Zwerfafval

Algemeen

Wil jij meewerken aan een schone stad? Steeds meer vrijwilligers in Amersfoort helpen mee om zwerfafval op te ruimen. We geven je tips en informatie.

Zelf zwerfafval opruimen

Zwerfafval is afval dat mensen achterlaten op plekken waar het niet thuishoort, zoals langs de weg of in een natuurgebied. Er zijn in Amersfoort ruim 2.200 vrijwilligers die weleens zwerfafval opruimen. Doe jij ook mee?

  • Organiseer een actie om zwerfafval op te ruimen.
    Doe dit samen met bijvoorbeeld je buren, de school van je kind(eren) of sportclub. Wij helpen je graag met prikkers, veiligheidshesjes, handschoenen en afvalzakken. Na de actie zorgen wij ervoor dat het afval gratis wordt opgehaald.
  • Meld je aan via Amersfoort Duurzaam
    Zoek een opruimmaatje of zwerfafvalactie in de buurt of start een eigen actie tegen zwerfafval via Amersfoort Schoon. Daar kun je ook een afvalgrijper aanvragen.
  • Let goed op je veiligheid en zorg dat je goed zichtbaar bent.
    Let op je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers als je zwerfafval opruimt. Draag een veiligheidshesje zodat je goed zichtbaar bent. Blijf weg uit bermen langs wegen waar de maximumsnelheid hoger is dan 50 kilometer per uur. 

Gemeente Amersfoort biedt lessen over zwerfafval aan voor kinderen op de basisschool, het voorgezet onderwijs en het mbo. 

Afvalgrijper aanvragen

Zwerfafval opruimen gaat makkelijker met een afvalgrijper. Die kun je van ons lenen, ook voor lange tijd. Vraag je afvalgrijper aan op Amersfoort Schoon. Wij leggen de afvalgrijper dan voor je klaar en geven je tips over het opruimen van zwerfafval.

Idee of project aanmelden

Heb je zelf een goed idee om onze stad schoon te houden? De gemeente kan je ondersteunen bij initiatieven om zwerfafval te verminderen of te voorkomen. Stuur ons een mail via gewoonschoon@amersfoort.nl.

Zwerfafval melden

Een melding doen over zwerfafval in de openbare ruimte kan online:

Melding doen

Je kunt ook de MijnGemeente-app gebruiken om een melding te doen. Deze app kun je downloaden in de App Store (iOS van Apple) en Google Play Store (Android).