Amersfoort ontvangt 9,2 miljoen euro om versneld woningen te bouwen

Voor 8 nieuwbouwprojecten ontvangt Amersfoort 9,2 miljoen euro van het Rijk. Het gaat om een bijdrage uit de Startbouwimpuls. Hiermee kunnen de komende 2 jaar 885 woningen gebouwd worden die door de verslechterde marktomstandigheden anders niet op korte termijn gebouwd zouden worden.

Blij met bijdrage

Astrid Janssen, wethouder Wonen: “Vanwege de woningnood doen we er alles aan om te zorgen voor voldoende passende en betaalbare woningen voor iedereen. In 2022 was het aantal opleveringen minder dan onze ambitie van 1.000 woningen. Ook voor 2023 en 2024 is de kans aanwezig dat we deze ambitie niet halen. Dit komt bijvoorbeeld door de gestegen rente en bouwkosten. Daarom is het van belang om ons in te blijven zetten om stagnatie te voorkomen. We zijn blij dat we zo’n mooie bijdrage uit de Startbouwimpuls toegekend krijgen, waardoor er bij veel projecten alsnog gestart kan worden met de bouw. Dit is goed nieuws voor onze groeiende stad!”

Bijdrage uit Startbouwimpuls voor 885 woningen

Er was landelijk veel belangstelling voor de Startbouwimpuls en er werden in totaal 820 projecten aangemeld. Gemeente Amersfoort heeft voor 14 nieuwbouwprojecten een beroep gedaan op de Startbouwimpuls van het Rijk. Op maandag 20 november heeft woonminister Hugo de Jonge op de Dag van de Volkshuisvesting bekendgemaakt dat de gemeente Amersfoort 9,2 miljoen euro ontvangt voor in totaal 8 nieuwbouwprojecten. Dit gaat om de projecten Hoefse Hout, Meridiaan, Hofvorde, Eemplein Blok 5, Hart van Soesterkwartier, Vathorst 1F, Leusderweg 249 ‘Bilalschool’ en Kop van Liendert. Hiermee kunnen de komende 2 jaar 885 woningen gebouwd worden die door de verslechterde marktomstandigheden anders niet op korte termijn gebouwd zouden worden.

Financiële impuls

De Startbouwimpuls is bedoeld om woningcorporaties en ontwikkelaars in staat te stellen om woningbouwprojecten die ver genoeg zijn om uiterlijk in 2025 van start te kunnen gaan, maar die door de huidige marktomstandigheden niet van de grond komen, een financiële impuls te geven waardoor er alsnog gestart kan worden met de bouw.