Sport en bewegen

Algemeen

Sporten en bewegen in Amersfoort kan altijd en op heel veel plekken. Ook dichtbij huis. We hebben de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.

Sporten in de wijk

Activiteiten van de Buurtsportcoach

De Buurtsportcoaches van SRO willen zoveel mogelijk Amersfoorters in beweging brengen. Dat doen zij door activiteiten in de wijken te organiseren. Voor alle leeftijden. Een overzicht vind je op de website buurtsportcoach.nl.

Beweegrondjes

Op verschillende plekken in Amersfoort zijn beweegrondjes. Dit zijn routes in de wijk om hard te lopen of te wandelen. Bekijk de rondjes op de website van Marathon Amersfoort.

Speel- en sportplekken

Verspreid over Amersfoort zijn bijna 500 speel- en sportlocaties. Van speeltuinen en -plaatsen tot kunstgrasvelden en voetbalkooien. Kijk voor meer informatie op de pagina Speelplekken

Andere activiteiten

Er zijn ook ondernemende sport- en beweegaanbieders die activiteiten aanbieden. Denk aan sportscholen, klimhallen of bootcampinstructeurs. Voorbeelden hiervan vind je op de website Sporten in Amersfoort.

Flexibel sporten

Wil je flexibel kunnen sporten en bewegen, zonder lid te hoeven worden van een club? Kijk dan eens op het platform Inviplay. Je kunt bij verschillende sportaanbieders terecht voor activiteiten. Je betaalt per keer of via een online strippenkaart. Kijk op inviplay.nl/amersfoort of download de app.

Sporten voor kinderen

Zwemles

SRO geeft zwemlessen voor het A-, B- en C-diploma in sportcomplex Amerena en in zwembad Hoogland. Kijk voor meer informatie op sro.nl/zwemles/amersfoort. Voor zwemlessen van SRO kun je ook terecht in zwembad de Octopus in Leusden en in de Duker in Bunschoten.

Daarnaast wordt zwemles gegeven bij:

Voor kinderen met een beperking zijn er aangepaste zwemlessen mogelijk. Kijk op de website Uniek sporten

Kun je sport voor je kind zelf niet betalen? Via het Jeugdfonds Sport & Cultuur kun je een vergoeding krijgen voor lidmaatschap van een sportvereniging en voor sportkleding. Ook zwemles wordt vergoed. Lees er meer over op de pagina Kindpakket

Sporten via school

Met schoolsportactiviteiten ontdekken kinderen verschillende sporten en sportverenigingen in Amersfoort. Via schoolsporttoernooien bijvoorbeeld. Wil je kind weten welke sport bij hem of haar past? Via Kies je Sport is het mogelijk een sport uit te proberen. Kijk voor alle informatie op www.schoolsportamersfoort.nl.

Sporten na school

Na schooltijd zijn er regelmatig activiteiten in de wijk. Die worden georganiseerd door de Buurtsportcoaches van SRO en door de ABC’s. Kijk voor de activiteiten in jouw wijk op buurtsportcoach.nl en abc-amersfoort.nl.

Ook andere sport- en beweegaanbieders bieden activiteiten aan. Denk aan sportscholen, klimhallen of bootcampinstructeurs. Voorbeelden hiervan vind je op de website Sporten in Amersfoort.

Sporten voor senioren

De Buurtsportcoaches van SRO hebben een aanbod speciaal voor senioren. Dat staat in het overzicht voor senioren op buurtsportcoach.nl. Het aanbod staat ook in de Blijf fit beweeggids. Download de gids op de website buurtsportcoach.nl.

Gemeente Amersfoort, Indebuurt033 en de SRO hebben ook een brochure gemaakt met een selectie van activiteiten voor 70-plussers. Inwoners van 70+ ontvangen die per post. Je kunt de brochure ook downloaden op de website van Indebuurt033

Sporten met een beperking

We vinden het belangrijk dat iedereen kan sporten. Ook als je een verstandelijk of lichamelijk beperking of een bepaalde stoornis hebt. Op de website Uniek sporten zie je wat de mogelijkheden in de regio zijn. Zoek in het sport- en beweegaanbod en vind een vorm van sport of bewegen die bij jou past. 

Wil je hulp bij het vinden van een sport? Eefke Vroemen, de buurtsportcoach aangepast sporten, helpt je graag. Je kunt haar bellen via telefoonnummer 06 38 33 30 12. Of stuur een e-mail naar aangepastsporten@sro.nl.

Zwembaden

In Amersfoort kun je zwemmen in Amerena en in openluchtzwembad Bosbad. Ook Hoogland heeft een zwembad. Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden, tijden en tarieven op de websites van deze zwembaden:

Overzicht sportverenigingen en -aanbieders

Een overzicht van sporten en sportverenigingen in Amersfoort vind je op de website van Buurtsportcoach. Op zoek naar iets anders? Misschien is een van de sporten op de website Sporten in Amersfoort iets voor jou. Daar vind je ook een overzicht van sportevenementen.

Sportaccommodatie huren

Zelf een sporthal of gymzaal in Amersfoort huren? Dat is online te regelen via de website van SRO. Kijk voor meer informatie op sro.nl/accommodaties/huren. Soms is het ook mogelijk een sportveld van een vereniging te huren. Neem daarvoor contact op met de sportvereniging. 

Ook via het platform Inviplay is het mogelijk om een veld of zaaldeel te huren. Kijk op inviplay.nl/amersfoort of download de app.

Sportsubsidies

Iedere organisatie of vereniging die wil bijdragen aan sport en bewegen in Amersfoort, kan hiervoor subsidie aanvragen. Inwoners die subsidie willen aanvragen kunnen dit samen oppakken met een sportvereniging of organisatie. Lees meer op de pagina Subsidie Sport en Bewegen.