Make-over Varkensmarkt

Algemeen

In januari 2024 zijn de werkzaamheden op de Varkensmarkt begonnen. De herinrichting is zo goed als klaar. Vele bewoners en ondernemers van en rond de Varkensmarkt hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontwerp. Het thema 'Ontmoeten' is uitgewerkt en dit plein is nu een plek waar ontmoeten en beleven centraal staan. Er is ruimte voor groen en om te zitten.

Opening plein

De Varkensmarkt is op 3 juni 2024 officieel geopend. Bewoners en ondernemers organiseerden de opening. De belangrijkste zaken die nog moeten worden geregeld zijn het fietsparkeren en de geplande bomen.

Bekijk hoe de Varkensmarkt er nu uitziet op de website van Grijsen, de aannemer die de banken leverde.

Fietsparkeren

Zoals in het ontwerp staat (zie hieronder), mogen er op het midden van het plein geen fietsen meer worden geparkeerd. Aan de rand van het plein richting de Zuidsingel is een fietsparkeerplek. Het doorbreken van een gewoonte is heel lastig. Het weren van de fietsen op het midden van het plein zal dan ook een behoorlijke klus worden. Daarom zetten we de eerstkomende tijd op drukke tijden fietsstewards in en hebben we stuurhangers laten maken met de vraag de fiets ergens anders te parkeren. Wij gaan actief stuurhangers aan de verkeerd geparkeerde fietsen hangen. Dit doen we samen met bewoners, ondernemers en handhaving (Boa’s). 

Bezoek je de Varkensmarkt, zet je fiets dan niet in het midden van het plein. Zo werken we samen toe naar een Varkensmarkt waar we elkaar kunnen ontmoeten, een terrasje pakken of een ijsje eten op de bank. 

Bomen

Ondanks dat de werkzaamheden klaar zijn, is er nog een hobbel te nemen. Op de plek van de drie nieuwe bomen blijken allerlei kabels en leidingen te liggen. De kabels liggen dusdanig in de weg dat we het nu nog niet verantwoord vinden om de bomen te planten. 

Het uitgangspunt is en blijft een boom op elke plek zoals in het ontwerp staat getekend. We gaan onderzoeken van wie deze kabels en leidingen zijn en hoe we die kunnen verleggen. Dit betekent dat we nog niet weten wanneer de bomen wel kunnen worden geplant. Om het plein de uitstraling te geven die het verdient, hebben we tijdelijk bomen in bakken geplaatst. 

Ontwerp

In de visie Stadshart (2017) staat dat de Varkensmarkt een plein is met (te) veel functies, fietsen, terrassen, kramen, uitstallingen. Om het Stadshart aantrekkelijker te maken en de plekken voor ontmoeting en beleving uit te breiden, is er een ontwerp gemaakt voor de Varkensmarkt dat nu wordt uitgevoerd.

De afgelopen jaren is een intensief participatietraject gevolgd. Samen met inwoners en ondernemers is het ontwerp tot stand gekomen. We maken een plein dat uitnodigt om even te gaan zitten op een bankje onder de bomen, om een praatje te maken met iemand, om een terrasje te pakken of om gewoon over het plein te slenteren.

Het plein vormt een verbindende schakel in de stad. Een plek in de binnenstad waar je elkaar ontmoet in een groene omgeving waar ook wat levendigheid is, zoals hoort bij een plein in de binnenstad.

De fietsers parkeren de fiets niet meer op het plein. Aan de randen is genoeg plek voor de fiets. De ondergrondse afvalcontainers verplaatsen we naar de Utrechtsestraat. 

Ontwerp Varkensmarkt door Loos van Vliet

Visie Varkensmarkt

Lees de visie Varkensmarkt die overhandigd is aan wethouder Stegeman.

Contact

Bel met 14 033 of stuur een e-mail naar pleinen@amersfoort.nl.