Varen in Vathorst

Algemeen

In de wijk Vathorst hebben veel inwoners een bootje, waarmee ze varen op de grachten of op het riviertje De Laak tussen Vathorst en Bunschoten-Spakenburg. De Laak is verbreed en verdiept. Ook zijn sluizen aangelegd. Daarmee is een mooie vaarroute ontstaan voor kano’s, sloepen en elektrisch aangedreven fluisterbootjes.

Vaarseizoen

Het vaarseizoen loopt van 1 april tot 1 november. Vooruitlopend daarop nemen Waterschap Vallei en Veluwe en Gemeente Amersfoort verschillende maatregelen om het varen in en rond Vathorst mogelijk te maken.

Sluizen

De sluis bij de Workumstraat en de sluis bij De Kooi kun je zelf bedienen. Bij iedere sluis staat een informatiebord met uitleg hoe de sluis werkt. Om de deuren te ontsluiten bel je in met een mobiele telefoon. Begin 2020 is de bediening van de Workumsluis aangepast. De schuiven openen en sluiten nu automatisch. De sluis is daardoor makkelijker te passeren.

Overtoom tussen Laakzone en het Nijkerkernauw

Met de overtoom (scheepslift) tussen de Laakzone en het Nijkerkernauw kunnen bootjes over de Oostdijk in Bunschoten. Om de overtoom te kunnen gebruiken, is een tag (sleutel) nodig. Die is aan te vragen bij de gemeente Bunschoten via www.bunschoten.nl/toegangstag-overtoom. Daar vind je ook de voorwaarden en een handleiding. 

Varen op De Laak

Wat zijn de regels?

De Laak loopt door de kwetsbare natuur in de Eempolder. Het is daarom op de hele rivier verboden om te varen met bootjes die worden aangedreven door een brandstofmotor. Dus ook in en rond Vathorst. Dit verbod is met borden aangegeven. Er wordt op ook op gecontroleerd.

Snelheid

De maximumsnelheid voor vaartuigen in heel Amersfoort is vastgesteld op 6 kilometer per uur. Dat geldt dus ook voor De Laak richting Bunschoten.

Oplaadpunten voor elektromotoren

Er zijn 3 oplaadpunten in Vathorst. Die staan op onderstaand kaartje aangegeven.

Kaart afmeren en laadpunten De Laak 2021

De 3 laadpunten zijn niet langer gratis te gebruiken. De gemeente biedt ze in ieder geval tot 2025 aan tegen een tarief van € 0,50 per kWh.

Afmeren

Op het kaartje hieronder staat waar mag worden afgemeerd in Vathorst-De Laak. Waterschap en gemeente staan toe dat overal, behalve langs natuurlijke oever het hele jaar door mag worden afgemeerd. Voorwaarde is wel dat de bootjes goed zijn afgemeerd en er goed en netjes bijliggen en niet vol water staan.

In de APV van de gemeente staat dat het in de winterperiode verboden is om langs openbare oevers een bootje af te meren. Omdat het voor veel mensen lastig is om hun bootje in de winter ergens anders te stallen, wordt dit toch toegestaan. Belangrijke voorwaarde is dan wel dat de bootjes goed vast gemaakt zijn en er netjes uitzien. Op deze manier voorkomen we verloedering van de buurt. Ook is het risico kleiner dat losgeslagen bootjes de stuwen en duikers – die het waterpeil regelen – verstoppen.

Kaart afmeren en laadpunten De Laak 2021

Vaarseizoen

De Workumsluis en de sluis bij restaurant De Kooi zijn te gebruiken in de periode van 1 april tot 1 november.

Werking van de sluis

De sluis bij de Workumstraat en de sluis bij de Kooi kun je zelf bedienen. Bij iedere sluis staat een informatiebord met uitleg hoe de sluis werkt. Om de deuren te ontsluiten bel je in met een mobiele telefoon.

Plattegrond met daarop aangegeven de recreatiezone De Laak 2016
Overzichtskaart van het gebied

Meldingen

Voor meldingen over de oevers of sluizen kun je een terecht bij de gemeente. Kijk daarvoor op de pagina Melding doen. Meldingen over de waterkwaliteit en (half) gezonken bootjes doe je bij Waterschap Vallei en Veluwe via servicedesk@vallei-veluwe.nl.

Project Laakzone

Het project Laakzone richt zich op het buitengebied tussen Bunschoten, Nijkerk en Amersfoort, de ‘achtertuin’ van Vathorst. In dit gebied zijn nieuwe recreatiemogelijkheden gemaakt met (snel)fietspaden, wandelpaden, klompen- en ruiterpaden, vaarroutes, aanlegplaatsen voor kano’s, picknickplaatsen en een sluis bij Bunschoten.

Het project Laakzone is tot stand gekomen door de samenwerking van de gemeenten Bunschoten, Nijkerk en Amersfoort, het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV), Provincie Utrecht, Gebiedscoöperatie O-gen en Waterschap Vallei en Veluwe. En is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland en het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Video: de Laak van 1200 tot nu

De Laak: van 1200 tot nu