Samenvatting collegebesluiten 23 april 2024

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten, onderverdeeld in bespreekstukken en hamerstukken. Onderstaand vindt u de lijst van deze besluiten, inclusief korte toelichtingen per besluit.

Bespreekstukken 

Handelingsperspectief Buitengebied Regio Amersfoort  

Het college stelt aan de gemeenteraad voor om het Handelingsperspectief Buitengebied Regio Amersfoort vast te stellen. Het Handelingsperspectief geeft richting aan de toekomst van het buitengebied van regio Amersfoort. De toekomst van het buitengebied staat onder druk. Dit komt onder meer door de afname van natuurwaarden, de stikstofproblematiek, klimaatverandering en conflicterende belangen tussen stad en land. Verschillende functies claimen meer ruimte dan er beschikbaar is. In het Handelingsperspectief Buitengebied Regio Amersfoort staat wat deze ontwikkelingen voor de Regio Amersfoort betekenen en wat het regionale toekomstperspectief is voor natuur, landbouw, recreatie en energieopwekking. Veel betrokken partijen dachten mee over de richting van het Handelingsperspectief. Denk aan agrariërs, natuurorganisaties en recreatiepartners. Het resultaat is een Handelingsperspectief Buitengebied dat zorgt voor samenhang tussen de verschillende ontwikkelingen in de regio. Het maakt duidelijk dat het buitengebied zal veranderen en schetst mogelijkheden hoe dat te doen. Het Handelingsperspectief Buitengebied wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 door de gemeenteraden van Eemnes, Bunschoten, Baarn, Soest, Amersfoort, Leusden en Woudenberg als regionale leidraad vastgesteld. 

Peiling prioriteitstelling Uitvoering- en Handhavingstrategie en Uitvoeringsprogramma 

Het college wil de Uitvoerings- en Handhavingsstrategie en het daarbij behorende Uitvoeringsprogramma vaststellen. Het college vraagt de raad via een peiling zich uit te spreken over de belangrijkste prioriteiten op het gebied van vergunningverlening en handhaving. Met de uitkomsten van de peiling stelt het college een nieuw uitvoeringsprogramma op.

Hamerstukken

Uitwerkingsvoorstel Heideweg-Houtrust 

Met het vaststellen van het uitwerkingsvoorstel Heideweg wordt de ontwikkeling mogelijk van 35 woningen op het terrein van zalencentrum Houtrust in Hooglanderveen. Het gaat om een mix van woningen voor starters op de woningmarkt, senioren en gezinnen. Het plan gaat uit van een kleine, beschutte woonwijk, ontsloten vanaf de Heideweg. De ontwikkeling sluit qua schaal en grootte goed aan op de bestaande bebouwing, met behoud van privacy van de huidige bewoners Na vaststelling van het uitwerkingsvoorstel wordt gestart met de wijziging van de bestaande bestemming om de ontwikkeling mogelijk te maken.

Jaarstukken 2023, geactualiseerde begroting 2024 en ontwerpbegroting 2025 Veiligheidsregio Utrecht

De Veiligheidsregio Utrecht organiseert ook voor inwoners van Amersfoort brandweerzorg en crisisbeheersing. De gemeenteraad wordt daarom jaarlijks in de gelegenheid gesteld een zienswijze te geven op de financiële stukken van de Veiligheidsregio Utrecht.

Verklaring van geen bedenkingen bouw ambulancepost Middelhoefseweg 

De Ravu (Regionale Ambulancezorg Voorziening Utrecht) wil haar nieuwe ambulancepost op het parkeerterrein aan de Middelhoefseweg realiseren. De post moet ruimte bieden aan 17 voertuigen en bestaat verder uit kantoorruimte, verblijfsruimte voor het dienstdoende personeel en een parkeerplaats voor 24 auto’s voor het personeel. Om dit plan uit te voeren is een omgevingsvergunning aangevraagd. Het college stelt de gemeenteraad voor om een verklaring van geen bedenkingen af te geven. De omgevingsvergunning en de bijbehorende stukken liggen vanaf begin juni 2024 zes weken ter inzage. Belanghebbenden kunnen dan eventueel een beroep indienen bij de Rechtbank en worden op de hoogte gesteld van het besluit en de beroepstermijn. 

Ontwerp verklaring van geen bedenkingen Kamer 2 De Nieuwe Stad 

Voor De Nieuwe Stad is een bestemmingsplan in procedure. Dit bestemmingsplan maakt het mogelijk om aan het gebied een mix van functies toe te voegen waaronder ongeveer 850 woningen, 10.000 m2 kantoorruimte, ruimte voor bedrijven, horeca, culturele en maatschappelijke voorzieningen, en een groene en autoluwe buitenruimte met aandacht voor duurzaamheid en klimaatveranderingen.  

De procedure over dit bestemmingsplan is nog niet afgerond. De ontwikkelaar wil wel graag op korte termijn starten met de realisatie van een gebouw in kamer 2, de locatie ten oosten van de voormalige Prodentfabriek, en heeft daarvoor een aanvraag omgevingsvergunning ingediend. De gemeente wil daar medewerking aan verlenen omdat de vraag naar woningen erg groot is, de omgevingsvergunning voor kamer 2 de bouw van 24 woningen mogelijk maakt, de omgevingsvergunning vorig jaar al is ingediend en deze omgevingsvergunning past binnen het ontwerpbestemmingsplan dat voor De Nieuwe Stad in procedure is.  

Na besluit van de gemeenteraad over de ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het bouwplan, kan de ontwerp omgevingsvergunning voor 6 weken ter inzage worden gelegd en kunnen mensen reageren op de vergunning.

Resultaten aanpak leefbaarheid Amersfoort 2023 

De gemeente, woningcorporaties en partners hebben met ondernemers en inwoners extra geïnvesteerd om de leefbaarheid in een aantal gebieden te verbeteren met buurtaanpakken in Schothorst, Liendert, Berg Zuid, Hoefkwartier en de Laak in Vathorst. Zo zijn er ontmoetingsruimtes gemaakt, waren er opschoondagen, maakten jongeren muurschilderingen om een steeg op te fleuren en hen te betrekken bij hun omgeving en leerden kinderen beter samenspelen met hulp van een pedagogisch beweegcoach. Deze extra inzet heeft een positief effect. Wel zien we dat een gebiedsgerichte aanpak vraagt om duurzame samenwerking en continuïteit. De aanpak in deze gebieden krijgt dan ook vervolg in 2024.

Het college heeft de raad geïnformeerd over: 

•    Fietsenstalling Amersfoort Centraal (collegebesluit)  
•    Kunstgrasveld Amsvorde (collegebericht) 
•    Voortgangsbericht verhuizing Sociale Banken Amersfoort (collegebericht)

Beantwoording schriftelijke raadsvragen over: 

•    ‘De BOA-organisatie’ 

Benieuwd naar de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken? Bekijk deze op Politiek Portaal.