Afval naast de container

Algemeen

Amersfoorters scheiden zoveel mogelijk hun afval. Dit gaat vaak goed, maar wij zien in sommige gevallen dat afval rond containers wordt geplaatst. We noemen dat bijplaatsingen. Op deze pagina vertellen we hoe er wordt samengewerkt om dat te voorkomen. En we geven tips wat je zelf kunt doen. Want samen houden we de stad schoon!

Volle of kapotte container

Is een container vol, gaat de klep van de container niet open op staat er een bijplaatsing bij een container? Geef het aan ons door en een medewerker van ROVA komt het oplossen. Dat voorkomt dat mensen hun afval naast de container neerzetten. 
Direct melden via ROVA gaat het snelst. Je kunt ROVA bereiken via Whatsapp 06 1397 5999 of via www.rova.nl/contact.
 

Wat wij doen om afval naast de container te voorkomen

Alle meldingen registreren we in een systeem. Zo weten we wat waar ligt en hoeveel er ligt. De plekken met de meeste meldingen pakken we aan. Dat gaat volgens vaste stappen:

  • Eerst maken we de basis op orde: de container werkt en is netjes, net als de directe omgeving van de container. Bewoners weten dat zij de ROVA-pas nodig hebben om de container te openen. En zij weten wat zij moeten doen met afval dat niet in de container past of hoort. 
  • Als de problemen met afval blijven, doen we meer. Met informatie, gesprekken, waarschuwingen en boetes. Wat we doen, hangt af van het type afval, de woonomgeving en de situatie in de wijk. Omdat we het afval blijven registreren, zien we of de aanpak helpt. 

Onze aanpak

We krijgen regelmatig vragen van bewoners over wat we doen om afval bij containers aan te pakken. We vertellen je graag wat we zoal doen of waarom we iets niet doen.

  • Handhavers laten controleren. Op plekken waar we veel restafvalzakken naast containers zien, vragen we handhavers een periode regelmatig langs te gaan voor controle. Zij zoeken dan adresgegevens tussen het afval. Als zij dit vinden, gaan zij bij deze persoon langs voor een waarschuwing of een boete.
  • Een containertuintje met planten plaatsen rondom de container. Maar dat is duur en blijkt vooral te werken op plekken waar buurtbewoners betrokken zijn bij de buurt en bij elkaar. Buurtbewoners zorgen namelijk zelf voor hun containertuintje. Niet alle locaties zijn daarom geschikt.
  • We ontvangen regelmatig verzoeken om meer afvalbakken te plaatsen op strategische plekken zoals bruggetjes en ingangen van hofjes en dergelijke. Dat is helaas meestal niet mogelijk. Niet iedere brug of ingang is geschikt. En afvalbakken in looproutes zorgen soms juist voor extra vervuiling en bijplaatsingen.
  • Een folderactie (in meerdere talen) met wat je wel en niet met afval moet doen. We verspreiden de folder op locaties waar we veel meldingen van bijgeplaatst afval zien. De folder gebruikt vooral tekeningen om uit te leggen hoe het werkt, en op de achterkant staan tips in 4 talen. 

Wil je zien en horen hoe er wordt samengewerkt om bijplaatsingen te voorkomen? Kijk dan naar de video:

Aanpak afvalbijplaatsingen rond containers in de openbare ruimte

Help elkaar

Jouw melding van afval of een volle of kapotte container helpt. Maar er is meer dat je kunt doen. Zo kun je informatie met buren delen, via bijvoorbeeld de buurt WhatsApp- of Facebookgroep van de wijk. Jij kent jouw buurt het beste dus je weet waarschijnlijk wat kan helpen. Weten jouw buurtgenoten bijvoorbeeld hoe de afvalcontainers werken? Hebben zij een afvalpas? Weten zij dat ze afval gratis naar het milieubrengstation kunnen brengen op de Nijverheidsweg-Noord 35? Of dat zij een afspraak kunnen maken met de ROVA voor het ophalen van grofvuil aan huis? 

Zijn er misschien nog andere dingen die ervoor zorgen dat afval weggooien niet goed gaat? Wij horen het graag van jou. Misschien kunnen we helpen. Met extra voorlichting, een opruimactie of iets anders. 

Containervrijwilligers helpen de containerplek schoon te houden

Word jij één van de inwoners van Amersfoort die ROVA en de gemeente gaat helpen de containerplek in de buurt schoon te houden? Met jouw hulp blijft de container goed werken en blijft de omgeving netjes en schoon.

En een buurtgenoot die voor de ondergrondse container zorgt, motiveert anderen om het ook netjes te houden. Door afval in de container te gooien en een kapotte of volle container te melden bij ROVA. Als containervrijwilliger krijg je een schoonmaakpakket met spullen die jij nodig hebt, een telefoonnummer voor meldingen en vragen en een vast contactpersoon bij de gemeente. Nieuwsgierig geworden? Lees meer op de pagina over containervrijwilligers.