Betalen gemeentelijke belastingen

Algemeen

Op het aanslagbiljet van de gemeentelijke belastingen staat welke bedragen je moet betalen en wanneer het geld betaald moet zijn.

Termijnen

Als je kiest voor betaling via automatische incasso schrijft de gemeente het totale bedrag automatisch in 10 termijnen van je rekening af. Heb je al eerder een machtiging voor automatische incasso afgegeven? Dan blijft die geldig voor het nieuwe belastingjaar.

Zonder automatische incasso betaal je de gemeentelijke belastingen volgens de termijnen op het aanslagbiljet.

Met automatisch incasso incasseren wij vanaf februari tot en met november op de laatste werkdag van de maand. Zonder automatisch incasso betaal je in 2 termijnen, in februari en maart.

Automatische incasso aanvragen of je rekeningnummer wijzigen? Lees er meer over op de pagina Belasting betalen via automatische incasso.

Hoe je kunt betalen

Als je een machtiging voor automatische incasso hebt afgegeven, hoef je niets te doen. Naast de automatische incasso kun je op de volgende manieren betalen:

  • Via iDEAL. Je kunt ook de iDEAL link of iDEAL QR code gebruiken die op het aanslagbiljet staat om de aanslag direct in 1 termijn te betalen.
     
  • Via internetbankieren. Maak het bedrag over op IBAN NL70 BNGH 0285 0420 33 ten name van de gemeente Amersfoort, Stadhuisplein 1 in Amersfoort. Vermeld daarbij het nummer van je aanslagbiljet. Als je vanuit het buitenland wilt betalen, heb je de BIC-code van de bank nodig: BNGH NL 2G.
     
  • Met pin bij de balie van Burgerzaken, Stadhuisplein 1 in Amersfoort. Naar de balie komen kan alleen door eerst een afspraak te maken. Neem bij de betaling je aanslagbiljet mee. Is pinnen voor jou niet mogelijk? Bel dan 14 033, dan zoeken we samen naar een passende betaalwijze.

Moeite met betalen

Als je moeite hebt om de bedragen te betalen, kun je kiezen voor betaling via automatische incasso. Je betaalt de belastingen in dat geval in 10 termijnen.

Is dat voor jou geen oplossing? Dan kun je misschien een betalingsregeling treffen.

Heb je een laag netto-inkomen (op bijstandsniveau) en geen of weinig eigen vermogen? Dan kun je ook een verzoek om kwijtschelding doen.

Als je niet op tijd betaalt

Aanmaning

Als je niet op tijd betaalt, krijg je een aanmaning. Daarin staat de uiterste datum waarop je moet betalen. Bovenop de aanslag brengt de gemeente aanmaningskosten in rekening. Die zijn € 9,- of € 19,-, afhankelijk van welk bedrag nog openstaat. Betaal het openstaande bedrag binnen 14 dagen.

Dwangbevel

Betaal je ook de aanmaning niet? Dan krijg je kort na het verlopen van de betaaltermijn van de aanmaning een dwangbevel via de post. Daar komen hoge extra kosten bij van minimaal € 49,- tot maximaal € 14.597,-.

Beslaglegging

Met een dwangbevel heb je enkele dagen de tijd om het totale bedrag te betalen, inclusief de extra kosten. Doe je dat niet, dan kan de gemeente beslag leggen op bijvoorbeeld je loon en/of uitkering of je bezittingen.

Invorderingsrente

Los van de extra kosten die je moet betalen kan de gemeente invorderingsrente in rekening brengen. 

Bijlage bij aanslag gemeentelijke belastingen (flyer)

Special Gemeentelijke Belastingen 2024