Vergunningparkeren

In de binnenstad van Amersfoort en in een aantal wijken daaromheen geldt betaald parkeren of vergunningparkeren. In vergunninggebieden is parkeren alleen mogelijk met een parkeervergunning.

Een overzicht van deze gebieden staat op de website van ParkeerService.

In de wijken rondom de binnenstad van Amersfoort (B-vergunninggebieden) is parkeren met een vergunning toegestaan van maandag t/m zaterdag tussen 09.00-20.30 uur. Buiten deze tijden kunnen zowel vergunninghouders als ook niet-vergunninghouders in het gebied parkeren. Bewoners binnen het vergunninggebied kunnen een parkeervergunning voor hun eigen auto(‘s) aanvragen en voor hun bezoek een digitale bezoekersregeling. Ondernemers kunnen maximaal één bedrijfsparkeervergunning aanschaffen.

Een parkeervergunning wordt afgegeven voor één specifiek vergunninggebied waarmee alleen binnen dit vergunninggebied geparkeerd kan worden. Onder voorwaarden is het voor bedrijven mogelijk een parkeervergunning te kopen voor alle vergunninggebieden in en rondom het centrum.

Wie komt in aanmerking voor een parkeervergunning?

Bewoners in het vergunninggebied die niet beschikken over een parkeergelegenheid op eigen terrein of een (ondergrondse) parkeergarage kunnen voor hun auto(‘s) een parkeervergunning aanvragen. Bewoners die wel beschikken over een parkeergelegenheid op eigen terrein of een (ondergrondse) parkeergarage komen voor een eerste auto niet in aanmerking voor een parkeervergunning. Voor de tweede of daaropvolgende auto kan wel een parkeervergunning aangevraagd worden (m.u.v. de vergunninggebieden A1 en A3).

Op de website van Parkeerservice staat beschreven wat wordt verstaan onder parkeergelegenheid op eigen terrein.

Parkeervergunning aanvragen

Als vergunningparkeren wordt ingevoerd in uw wijk of buurt ontvangt u ongeveer een maand voor de invoering een brief van Parkeerservice. Hierin staat hoe u uw parkeervergunning kunt aanvragen.

Digitale bezoekersregeling

Met een digitale bezoekersregeling kunnen bezoekers van bewoners tegen een voordelig tarief parkeren in het vergunninggebied. Er zijn twee mogelijkheden om bezoekersuren in te kopen:

  1. Saldo opwaarderen. Via de Key2Park app kunt u saldo opwaarderen met een maximum van 100 uur per kwartaal. De uren die niet verbruikt zijn in een kwartaal worden automatisch meegenomen naar het volgende kwartaal. Heeft u het maximum aantal 100 uren verbruikt in een kwartaal, dan is het niet meer mogelijk extra tijd in te kopen in het lopende kwartaal. Uren die na een jaar niet zijn verbruikt, worden niet gerestitueerd.

  2. De bezoekersjaarregeling. Hiermee koopt u in één keer 400 uur voor het hele jaar. De digitale bezoekersjaarregeling stopt automatisch 1 jaar na afschaf. Restitutie is niet mogelijk bij deze bezoekersregeling.

Voor bedrijven in het vergunninggebied is er geen digitale bezoekersregeling beschikbaar. Om als bedrijf toch in een vergunninggebied te kunnen parkeren is er de mogelijkheid om een barcodedagvergunning aan te vragen.

Meer informatie over de digitale bezoekersregeling, zoals het aan- en afmelden en actuele tarieven vindt u op de site van Parkeerservice. https://amersfoort.parkeerservice.nl/vergunningen/digitale-bezoekersregeling/

Dagvergunning aanhanger, caravan, vouwwagen, camper

Bewoners in een vergunninggebied kunnen een tijdelijke vergunning aanvragen voor een camper of losstaande aanhanger zoals caravan en vouwwagen. De vergunning is voor een periode van maximaal 3 dagen, is kentekengebonden en wordt uitgegeven per adres. Deze tijdelijke vergunning is alleen geldig op vergunninghoudersplaatsen.

Hulpverlenersvergunning

Thuiszorgmedewerkers of artsen die in Amersfoort werkzaam zijn, kunnen een hulpverlenersparkeervergunning aanvragen. Met deze vergunning is parkeren mogelijk op alle vergunningsplaatsen en op alle betaald parkeerplaatsen waar een parkeerduur van vier uur of meer geldt. 

Mantelzorgvergunning

Wanneer u afhankelijk bent van mantelzorg kunt u voor uw mantelzorger(s) een parkeervergunning aanvragen. Op één mantelzorgvergunning kunnen maximaal drie kentekens staan. Voor het aanvragen van de vergunning heeft u een onafhankelijke verklaring nodig waarin staat dat u (mantel)zorg nodig heeft. Meer informatie vindt u op de website van Parkeerservice.

Gehandicaptenkaart

Binnen de gemeente Amersfoort mag met een gehandicaptenparkeerkaart worden geparkeerd op alle parkeerplaatsen in de vergunninggebieden. Ook mag u met de gehandicaptenparkeerkaart zonder betaling gebruik maken van de plaatsen waar betaald parkeren geldt, met uitzondering van de parkeergarages.

Vergunningparkeren in de wijken