Gratis bomen voor inwoners, ondernemers en verenigingen

Algemeen

In Amersfoort krijgen mensen die er wonen of een bedrijf hebben een gratis boom van de gemeente. Er zijn 1.000 bomen beschikbaar: 500 voor inwoners en 500 voor ondernemers, scholen en verenigingen. Daarmee kunnen zij hun tuin, schoolplein, verenigingsterrein of bedrijfsgrond groener maken. Je kunt een boom aanvragen van 22 mei tot en met 19 juni, of tot de voorraad op is.

Let op!

 

Lees onderstaande informatie goed door voordat je de aanvraag start via het formulier. Kies het juiste aanvraagformulier en zorg dat je de gevraagde informatie bij de hand hebt.
 

Inwoners

Ben je inwoner en vraag je een boom voor je eigen tuin aan? Gebruik dan dit formulier:

Aanvragen

Ondernemers

Wil je een boom aanvragen als ondernemer, vereniging, school of huurder of als eigenaar van een bedrijfsterrein of maatschappelijk vastgoed? Vraag de boom dan met onderstaand formulier aan:

Aanvragen

Boomkeuze

Je mag 1 boom per adres aanvragen. Er zijn verschillende soorten bomen om uit te kiezen. De grootte van de boom die je kunt kiezen hangt af van waar je de boom gaat planten. Als je genoeg ruimte hebt, kun je een grotere boom kiezen. Een grotere boom heeft minstens 30 vierkante meter ruimte nodig, en 2 bij 2 meter ruimte rond de stam waar geen verharding is.
Als je minder ruimte hebt, kun je een kleinere boom kiezen. Een kleinere boom heeft minstens 15 vierkante meter ruimte nodig en 1,5 bij 1,5 meter ruimte rond de stam waar geen verharding is. Alle bomen hebben dezelfde grootte bij levering en hebben een stamomtrek van 10-12 centimeter.
 

Keuze op basis van ligging en grootte van ruimte

Om een boom goed te laten groeien, moet je een goede keuze maken op basis van 2 dingen: waar de ruimte is en hoe groot de ruimte is.

Amersfoort Noord of Amersfoort Zuid

Als de locatie in Amersfoort Noord ligt, dan is het grondwater ongeveer een meter diep. Dat is goed voor de wortels van de boom. Als de ruimte in Amersfoort Zuid ligt, dan zit het grondwater meestal dieper dan een meter. Dit kan het moeilijker maken voor de wortels van de boom om het water te bereiken. Bomen die vooral regenwater nodig hebben, hebben in Amersfoort Zuid meer kans om te groeien.

De grens tussen Amersfoort Noord en Amersfoort Zuid loopt grofweg over het Valleikanaal. Het gebied eronder valt onder Amersfoort Zuid, het gebied erboven onder Amersfoort Noord. Als je een aanvraag doet, krijg je op basis van je postcode de bomen te zien waar jij uit kunt kiezen. Je kunt dus geen ‘verkeerde’ boom aanvragen.

Grootte van de ruimte

Ook de grootte van de ruimte bepaalt welke boom je kunt kiezen. In de keuzelijsten staan foto's en informatie over de verschillende bomen. Bijvoorbeeld hoe hoog ze worden en hoe ze eruit zien. Deze informatie helpt je om de juiste boom te kiezen:

Gratis boom aanvragen

Vraag een gratis boom aan door het aanvraagformulier in te vullen. Je hebt daar DigiD bij nodig. Geef naast jouw voorkeur ook een tweede en derde keuze op. We gaan proberen om je jouw eerste keuze te geven, maar als die boom niet meer beschikbaar is, dan krijg je je tweede of derde keuze.

Vraag je een boom aan als ondernemer, school, vereniging of huurder van maatschappelijk vastgoed? Zorg dan dat je bij je aanvraag de juiste gegevens bij de hand hebt; eHerkenning of je Kamer van Koophandelnummer en eventueel het vestigingsnummer. Een huurder moet een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier van de eigenaar bijvoegen (zie verderop deze pagina).
 

Voorwaarden

 • De gemeente geeft 1.000 bomen weg, 500 voor inwoners en 500 voor ondernemers en verenigingen. 
 • Vraag je als ondernemer of vereniging een boom aan voor je (bedrijven-)terrein, maar ben je geen eigenaar van het terrein? Vraag dan eerst toestemming aan de eigenaar met het formulier onder deze opsomming.
 • De aanvragen worden behandeld in de volgorde waarin ze binnenkomen.
 • Van elk soort is een beperkt aantal bomen beschikbaar. Op is op.
 • Pas als de gemeente de aanvraag per mail bevestigt, is deze compleet.
 • De boom moet worden geplant op het adres dat je hebt opgegeven.
 • Je mag maar 1 boom per adres aanvragen. Ben je ondernemer en kun je op je terrein meer bomen kwijt? Dan kun je dat bij je aanvraag aangeven. We nemen dan contact met je op.
 • Inwoners kunnen maximaal 1 boom per adres in 5 jaar aanvragen.
 • Als je een boom in je eigen tuin plant, houd dan bij voorkeur 2 meter afstand van de erfgrens. Je mag tot een halve meter van de erfgrens planten, maar overleg dan met je buren.
 • Vraag je een boom aan voor een gezamenlijke tuin, bespreek dit dan eerst met je buren.
 • De gemeente is niet verantwoordelijk voor het onderhoud van de boom en kan hierop niet worden aangesproken.

Aanvraagformulier eigenaar bedrijventerrein

Hoe plant ik mijn nieuwe boom?

Via de link bezoek je de pagina waarop je kan zien hoe je jouw nieuwe boom het beste kunt planten. Het stappenplan geeft aanwijzingen om je te helpen.

Het nut van bomen

Bomen zijn heel goed voor de natuur om ons heen. Ze nemen CO2 op en geven zuurstof terug aan de lucht. Bomen zorgen er ook voor dat de lucht schoner wordt en dat er minder lawaai is. Ze helpen ook bij het voorkomen van wateroverlast en zijn belangrijk voor verschillende dieren en planten die erin leven. Bomen houden het ook koel omdat ze vocht aan de lucht geven en schaduw bieden. Op een hele warme dag kan het onder een boom wel 14 graden koeler zijn dan erbuiten.

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met projectleider Hilde Goedegebuure. Dat kan door een e-mail te sturen naar bomenactie@amersfoort.nl of te bellen naar telefoonnummer 14 033.