Samenvatting collegebesluiten 21 november 2023

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten, onderverdeeld in bespreekstukken en hamerstukken. Bekijk de lijst van deze besluiten, met korte toelichtingen per besluit.

Bespreekstukken

Raadsinformatiebrief voor bijgesteld plan van aanpak ombuigingen 2026 en volgende jaren

De raad is door het college geïnformeerd over ombuigingsvoorstellen bij de Kadernota 2025-2028 en daarbij is aangegeven op welke wijze hierover met de raad en de stad in gesprek wordt gegaan. Bij de Begrotingsbehandeling onlangs zijn door de raad moties ingediend om de stad en de raad eerder te betrekken bij dit proces. Deze zijn verwerkt in een aangepast plan van aanpak. De ombuigingsvoorstellen voorzien in een pakket maatregelen van totaal € 24 miljoen structureel. Dit pakket aan maatregelen moet leiden tot het structureel sluitend maken van de begroting voor de jaren 2026 en 2027 en de daarbij te volgen stappen. Tevens komt het college met een financiële meerjarenstrategie voor de lange termijn.

Belastingverordeningen 2024

Op 19 december 2023 heeft de gemeenteraad de belastingverordeningen vastgesteld voor de belastingheffing in 2024. De belastingopbrengsten zijn nodig om de stad te besturen, beheren en ontwikkelen.

Startnotitie Omgevingsprogramma Volkshuisvesting

Het college heeft een brede en stevige aanpak om de wooncrisis aan te pakken. Dat vergt een langdurige aanpak. In de Startnotitie Volkshuisvestingsprogramma staat beschreven hoe het beleid en de aanpak in 2023 en 2024 worden geactualiseerd waarbij ook nieuwe accenten vanuit het Coalitieakkoord verder worden uitgewerkt. Zo wordt er volop ingezet op het bouwen van nieuwe woningen, het beter benutten van bestaande woningen en is er extra aandacht voor bijvoorbeeld ouderen en mensen met een zorgbehoefte.

Hamerstukken

Vervolgonderzoek Omgevingsimpactanalyse Langs Eem en Spoor

Het gebied Langs Eem en Spoor bestaat uit de deelgebieden Wagenwerkplaats, Trapezium, Eemplein, De Nieuwe Stad en Kop van Isselt. Deze deelgebieden worden in samenhang met elkaar ontwikkeld. In totaal is het de bedoeling dat er ruim 5.000 woningen bij komen en daarnaast ruimte voor ondernemers en kleine bedrijven. Een Omgevingsimpactanalyse laat zien wat al deze ontwikkelingen samen betekenen voor bereikbaarheid, gezondheid, natuur, klimaat en groen in Langs Eem en Spoor. Voor doorstroming van autoverkeer en geluid moest aanvullend onderzoek worden gedaan. De uitkomst van de omgevingsimpactanalyse is dat alle onderzochte onderwerpen een positieve, neutrale of te verwaarlozen negatieve impact hebben op de omgeving. Dit betekent dat wij de ontwikkeling van Langs Eem en Spoor niet hoeven aan te passen. Wel is er is bij de uitwerking van de plannen aandacht nodig voor het woon- en leefklimaat van nieuwe bewoners als gevolg van de hoge geluidsbelasting aan de randen van de projecten in Langs Eem en Spoor. Dit moeten we, bij de projecten waar dat nog niet is gedaan, goed onderzoeken vóór een besluit wordt genomen. De uitkomsten van de omgevingsimpactanalyse bevestigen het belang van de mobiliteitstransitie: alternatieven voor de auto (onder andere fiets, OV, MaaS en deelvervoer) maken Langs Eem en Spoor en de rest van de stad aantrekkelijker en leefbaarder voor iedereen. 

Audit externe partijen 2023

Periodiek verricht de gemeente Amersfoort een onderzoek (audit) naar externe partijen waarmee de gemeente als regiegemeente mee samenwerkt. De audit heeft het karakter van een evaluatie, waarin de financiële positie van de externe partij en de te behalen beleidsdoelen aan bod komen. Het resultaat van het onderzoek is een rapportage, die het college vaststelt en die het college aanbiedt aan de auditcommissie voor behandeling. In 2023 is onderzoek uitgevoerd bij: 

  • Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) Beheer
  • Regionale Samenwerkingsmaatschappij (ROM), incl. Participatiefonds ROM Regio Utrecht
  • IndeBuurt033
  • Samenfoort PO Huisvestingscoöperatie Amersfoort U.A.
  • Samenfoort VO Huisvestingscoöperatie Amersfoort U.A. 

