Hondenbelasting

Algemeen

Heb je een hond? Meld dit bij de gemeente. Je moet dan namelijk hondenbelasting betalen. Ook als er iets in je situatie verandert, moet je dit doorgeven. Als je meer honden krijgt bijvoorbeeld. Of als je hond overlijdt of iemand anders de hond overneemt.

Hond aan- of afmelden

Meld je hond online aan of af. Je hebt hiervoor DigiD nodig. Let op! Wij raden aan dat de persoon in jouw huishouden die de aanslag gemeentelijke belastingen ontvangt, ook de hond aanmeldt.

Hond aan- of afmelden of inloggen

Nodig bij het aan- of afmelden

  • Is je hond overleden? Stuur dan een verklaring van de dierenarts of het crematorium mee.
  • Krijgt je hond een nieuwe baas? Laat weten naar wie de hond gaat en per wanneer.
  • Heb je een hulphond of blindengeleide hond? Voor deze honden hoef je vaak geen hondenbelasting te betalen. Stuur bij je melding een bewijs mee om voor een vrijstelling in aanmerking te komen.

Tarieven

Je betaalt per hond € 100,20 per jaar (€ 8,35 per maand). Zie ook Betalen gemeentelijke belastingen.

Kenneltarief

Als je een kennel hebt, kun je in aanmerking komen voor het kenneltarief van € 200,40 per jaar. Je kennel moet zijn ingeschreven bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland. Stuur een bewijs van deze inschrijving op naar:

Gemeente Amersfoort
Afdeling Belastingen
Postbus 4000
3800 EA  Amersfoort

Controle

De gemeente laat in het voorjaar en in het najaar een hondencontrole uitvoeren door het bedrijf Legitiem B.V. uit Duiven. Zien de controleurs op jouw adres een hond die nog niet is aangemeld? Dan vragen zij je direct een aangiftebiljet in te vullen.

Per post aan- of afmelden

Heb je geen DigiD? Dan kun je je melding ook per post doorgeven. Print daarvoor het formulier uit dat voor jouw situatie geldt.

Gebruik van de hondenbelasting

De gemeente gebruikt de opbrengst van de hondenbelasting voor verschillende zaken. Onder andere voor de aanleg en het onderhoud van veldjes waar honden mogen spelen. Van de eigenaren verwachten wij dat ze de poep van hun hond zelf opruimen. De gemeente plaatst hondenpoepbakken met speciale hondenpoepzakjes en zorgt dat de bakken geleegd worden.

Hond uitlaten

Lees meer over de losloopgebieden voor je hond, hondenpoep en uitzonderingen voor hulphonden op de pagina Honden in Amersfoort.

Bijlage bij aanslag gemeentelijke belastingen (flyer)

Special Gemeentelijke Belastingen 2024