Tegels eruit, groen erin

Algemeen

Kijk eens goed rond in jouw eigen buurt. Zijn al die tegels wel echt nodig? Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ maken we samen de stad groener.

Daarom vergroenen

Groen zorgt ervoor dat na hoosbuien het regenwater makkelijker wegloopt in de bodem. Dat is goed voor de grondwaterstand. Het zorgt ook voor minder schade aan bomen, planten en gebouwen. 

Groen zorgt verder voor verkoeling en minder gezondheidsklachten bij hitte. Het is bovendien een bron van voedsel voor insecten en vogels. Kortom, groen is belangrijk voor de biodiversiteit en de gezondheid van mens en dier. 

Amersfoort Rainproof

Jouw eigen tuin kun je eenvoudig zelf klimaatbestendig maken. Vervang bijvoorbeeld tegels door een boom of bloeiende vaste planten. Vang het regenwater op in jouw tuin met een vijver, wadi of regenton. Zo wordt jouw tuin een koele en biodiverse plek vol vlinders, bijen en vogels. 


Amersfoort Rainproof helpt jou als Amersfoorter om jouw tuin, huis en buurt rainproof te maken. Amersfoort Rainproof is een netwerk van bewoners, bedrijven, groene organisaties, gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei en Veluwe. Het netwerk organiseert regelmatig workshops en geeft adviezen aan huis. Op Amersfoort Rainproof vind je tips, maatregelen en voorbeelden om zelf aan de slag te gaan.

Zelfbeheer

Wil je zelf een stuk openbaar groen (samen met je buren) anders inrichten en zelf onderhouden? Op heel veel plekken kan dat. Dat noemen we zelfbeheer. Jouw wijkbeheerder helpt je graag op weg. Meer weten? Kijk op de pagina Samen maken we de stad groener.

Eigen klimaatbestendige tuin

Jouw eigen tuin kun je eenvoudig zelf klimaatbestendig maken. Vervang bijvoorbeeld tegels door een boom of bloeiende vaste planten. Vang het regenwater op in jouw tuin met een vijver, wadi of regenton. Zo wordt jouw tuin een koele en biodiverse plek vol vlinders, bijen en vogels. Kijk voor meer inspiratie op de website Amersfoort Rainproof.

Vergroen je dak

Het dak van jouw schuur, uitbouw of garage is prima te vergroenen, zelfs in combinatie met zonnepanelen. Goed voor het milieu én de levensduur van het dak. 

Meer weten? Kijk op de pagina Meer groen? Leg een groen dak aan en voor de subsidieregeling op Subsidieregeling Groene Daken.

Het is ook mogelijk voor eigenaren en huurders van bedrijfspanden en maatschappelijk vastgoed en woningcorporaties om subsidie aan te vragen. 

 

Operatie Steenbreek

De gemeente wil iedereen in Amersfoort enthousiast maken om de omgeving te vergroenen. Daarvoor hebben we ons ook aangesloten bij de landelijke campagne van Stichting Steenbreek (zie steenbreek.nl). 

De afgelopen jaren hebben we de omgeving vanuit deze campagne op verschillende plekken groener gemaakt. We hebben tegels weggehaald en hier bomen, heesters, vaste planten, (sier)gras of bloembollen voor teruggeplaatst. 

Foto van Sporthal Zielhorst voor en na het plaatsen van groen
Sporthal Zielhorst voor en na het plaatsen van groen

NK Tegelwippen

Amersfoort doet mee aan het NK Tegelwippen. Ga je tegels uit je tuin halen en groen ervoor terug planten? Kijk dan op de pagina NK Tegelwippen hoe je jouw tegels laat meetellen in de Amersfoortse score.