Zero Emissie Stadslogistiek – Uitstootvrij bevoorraden

Gemeente Amersfoort wil dat in 2025 uitstootvrij wordt bevoorraad in ieder geval in de binnenstad, om zo de gezondheid voor alle Amersfoorters te verbeteren. Dit kan en wil de stad niet alleen doen. Daarom zijn we in gesprek met de ondernemers over de maatregelen die moeten zorgen voor uitstootvrij bevoorraden in 2025. Dit is voor ondernemers een belangrijke verandering. Daarom helpen wij als gemeente zoveel mogelijk en zetten op deze pagina belangrijke informatie op een rijtje.

Greendeal

In 2018 heeft gemeente Amersfoort de Greendeal Zero Emissie Stadslogistiek (GreendealZES) ondertekend. Hiermee verbindt Amersfoort zich aan om in 2025 een zero emissie of wel uitstootvrije zone in te voeren voor stadsdistributie. Ook de uitvoeringsagenda Stadslogistiek is door gemeente Amersfoort ondertekend. Kijk voor uitleg op opwegnaarzes.nl.

Kopgroep

Er is een kopgroep van ondernemers gevormd die de denktank is voor de overgang naar Zero Emissie Stadslogistiek. Omdat input vanuit de ondernemers uitermate belangrijk is, nodigen we ondernemers uit om zitting te nemen in de kopgroep. Mocht jij je willen aanmelden, stuur dan een mail naar stadslogistiek@amersfoort.nl

Tips voor ondernemers

2025 lijkt nog ver weg. Je kunt wel vast kijken naar de mogelijkheden die je hebt. Zo kun jij je vast voorbereiden:

  • Mag jouw zakelijke voertuig in 2025 de zero-emissiezones nog in? Controleer je kenteken
  • Praat erover met andere ondernemers. Hoe pakken zij het aan en zijn er mogelijkheden om een zakelijk voertuig te delen?
  • Moet je binnenkort een nieuw zakelijk voertuig kopen? Overweeg dan om een elektrisch of op waterstof rijdend voertuig te kopen. Is dit geen optie voor jou? Er komen ook steeds meer bedrijven die de bezorging in de Zero Emissiezones kunnen doen. Je geeft dan jouw pakket aan hen af en zij regelen de bezorging in de gebieden waar jouw bus niet in mag. Deze diensten heten vaak logistieke hubs.
  • Ook op de website van Transport en Logistiek Nederland vind je informatie.

Subsidies

Kijk welke subsidies er voor jou zijn. Bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor de aanschaf van uw elektrische bestelauto. Of kijk op voor meer subsidies op Opwegnaarzes.nl.

Conferentie ZES

Met input vanuit de kopgroep en de landelijke organisatie (SPES), organiseren wij op maandag 3 april 2023 een conferentie voor alle bedrijven in de gemeente. Er komen interessante sprekers en we geven voorbeelden uit andere steden. Begin februari ontvangen alle bedrijven hiervoor een uitnodiging.

Landelijke campagne

In het voorjaar stuurt de Rijksdienst voor het Wegverkeer een informatieve mailing naar bezitters van zakelijke bestelbusjes. Later in het voorjaar start er een landelijke campagne over dit onderwerp. De gemeente haakt hier actief bij aan en informeert zelf ook actief de ondernemers, zodat bedrijven de weg weten te vinden naar schoon bevoorraden in 2025.

Contact

Vragen? Neem contact op met projectmanager Tessa Beckman of Florian de Ligt. Dat kan door een e-mail te sturen naar stadslogistiek@amersfoort.nl.