Samenvatting collegebesluiten 1 april 2025

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten. Dit zijn de besluiten met een korte toelichting van deze week.

Samenvatting collegebesluiten 

Convenant gehandicaptenparkeerkaart

Gemeente Amersfoort start met het gebruik van de ParkerenPlus app, waarmee houders van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) zich digitaal kunnen registreren als GPK-houder. Het gebruik van de app heeft als voordeel dat GPK-houders hun GPK niet meer achter de voorruit moeten leggen om in Amersfoort gebruik te maken van de mogelijkheid om gratis te parkeren. Dit voorkomt diefstal van en fraude met gehandicaptenparkeerkaarten.  

Door in de app een kenteken te koppelen aan een parkeeractie kan in de toekomst ook met een scanvoertuig gecontroleerd worden, waardoor handmatige controle niet meer nodig is en er minder snel fouten worden gemaakt. De ParkerenPlus-app is een landelijke app, waardoor het mogelijk is om het lokale beleid voor gehandicapten parkeren van gemeenten snel en makkelijk op te vragen. Daarnaast kan de app in de aangesloten gemeenten gebruikt worden om te profiteren van de daar geldende voordelen voor betaald parkeren, waardoor registratie per gemeente tot het verleden behoort.  

Het gebruik van de app is niet verplicht, maar zonder het gebruik van de app is het straks voor GPK-houders niet meer mogelijk om in Amersfoort gratis te parkeren.

Peiling omgevingsprogramma Volkshuisvesting

Het college is met nieuw woonbeleid aan de slag en vraagt de raad zich uit te spreken over het woonbeleid voor betaalbare koopwoningen, sociale huurwoningen, verkoop door corporaties en gebiedsgericht woonbeleid met het oog op de leefbaarheid van buurten of plekken.  

Door de woningnood wil het college prioriteit geven aan huisvesting voor mensen die door hun inkomen of leefsituatie in de huidige woningmarkt moeilijk aan geschikte huisvesting kunnen komen. Dit betekent onder andere dat het college prioriteit wil blijven geven aan het toevoegen van sociale huurwoningen, geleidelijk meer betaalbare koopwoningen wil toevoegen, inzet op meer variatie met bijvoorbeeld ook zorgwoningen en woningen voor ouderen.

Afronding project SchoolsOUT

Gemeente Amersfoort onderzoekt hoe scholen en hun besturen een veilig en inclusief schoolklimaat kunnen creëren. Vier middelbare scholen in Amersfoort hebben in de afgelopen drie jaar meegedaan aan het project SchoolsOUT. De scholen kregen ondersteuning om te werken aan een veilig schoolklimaat voor LHBTQIA+ leerlingen. Een positieve norm stellen voor seksuele, gender- en seksediversiteit op scholen was het belangrijkste doel van het project. Dit draagt bij aan een socialer en veiliger schoolklimaat voor iedereen. Na drie jaar is het project ten einde en geëvalueerd.  

Uit de vierjaarlijkse Gezondheidsmonitor Jeugd (2023) blijkt echter dat de acceptatie onder jongeren voor LHBTQIA+’ers flink afneemt. Verliefd zijn op iemand van hetzelfde geslacht vindt nog maar 48 procent van de jongeren normaal. Bij de vorige peiling was dat nog 72 procent. Deze cijfers onderstrepen hoe belangrijk het is om aandacht te blijven vragen voor dit thema op scholen.  

Natuurvolgend beheer

Met natuurvolgend beheer maaien en snoeien we minder en laten we dood hout en bladeren (vaker) liggen. Daarmee versterken we de biodiversiteit en dat is beter voor de natuur. Dit type beheer dat we al uitvoeren in onze bossen, breiden we uit naar de openbare ruimte in de stad. We schuiven hiermee op van strak en netjes naar natuurlijk, speels en ruig. Bijen, vlinders, insecten, schimmels en kleine zoogdieren zijn hierbij gebaat, maar bewoners moeten hier wellicht aan wennen. 

