Gratis bomen voor inwoners, ondernemers en verenigingen

Algemeen

In Amersfoort krijgen mensen die er wonen of een bedrijf hebben een gratis boom van de gemeente. Er zijn 1.000 bomen beschikbaar: 500 voor inwoners en 500 voor ondernemers, scholen en verenigingen. Daarmee kunnen zij hun tuin, schoolplein, verenigingsterrein of bedrijfsgrond groener maken. De aanvraagperiode is inmiddels gesloten. Aanvragers krijgen voor de zomervakantie bericht over hun aanvraag. De bomen worden aan het eind van het jaar geleverd.

Hoe plant ik mijn nieuwe boom?

Bekijk het pdf-bestand hieronder om te zien hoe je jouw nieuwe boom het beste kunt planten. Het stappenplan geeft aanwijzingen om je te helpen:

Het nut van bomen

Bomen zijn heel goed voor de natuur om ons heen. Ze nemen CO2 op en geven zuurstof terug aan de lucht. Bomen zorgen er ook voor dat de lucht schoner wordt en dat er minder lawaai is. Ze helpen ook bij het voorkomen van wateroverlast en zijn belangrijk voor verschillende dieren en planten die erin leven. Bomen houden het ook koel omdat ze vocht aan de lucht geven en schaduw bieden. Op een hele warme dag kan het onder een boom wel 14 graden koeler zijn dan erbuiten.

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met projectleider Hilde Goedegebuure. Dat kan door een e-mail te sturen naar bomenactie@amersfoort.nl of te bellen naar telefoonnummer 14 033.