Hond uitlaten

In Amersfoort hebben we losloopgebieden waar je hond vrij kan rondlopen en waar je de hondenpoep niet hoeft op te ruimen. In de rest van de stad ben je verplicht je hond aan te lijnen en de hondenpoep op te ruimen. Je mag de hond ook niet uitlaten perceel van iemand anders.

Losloopgebieden voor honden op de kaart

Je kunt de kaart aanklikken voor de losloopgebieden waar je je hond niet hoeft aan te lijnen en de poep niet hoeft op te ruimen. Ook vind je er de wandelroutes met poepbakken en gebieden waar honden niet toegestaan zijn. Voor alle witte gebieden in de kaart geldt dat je je hond moet aanlijnen en de poep moet opruimen.

LET OP: ook in sommige losloopgebieden moet je de poep van je hond zelf opruimen. Waar precies, kun je zien op de hondenkaart.

Wegblijven

Op kinderspeelplaatsen, skatebanen, in sommige parken en in winkelstraten en – centra mogen geen honden komen. Hier staan dan ook verbodsbordjes.

Hondenpoep

Je bent op de meeste plekken in Amersfoort verplicht de poep van je hond op te ruimen. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen. Zorg dat je altijd een schepje of zakje bij je hebt. Als je de poep opruimt met een schepje, mag je de poep alleen weggooien in de speciale hondenpoepbakken. Een zakje met hondenpoep mag ook in andere afvalbakken.

Uitzondering voor hulphonden

Hondenpoep opruimen is niet altijd mogelijk voor wie een blindengeleidehond of hulphond (in opleiding) heeft. Ook is het dan soms nodig dat de hond toch in een verbodsgebied mag komen. Je kunt hiervoor schriftelijk een ontheffing aanvragen bij de gemeente. Voeg hierbij het bewijs van inschrijving op adres in verbodsgebied of verklaring van arts als je een hulphond nodig hebt. Je kunt dit sturen naar:

Het college van burgemeester en wethouders
Postbus 4000
3800 EA Amersfoort

Wat je nog meer moet weten

  • Je hond is buiten altijd aangelijnd behalve in de losloopgebieden zonder aanlijnplicht.
  • In sommige delen van de stad mogen geen honden komen. Bijvoorbeeld bij sommige winkelcentra, natuurgebieden of speelplekken. Je herkent deze verbodsgebieden aan de rode bordjes.
  • Je betaalt hondenbelasting voor je hond(en). Vergeet daarvoor niet je hond(en) aan te melden bij de gemeente. 

Hondenbelasting

Heb je een hond? Meld je hond aan voor de hondenbelasting.

AANMELDEN

Overlast hondenpoep?

MELDEN