Extra energietoeslag en/of tijdelijk noodfonds energie voor lage inkomens in Amersfoort

Algemeen

Ook in 2023 is er een energietoeslag van € 1.300 voor huishoudens met een laag inkomen. Heb je deze nog niet aangevraagd? Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je via de rode knop op deze website alsnog een aanvraag voor de energietoeslag 2023 doen. Dit kan nog tot en met 30 juni 2024.

Wil je hulp bij je aanvraag? Maak dan een afspraak bij 1 van de informatiewinkels van Indebuurt033.

Hoe ontvang ik energietoeslag?

Gemeente Amersfoort heeft de energietoeslag 2023 inmiddels uitbetaald aan inwoners met een bijstandsuitkering. Ook hebben de huishoudens die in 2022 en 2023 een aanvraag hebben gedaan en voldoen aan de huidige voorwaarden, de energietoeslag al ontvangen. 

Voorwaarden energietoeslag 2023

 • Je bent 21 jaar of ouder en woont in Amersfoort. 
 • Je hebt een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning. 
 • Je hebt een laag inkomen en ontvangt per maand niet meer dan de hieronder genoemde bedragen (dit zijn de bedragen tot 120% van de bijstandsnorm in 2023, exclusief vakantiegeld). 
Gezinssamenstelling 21 jaar tot AOW-leeftijd Vanaf AOW-leeftijd 
Alleenstaande (ouder) € 1.386,94 € 1.547,74 
Samenwonend/getrouwd € 1.981,34 € 2.101,70 

Aanvragen

Energietoeslag 2023 aanvragen

Lees eerst de voorwaarden op deze pagina om te weten of je in aanmerking komt voor de toeslag. Kom je in aanmerking? Vraag de energietoeslag dan hieronder aan:

Vraag de energietoeslag 2023 aan

Wanneer je een aanvraag voor de Energietoeslag doet, dan kom je terecht op de pagina Gezondverzekerd.nl. Dit is de organisatie waar Gemeente Amersfoort mee samenwerkt en waar jouw aanvraag voor de Energietoeslag kan worden ingediend. Jouw aanvraagformulier wordt vervolgens door de gemeente in behandeling genomen.

Loop je bij de aanvraag tegen een technisch probleem aan, dan kun je contact opnemen met het Bureau Minimaregelingen van Gezond Verzekerd, telefoonnummer 033-3035455. Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 12.00 en 13.00 - 15.00 uur.

Hoe verder

Als je de aanvraag hebt ingediend, ontvang je binnen 24 uur (niet direct!) een automatische mail waarin de ontvangst wordt bevestigd (check ook je spambox). Is er nog iets nodig, dan krijg je ook bericht. Het team van de gemeente verwerkt de aanvraag. We proberen de aanvragen binnen 8 weken af te handelen, maar het kan soms iets langer duren. 

Studenten

Voor studenten is er een aparte regeling. Zij krijgen een eenmalige tegemoetkoming van € 400,- via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat geldt voor studenten met een uitwonende basisbeurs en een aanvullende beurs, én voor studenten die langer studeren en eerder een aanvullende beurs kregen. DUO betaalt de tegemoetkoming vanaf januari 2024 automatisch uit aan de studenten die er recht op hebben. 

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is opnieuw geopend. Ook in 2024 helpt het fonds huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening. In vergelijking met 2023 komen mensen eerder in aanmerking voor hulp:

 • Mensen met een laag inkomen (tot 130% sociaal minimum) kunnen steun aanvragen als zij 8% van hun bruto-inkomen kwijt zijn aan de energierekening. In 2023 was dit 10%.
 • Voor mensen met een laag middeninkomen (tot 200% sociaal minimum) ligt deze grens op 10% van het bruto-inkomen, in plaats van 13% vorig jaar.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor steun wordt er gekeken naar de hoogte van de energierekening ten opzichte van het inkomen. De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

 • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
 • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden door middel van een korting op het maandelijkse voorschotbedrag. Een huishouden kan een bijdrage aanvragen voor de daaropvolgende 6 maanden. De exacte voorwaarden vind je bij Noodfonds.

Aanvragen

Aanvragen kan tot en met 31 maart 2024 via Noodfonds. Ook kun je voor vragen en hulp bij het aanvragen terecht bij 1 van de informatiewinkels van Indebuurt033.

Maatwerk bij geldzorgen

Vaak gelden deze regelingen voor huishoudens met een laag inkomen, tot 120%, 150% of soms 200% van het sociaal minimum. Inwoners die niet aan deze voorwaarden voldoen, maar toch geldzorgen hebben, kunnen ook terecht bij de gemeente voor maatwerkoplossingen. 

Neem dan contact op met de Coaches Participatie en Inkomen. Zij kunnen met je meekijken naar jouw situatie en eventueel vanuit het financieel vangnet ondersteuning op maat aanbieden. Stuur een mail naar cpi@amersfoort.nl of bel met 14 033.

Informatiewinkels Indebuurt033

Heb je hulp of advies nodig bij het aanvragen van de energietoeslag of heb je andere (geld)zorgen? Maak dan een afspraak bij één van de informatiewinkels van Indebuurt033. 

 • Soesterkwartier en Amersfoort-Zuid: Amsterdamseweg 6-K, 033 – 7370294 
 • Amersfoort Noord: Hof der Gedachten 26 (Het Pluspunt), 033 – 7370353 Leeghwater 1-3 (Icoon)                                      
 • Kruiskamp: Neptunusplein 66-K, 033 – 4755664 
 • Liendert: Wiekslag 92 (De Groene Stee), 033 - 3036420   

Val je buiten de voorwaarden? 

Kom je regelmatig geld te kort voor boodschappen of onverwachte tegenvallers maar val je buiten de regelingen? Neem dan contact op met een coach Participatie en Inkomen. Soms is er een andere vergoeding mogelijk vanuit het financieel vangnet. Hierbij kijkt de coach naar jouw persoonlijke situatie. Mail naar cpi@amersfoort.nl of bel 14 033