Het onderzoek is afgerond en de rapportage met bevindingen is beschikbaar.

Aanbesteding leerlingenvervoer

Ouders of verzorgers kunnen bij de gemeente een aanvraag doen voor leerlingenvervoer. Bijvoorbeeld als hun kind door een beperking naar een speciale school gaat die een eind uit de buurt ligt en het niet lukt om zelf het vervoer te regelen. De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg kopen gezamenlijk het leerlingenvervoer in. Deze gemeenten gaan vanaf het schooljaar 2024 – 2025 het taxivervoer opnieuw aanbesteden. De huidige contracten met de vervoerders lopen namelijk af per 31 juli 2024. Bij deze aanbesteding wordt de inbreng van de scholen, de ouders, gemeenten, de huidige vervoerders, adviesraden en de door bestuurders vastgestelde uitgangspunten voor het leerlingenvervoer meegenomen.

Subsidieplafond vaststellen en het openstellen van de subsidieregeling projecten lokale journalistiek

Met de subsidieregeling projecten lokale journalistiek stimuleert de gemeente Amersfoort journalistieke initiatieven. De derde ronde is open van 22 november t/m 29 november 2023 waarbij €22.500,- beschikbaar is.

Definitief ontwerp Voorkomen wateroverlast Dollardstraat-Spaarnestraat e.o.

In de Dollardstraat en de Spaarnestraat is meer kans op wateroverlast als het erg hard of langere tijd regent. De gemeente wil daarom de riolering in deze straten en een klein deel van de Gouwe-, Berkel- en Merwedestraat aanpassen. Bewoners krijgen de mogelijkheid om de regenpijp van hun woning te laten afkoppelen van het vuilwaterriool en aan te sluiten op het nieuwe regenwaterriool. Het aanpassen van het riool biedt ook kansen om de buurt te vergroenen en het parkeren beter te organiseren.

Intrekkingsbesluit Toekomstfonds Onderwijs & Arbeidsmarkt

De huidige opzet van de subsidieregeling Toekomstfonds Onderwijs Arbeidsmarkt (TOA) voldoet niet meer. Een onafhankelijke commissie die de aanvragen beoordeelde, concludeerde dat het aantal aanmeldingen en het niveau van aanvragen de afgelopen jaren minder geworden. De commissie heeft daarom geadviseerd de Agenda Onderwijs Arbeidsmarkt en het Toekomstfonds Onderwijs Arbeidsmarkt te herijken. De subsidieregeling TOA is stopgezet en de agenda Onderwijs Arbeidsmarkt is herijkt in de Integrale Opdracht Onderwijs-Arbeidsmarkt. De speerpunten van het TOA, waaronder kansen op de arbeidsmarkt voor jongeren vergroten, vallen binnen de integrale opdracht. Het vrijgekomen budget subsidieregeling TOA (200.000 euro) wordt naar de integrale opdracht overgeheveld.

Aanwijzing BABS

Om bevoegd te zijn om huwelijken en partnerschappen te sluiten wordt een medewerker van de Burgerlijke Stand aangewezen als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke stand.

Vaststellen subsidieplafond en deelsubsidieplafonds subsidieregeling projecten#Indebuurt 2022

Het college stelt de budgetten voor de subsidies vast die via de subsidieregeling projecten#Indebuurt2022 aan te vragen zijn. Hiermee is er vanaf 1 januari 2024 weer subsidie beschikbaar voor activiteiten van inwoners en organisaties via de regeling Projecten#Indebuurt2022. Het gaat om activiteiten die onderling contact en verbondenheid tussen inwoners en actieve betrokkenheid van inwoners bij en in hun eigen buurt vergroten. Met deze regeling zorgen we voor de sociale samenhang in Amersfoort.

Beantwoording schriftelijke raadsvragen over: 

  • Mantelzorgwoningen in Amersfoort
  • Bouwdepot  

Benieuwd naar de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken? Bekijk deze op Politiek Portaal