Tegels eruit, groen erin
Algemeen
Kijk eens goed rond in jouw eigen buurt. Zijn al die tegels wel echt nodig? Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ maken we samen de stad groener.
Daarom vergroenen
Groen zorgt ervoor dat na hoosbuien het regenwater makkelijker wegloopt in de bodem. Dat is goed voor de grondwaterstand. Het zorgt ook voor minder schade aan bomen, planten en gebouwen.
Groen zorgt verder voor verkoeling en minder gezondheidsklachten bij hitte. Het is bovendien een bron van voedsel voor insecten en vogels. Kortom, groen is belangrijk voor de biodiversiteit en de gezondheid van mens en dier. Lees meer over hoe wij werken aan een groene stad in het Omgevingsprogramma Groen Blauw 2040 (pdf, 34,8 mb).
Vergroenen per wijk
De gemeente wil iedereen in Amersfoort enthousiast maken om de omgeving te vergroenen. De afgelopen jaren maakten we al verschillende plekken groener. We haalden tegels weg en plaatsten hier bomen, heesters, vaste planten, (sier)gras of bloembollen voor terug. Dit jaar geven we Kruiskamp en Leusderkwartier en de Binnenstad een vergroeningsimpuls.

Vergroening Kruiskamp
Inwoners van Kruiskamp konden tot en met 24 februari 2025 meehelpen om de wijk groener te maken. Dit deden zij door op de pagina Vergroening Kruiskamp op de kaart aan te geven waar het groener kan.
Vergroening Leusderkwartier
Inwoners van Kruiskamp konden tot en met 24 februari 2025 meehelpen om de wijk groener te maken. Dit deden zij door de pagina Vergroening Leusderkwartier op de kaart aan te geven waar het groener kan.
Vergroening Binnenstad
Ook in de Binnenstad willen we aan de slag. Omdat we de binnenstad ook gebruiken om te winkelen en uit te gaan is de ruimte beperkt. Daarom kijken we hier eerst zelf waar we mogelijkheden voor vergroening zien. Dan zoeken we de bewoners op om samen te werken.
Zelfbeheer
Wil je zelf een boomspiegel beplanten of een geveltuin aanleggen? Of een ander stuk openbaar groen (samen met je buren) anders inrichten en zelf onderhouden? Op heel veel plekken kan dat. Dat noemen we zelfbeheer. Jouw wijkbeheerder helpt je graag op weg. Meer weten? Kijk op de pagina Samen maken we de stad groener.
Eigen klimaatbestendige tuin
Jouw eigen tuin kun je eenvoudig zelf klimaatbestendig maken. Vervang bijvoorbeeld tegels door een boom of bloeiende vaste planten. Vang het regenwater op in jouw tuin met een vijver, wadi of regenton. Zo wordt jouw tuin een koele en biodiverse plek vol vlinders, bijen en vogels. Kijk voor meer inspiratie op de website Amersfoort Rainproof.
Amersfoort Rainproof helpt jou als Amersfoorter om jouw tuin, huis en buurt rainproof te maken. Amersfoort Rainproof is een netwerk van bewoners, bedrijven, groene organisaties, gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei en Veluwe. Het netwerk organiseert regelmatig workshops en geeft adviezen aan huis.
Gratis bomen en planten
Ook dit jaar geven we weer gratis bomen en plantenpakketten weg. Hou de berichten van de gemeente in de gaten zodat je op tijd je aanvraag kunt doen. Als de actie start, dan staan hier de links naar de pagina's waar je jouw gratis boom of planten kan aanvragen.
Vergroen je dak
Het dak van jouw schuur, uitbouw of garage is prima te vergroenen, zelfs in combinatie met zonnepanelen. Goed voor het milieu én de levensduur van het dak.
Meer weten? Kijk op de pagina Meer groen? Leg een groen dak aan en voor de subsidieregeling op Subsidieregeling Groene Daken.
Het is ook mogelijk voor eigenaren en huurders van bedrijfspanden en maatschappelijk vastgoed en woningcorporaties om subsidie aan te vragen.
NK Tegelwippen
Amersfoort doet mee aan het NK Tegelwippen. Ga je tegels uit je tuin halen en groen ervoor terug planten? Kijk dan op de pagina NK Tegelwippen hoe je jouw tegels laat meetellen in de Amersfoortse score.