Speelplekken

In Amersfoort zijn verspreid over de stad bijna 500 speel- en sportlocaties voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ze worden regelmatig gecontroleerd en onderhouden. Zo blijven ze veilig voor je kind.

Speeltuinen

Amersfoort heeft 8 speeltuinen. Daarvan zijn 5 speeltuinen zelfstandige verenigingsspeeltuinen met eigen spelregels:

 • Speeltuin Kruiskampkwartier (Pullstraat - Kruiskampkwartier)

 • Speeltuin Vriendenkring (Arnhemseweg – Vermeerkwartier)

 • Schilderspeelplaats Amélie (Paulus Borstraat – Soesterkwartier)

 • Speeltuin Rivierenwijk (Dollardstraat – Soesterkwartier)

 • Speeltuin Soesterkwartier (Noordewierweg – Soesterkwartier)

3 (gratis toegankelijke) speeltuinen zijn in beheer bij de gemeente:

 • Speeltuin Okee (Engweg – Hoogland)

 • Speeltuin Klokhuis (Weberstraat – Randenbroek)

 • Vreedzaam buurtplein Scala (Operaweg – Schuilenburg)

Speelplaatsen tot 12 jaar

Naast speeltuinen zijn er veel verschillende andere speelplaatsen met en zonder speeltoestellen in de gemeente Amersfoort. Een overzicht vind je op de website Amersfoort in Beeld. Of bekijk de natuurspeelplaatsen op de website Amersfoort in Beeld. In verschillende wijken staan buitenkasten van Indebuurt033 met speelgoed en spelletjes om samen buiten mee te spelen. Kijk voor meer informatie op de website van Indebuurt033.

Voor kinderen van 12 jaar en ouder

Voor kinderen van 12 jaar en ouder zijn verschillende kunstgrasvelden en voetbalkooien aangelegd. Bijvoorbeeld het Cruyff Court aan de Dollardstraat in de wijk Soesterkwartier.

Aan de Valutaboulevard tegenover IKEA in Vathorst ligt het gratis toegankelijk outdoor skatepark (Sk8park) van 4.000 vierkante meter groot. Aan de Lageweg ligt een Freerunpark. Daarnaast zijn er door de hele stad verschillende voetbalvelden, basketbalvelden, skatebanen en calisthenics toestellen.

cruijff court
Cruijff Court

Inclusieve speelplaats

Park Randenbroek heeft de eerste echte inclusieve speelplaats in Amersfoort. Deze locatie is volledig rolstoelvriendelijk ingericht. Het interactief speeltoestel (de paaltjes links op de foto) met leuke spelletjes is geschikt voor iedereen.

Inclusieve speelplaats
Inclusieve speelplaats

Veiligheid

Speelplekken moeten veilig zijn en blijven. Daarom controleert en onderhoudt de gemeente regelmatig alle speeltoestellen. Speeltoestellen die niet meer voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen worden weggehaald en alleen teruggeplaatst als ze kunnen worden gerepareerd. Het plaatsen van een heel nieuw speeltoestel is een kostbare zaak. Daarom wordt ook gekeken naar hergebruik van toestellen die op andere plekken overbodig zijn geworden. Zie je zelf een kapot speeltoestel of een andere onveilige situatie? Meld dit dan bij de gemeente.  

Het liefst kiest de gemeente voor kunstgras in plaats van valzand als ondergrond voor speelplekken. Kunstgras is schoner, minder gevoelig voor slijtage en daardoor uiteindelijk goedkoper. Valzand moet vaak worden aangevuld. Regelmatig zeven is nodig om het te zuiveren van kattenpoep, rottende bladeren en ander afval. Bovendien schuurt het zand op de treden en vloeren van speeltoestellen. Die slijten daardoor sneller. Bewoners geven aan dat kinderen graag met het zand onder speeltoestellen spelen. Het valzand is echt bedoeld om ongelukken te beperken wanneer kinderen uit het toestel vallen. Een ondergrond van zand onder een speeltoestel is dus géén zandbak.

Nieuwe inrichting

In 2017 is de gemeente gestart om nieuwe inrichtingsplannen te maken voor speelplekken die beter aansluiten bij de wensen en ideeën van kinderen in alle leeftijden. Daarvoor zijn buurtwandelingen gemaakt met kinderen en hun ouders en inspiratiebijeenkomsten gehouden voor alle buurtbewoners.

Kinderen wensen vooral een veilige, bereikbare en schone speelplek, liefst in een groene omgeving. Met voldoende uitdaging en ruimte om samen te spelen en avonturen te beleven.

In Vathorst moet het uitvoeringsplan nog worden gemaakt. In de andere delen van Amersfoort worden de plannen de komende jaren uitgevoerd. Je kunt het uitvoeringsplan per buurt downloaden:

Speelplekken in Vathorst

We vernieuwen elk jaar een grote centrale speelplek met een gevarieerde en uitdagende inrichting. De kleinere plekken in de buurt van een grote centrale speelplek richten we in zonder toestellen. Hier verdwijnen dan de bestaande toestellen en ondergronden, maar komen andere objecten om op te spelen terug. Denk aan een boomstam, kei of stapstenen. Zodra we aan de slag gaan, mogen buurtbewoners en kinderen meedenken over het ontwerp en de inrichting.

Planning aanpak speelplekken

 • Renovatie Skatepark (ontwerpfase gestart in september 2021)
 • Speelplekken Park van de Tijden en omgeving (ontwerpfase gestart in december 2021)
 • Speelplek Kaipark (ontwerpfase gestart in voorjaar 2022)
 • Speelpolder (ontwerpfase gestart in mei 2022)
 • Voor de andere speelplekken is de planning nog niet bekend

Wanneer de gemeente in de tussentijd onveilige speeltoestellen moet vervangen, gebeurt dat in Vathorst door toestellen te gebruiken die op een andere plek in de stad overbodig zijn geworden. Bijvoorbeeld door een herinrichting van de openbare ruimte of omdat de speeltoestellen zijn vervangen door andere objecten om op te spelen.

Voorbeelden

Galerij

Voorbeeld groene speelplek Voorbeeld speelplek Voorbeeld speelplek gekleurde bestrating Voorbeeld speelplek bestrating Voorbeeld groene speelplek Voorbeeld groene speelplek

Meer informatie

Afdeling Leefomgeving

Mail: spelen@amersfoort.nl
Telefoon: 14 033