Vervolgproces voor het project Wind op Isselt

Op industrieterrein Isselt wordt al sinds 2012 gekeken naar de mogelijkheden voor de realisatie van twee windturbines. In mei 2024 heeft de gemeenteraad hiervoor de uitgangspunten en voorwaarden vastgesteld in een uitwerkingsvoorstel. Hierin staat onder andere dat de windturbines op deze locatie moeten voldoen aan de nieuwe landelijke normen die het Rijk in 2023 heeft voorgesteld en in juli 2025 zou invoeren.  

Echter, onlangs maakte het Rijk bekend dat de nieuwe normen nog niet ingaan en is het ook niet duidelijk wanneer er wel een besluit wordt genomen. Dat betekent dat tot die tijd, voor projecten van één of twee windturbines de bestaande landelijke normen blijven gelden. Dit geldt ook voor Wind op Isselt.  

Omdat de huidige normen minder streng zijn dan door de raad is vastgesteld, geeft het college aan alleen mee te werken aan een aanvraag voor een omgevingsvergunning als deze voldoet aan de kaders die de gemeenteraad heeft vastgesteld in het uitwerkingsvoorstel. Daarin zijn de concept nieuwe landelijke normen al verwerkt. Aangevuld met duidelijke aanvullende kaders om het effect op gezondheid van inwoners en de natuur te beperken. Het uitwerkingsvoorstel hoeft daarom nu niet aangepast te worden. Het college informeert de gemeenteraad over deze ontwikkeling en blijft zich inzetten voor een zorgvuldig proces met de omgeving en de omgevingsadviesraad. Daarbij vindt het college participatie, gezondheid van inwoners en aandacht voor natuur onverminderd belangrijk.  

Raadsvoorstel AVU begroting 2026

Afval Verwijdering Utrecht (AVU) verwerkt het door de gemeente ingezamelde afval op een verantwoorde manier. Voor 2026 heeft AVU een ontwerpbegroting gemaakt, waaruit blijkt dat de kosten voor afvalverwerking stijgen, vooral door duurdere verwerking van (grof) huishoudelijk restafval. Hierdoor gaat de afvalstoffenheffing omhoog: € 2,28 voor een eenpersoonshuishouden en € 5,04 voor een meerpersoonshuishouden.  

Het college heeft het raadsvoorstel voor de ontwerpbegroting van Afval Verwijdering Utrecht (AVU) 2026 ter goedkeuring aan de raad voorgelegd.

Eerste wijziging van de Verordening leges 2025

Inwoners betalen een bijdrage voor gemeentelijke diensten. De tarieven per dienst staan in de legesverordening. Het college heeft de eerste wijziging van deze verordening ter goedkeuring aan de raad voorgelegd, zodat de kosten voor deze diensten zijn gedekt.

Benoeming leden Jongerenraad Amersfoort 

De jongerenraad Amersfoort krijgt twee nieuwe leden. Deze zijn: Fay Hendrickx en Kuno Deelstra. College van B&W en raad van de gemeente Amersfoort zijn verheugd met deze aanvulling en we wensen hen veel plezier en succes. 

Schriftelijke raadsvragen

Het college heeft de onderstaande raadsvragen beantwoord.

  •  Afwijzing subsidie voor sociale basis in de stad 

Collegeberichten

Het college stelde de onderstaande collegeberichten vast.  

  •  Herinrichting populierenbos groengordel Soesterkwartier - fase2
  • Na intrekken adviesrecht college
  • Deskundigencommissie Van Ark
  • Jongeren in de opvang en stand van zaken van het aantal plekken in de maatschappelijke opvang
  • Schetsontwerp luchtruimherziening
  • Voortgang bij DaVinci
  • Financiële tegemoetkoming Jongerencentrum de Reset
  • Vooraankondiging indeplaatsstelling en toezichtbrief huisvesting vergunninghouders  
  • Convenant veilige steden
  • Stand van zaken Toegankelijkheid Rusthof 

Documenten

Benieuwd naar de onderliggende stukken en gepubliceerde collegeberichten?  Bekijk deze op de website Politiek Portaal.