggen de ontwerpomgevingsvergunning en de ontwerpverklaring van geen bedenkingen zes weken ter inzage. Als er geen zienswijzen zijn, wordt de vergunning verleend. Als er wel zienswijzen zijn, legt het college in een voorstel aan de gemeenteraad voor hoe hiermee om te gaan. 

Bedrijventerreinenstrategie regio Amersfoort  

In opdracht van regio Amersfoort heeft advies- en onderzoeksbureau STEC-groep een adviesrapport voor de bedrijventerreinenstrategie opgeleverd. Hieruit blijkt o.a. een behoefte aan extra ruimte voor werken en schuifruimte. Schuifruimte is ruimte waar bedrijven zich naartoe kunnen verplaatsen omdat deze beter passend is. Hierdoor kunnen bestaande bedrijventerreinen worden verbeterd.

Start MetMaya en transformatie jeugdhulp regio Amersfoort 

Sinds 1 januari 2024 biedt MetMaya in Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg specialistische jeugdhulp vanuit MetMaya teams. Dit is aanvullend op de ondersteuning en hulp die via onder andere het welzijnswerk en door de lokale (wijk)teams worden geboden. De regio Amersfoort heeft met MetMaya gekozen voor een intensieve samenwerking met één contractpartner die werkt vanuit een vooraf vastgesteld budget. Tegelijkertijd is ook een nieuwe manier van (samen)werken gestart gericht op het organiseren van een netwerk rondom onze jeugd. Dit is innovatief én ook uitdagend en heeft een intensieve voorbereiding gevraagd in aanloop naar 1 januari 2024. Met name van MetMaya, maar ook van de gemeenten en andere regionale en lokale partners. Ook in 2024 bouwen we met elkaar verder aan passende jeugdhulp voor kinderen, jongeren en gezinnen die dat nodig hebben. Met de nieuwe werkwijze kunnen we de jeugdhulp verbeteren en op de lange termijn beschikbaar en betaalbaar houden. 

Stand van zaken deelmobiliteit 

Het gebruik van deelmobiliteit in plaats van eigen autobezit vergroot de leefbaarheid van de stad. Het leidt tot minder geparkeerde en rijdende auto’s, waardoor er ruimte ontstaat voor andere doeleinden, zoals vergroening. Om deelmobiliteit te stimuleren gaan we inwoners in de komende jaren meer kennis laten maken met deelmobiliteit. Daarvoor starten we diverse projecten en nemen we maatregelen. Door gebruik te maken van deelvervoer kunnen inwoners een beter passend vervoermiddel kiezen voor hun reis. 

Beantwoording schriftelijke raadsvragen over:  

  • Uitvoering motie 'voorkom onnodig extra lijden van dieren'
  • Uitfaseren biomassa
  • Scheuren in muren heien Nieuwe Stadhuis
  • Collegebericht Proef palen Huis voor de Stad vast te stellen
  • Vervolgvragen collegebericht Proef palen Huis voor de Stad
  • Trillingsschade en paalsysteem nieuw stadhuis
  • Tweede set vervolgvragen - proef palen van Huis voor de Stad vast te stellen

Benieuwd naar de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken? Bekijk deze op Politiek Portaal.