Opvanglocaties Oekraïners in Amersfoort

Algemeen

Oekraïense vluchtelingen vallen in ieder geval tot 4 maart 2025 onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming en hebben daarmee recht op opvang en medische zorg. Kinderen gaan naar school en volwassenen mogen werken.

In Amersfoort

Sinds maart 2022 vangt de Gemeente Amersfoort oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op in kantoorgebouwen aan de Utrechtseweg 1 en Hellestraat 24. In de Amerpoort verblijven 13 weeskinderen met een beperking. Daarnaast vangen Amersfoortse gastgezinnen nog 230 vluchtelingen uit Oekraïne op (peildatum eind oktober 2023). Aan de Torenstraat 3 is een recreatieruimte voor Oekraïners.

Maar de oorlog duurt voort en de verblijfsstatus van de Oekraïners is verlengd tot maart 2025. Ook kunnen veel Oekraïners die nu nog in gastgezinnen verblijven, daar vaak niet langer blijven. Daarom gaat de gemeente medio mei 2024 ook vluchtelingen uit Oekraïne opvangen aan de Hardwareweg 4 en 6.

Als de oorlog eerder afloopt en het verblijfsrecht van de Oekraïners vervalt, kan de gemeente onderzoeken of de tijdelijke opvangplekken als tijdelijke woonruimte voor andere mensen met een hulpvraag gebruikt kan worden.

Noodopvang

Alle panden zijn noodopvanglocaties. Een noodopvanglocatie is zo ingericht, dat mensen er langere tijd opgevangen kunnen worden, maar het is geen permanente opvang. We bieden mensen in nood tijdelijk een basisvoorziening voor slapen, eten en wassen. In een noodopvang is het niet mogelijk om logés te ontvangen en gelden aanvullende huisregels waar bewoners zich aan moeten houden.

Utrechtseweg 1 en Hellestraat 24

Aan de Hellestraat verblijven momenteel 148 Oekraïense vluchtelingen en aan de Utrechtseweg 122 (peildatum eind oktober 2023).

Deze opvanglocaties hebben gedeelde kamers en gezamenlijke douches en keukens waar de vluchtelingen zelf kunnen koken. Op de Utrechtseweg zijn de kamers verdeeld over 3 verdiepingen, op de Hellestraat over de begane grond, de eerste en de tweede verdieping. 

Beide locaties hebben een beheerplan en een participatiemakelaar. Deze participatiemakelaar begeleidt de vluchtelingen en is ook het aanspreekpunt bij vragen en zorgen uit de buurt.

Het pand aan de Utrechtsestraat kan de gemeente tot mei 2024 huren. Het pand aan de Hellestraat is van de gemeente en is tot mei 2028 beschikbaar voor de opvang van Oekraïners.

In beide panden zitten ook andere huurders, zoals een restaurant aan de Utrechtseweg en enkele kleine ondernemers en kunstenaars. Zij kunnen daar gewoon blijven.

Hardwareweg 4 en 6

Deze kantoorpanden staan leeg, totdat Hoefkwartier verder wordt ontwikkeld van kantoorgebied naar stadswijk. Om leegstand in tijden van woningnood tegen te gaan, verbouwt de gemeente deze panden tot tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er komen zelfstandige studio’s in en de gemeente vraagt een omgevingsvergunning aan voor 10 jaar. Als de Oekraïners eerder vertrekken dan de duur van de omgevingsvergunning, kunnen de studio’s gebruikt worden voor de opvang van asielzoekers (in samenwerking met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers COA) of andere mensen met een hulpvraag. De planning is dat ze medio mei 2024 klaar zijn.

Verdeling

  • Aanmelding op eigen initiatief is niet mogelijk; de gemeente heeft mensen uitgenodigd om zich aan te melden, die qua samenstelling van hun gezin (2-3 personen) passen bij de opvangplek.
  • In eerste instantie zijn dat gezinnen die nu in een Amersfoorts gastgezin verblijven, om gastgezinnen te ontlasten.
  • Als er daarna plekken overblijven, kan de gemeente ook gezinnen uit de Amersfoortse gemeentelijke opvanglocaties uitnodigen om zich aan te melden.